Seimas svarstys įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma sudaryti palankesnes sąlygas pluoštines kanapes įvežti į Lietuvą

Seimas imasi svarstyti žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko pateiktas Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sudaryti palankesnes sąlygas įvežti į Lietuvą iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių pluoštinių kanapių produktus ir jų gaminius.

K. Navickas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
K. Navickas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
K. Navickas<br>T.Bauro nuotr.
K. Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 8:16 PM

Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas ketvirtadienį po pateikimo palaikė 38 parlamentarai, 7 buvo prieš, susilaikė 9. Įveikę svarstymus komitetuose, plenarinėje salėje jos turėtų atsirasti birželio viduryje.

Pasak K. Navicko, poreikis keisti įstatymą atsirado iš praktinių dalykų. Anot jo, importuotojai, ketinantys įvežti pluoštinių kanapių produktus į Lietuvą, ne visada turi galimybę gauti pažymą, kad jie pagaminti iš pluoštinių kanapių, kuriose THC kiekis neviršija leidžiamos 0,3 procento ribos.

„Ne visos šalys taip griežtai reguliuoja, kaip mes, ir tokių pažymų neišdavinėja. Dėl to siūlome tokios pažymos atsisakyti“, – pateikdamas projektą sakė K. Navickas.

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma leisti iš trečiųjų šalių be importo licencijos moksliniais eksperimentiniais ar selekcijos tikslais įvežti ribotą kiekį – ne daugiau nei 6 kg neįteisintų ES pluoštinių kanapių veislių sėklų.

„Mokslo tikslais, ne rinkai. Nieko tame blogo nėra, jeigu būtų auginama pasižiūrėti, kaip auga, kokį derlių duoda naujos veislės“, – sakė K. Navickas, kaip pavyzdį paminėjęs bendradarbiavimą su Ukraina.

Tuo tarpu Seimo opozicija įžvelgė riziką dėl THC kiekio kontrolės.

„Europinį reikalavimą dėl leidžiamos 0,3 procento ribos išbraukiate ir užtikrinti, kad jo yra laikomasi, bus neįmanoma. (…) Jūs nestiprinate kontrolės. Bus galima auginti ir gauti didelės koncentracijos produktus, o kontrolė bus tokia tarsi tai pluoštas“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė.

„Ar nebus taip, kad atidarysite legalų platinimą nelegaliais tikslais, ar įvertinote tas rizikas?“, – teiravosi Seimo Mišrios frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Seimo narys Artūras Skardžius perspėjo, kad gali atsitikti tai, kad „atidarius duris po to jų jau nebeužtrenksime“.

Nepalaikyti įstatymo pataisų kvietė ir Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Aurelijus Veryga.

„Šiandien vyksta jau gudravimai. Kanapės yra auginamos visai nebe pluoštui. Iš esmės bandoma rasti bet kokią spragą ir apeiti normalius tyrimus, kurie leistų arba jas įforminti kaip neįprastą, netradicinį maistą, pvz. visokius aliejus, kurie yra skirti ne gydymui, arba atlikus normalius tyrimus pripažinti juos kaip farmacinius produktus. Dabar yra bandoma sukurti kažkokią „pilką“ zoną, kai žmonėms yra aiškinama, kad yra parduodami neva tai kosmetikos produktai. (…) Yra išsidirbinėjimai, yra betvarkė su kontrole ir mes prie tos betvarkės kūrimo ir toliau prisidedame, plėsdami kažkokią „pilką“ zoną“, – piktinosi A. Veryga.

Projekto autorius Seimo narys K. Navickas atmetė priekaištus, teigdamas, kad kontrolė ir reikalavimai dėl leidžiamos 0,3 procento ribos kitose įstatymo nuostatuose išlieka.

„Čia vieno dokumento atsisakymo klausimas. Jeigu jo kai kurios šalys neturi – tai kaip jį gaus importuotojas? Niekaip“, – sakė jis.

Pasak jo, riziką galima valdyti teisės aktais. Ministras taip pat sutiko, kad galima būtų nurodyti konkrečias įmones, kurioms būtų leista įvežti ne daugiau nei 6 kg neįteisintų ES pluoštinių kanapių veislių sėklų moksliniais tikslais.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme neliktų reikalavimo, kad Lietuvos rinkai tiekiami pluoštinių kanapių produktai ir jų gaminiai turi būti pagaminti iš pluoštinių kanapių, kuriose THC kiekis neviršija leidžiamos 0,3 procento ribos. Taip pat siūloma nereikalauti tai patvirtinančių pažymų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: rugsėjį startuos dronų valdymo kursai