Burnos sausumas – ne smulkmena: gali baigtis agresyviu dantų ėduonimi ar net onkologine liga

Burnos sausumas dažnai „nurašomas“ kaip nerimtas sveikatos sutrikimas, tačiau specialistai pastebi, kad toks požiūris – labai klaidingas. Sausa burna gali signalizuoti rimtesnius organizmo sutrikimus, kurie gali baigtis ir onkologinėmis ligomis, ir kitais susirgimais. Apie tai laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo Vilniaus universiteto mokslų daktarė, gyd. odontologė Indrė Stankevičienė.

Burnos sausumas dažnai „nurašomas“ kaip nerimtas sveikatos sutrikimas, tačiau specialistai pastebi, kad toks požiūris – labai klaidingas.<br>„Pexels“ nuotr.
Burnos sausumas dažnai „nurašomas“ kaip nerimtas sveikatos sutrikimas, tačiau specialistai pastebi, kad toks požiūris – labai klaidingas.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2024, 3:54 PM

– Kas yra burnos sausėjimas?

– Kaip ir pats terminas sako, tai yra būklė, kai džiūsta burna. Iš pažiūros tai atrodo kaip labai paprastas terminas. Džiūsta burna ir viskas dėl to aišku. Bet kai susiduriate su tokia būkle ir jums reikia išsamesnio ištyrimo, mes turime tam tikras kitas būkles, kurias ir apibrėžia šis terminas. Jos gali būti labai skirtingos.

Žmogus gali skųstis burnos sausumu ir čia mes turime vieną diagnozę – kserostomija. Kitu atveju žmogui gali trūkti seilių ir dėl to jis nejaučia, kad burna džiūsta. Tai irgi yra rimta patologija ir mes ją vadiname hipersalivacija. Taip pat yra ir sausos burnos sindromas, kuomet apimamos pirmosios dvi diagnozės. Ir tokių variacijų gali būti daugiau. Bet visas diagnozes būtina išsiaiškinti ir kontroliuoti.

– Turbūt dažnas sako: na ir kas, kad džiūsta burna?

– Pacientai tikrai dažnai taip galvoja. „Šiek tiek džiūsta burna ir nieko čia tokio, išgersiu vandens ir viskas bus gerai“. Jeigu burna šiek tiek džiūsta, tai yra visiškai normali organizmo reakcija. Mūsų organizmas reaguoja į tai, kaip mes gyvename. Pavyzdžiui žmogus pasportavo ir jam išdžiuvo burna. Tai jis atsigers vandens ir viskas bus gerai. Taip pat normalu, kaip džiūsta burna patiriant stresą, pavyzdžiui egzaminų metu. Tad tokiais atvejais galima normaliai gyventi, tik reikia atkreipti dėmesį, kas provokuoja burnos sausėjimą. Jeigu išgėrėte tris puodelius kavos ir išsausėjo burna, reiškia reikėtų sumažinti suvartojamos kavos kiekį.

Bet jeigu burnos sausumas užsitęsė, pavyzdžiui tai trunka ilgiau nei tris mėnesius, arba burnos sausumas taip vargina, kad žmogus nebegali dirbti savo darbo, tai rodo, kad yra kažkokia rimta priežastis, kodėl toks burnos sausumas išsivystė. Tokius atvejus reikėtų vertinti rimčiau ir atidžiau.

– Kas sukelia burnos sausėjimą?

– Iš esmės tai yra signalas, kad organizmas nėra sveikas. Odontologas, nors ir labiau įprasta, kad gydo dantis, gali pastebėti lėtines ligas, gal net pirmasis gali iš to pastebėti ir grėsmingas ligas. Pavyzdžiui imunines ligas, kurių bruožas ir yra burnos sausumas. Tokias ligas svarbu diagnozuoti, nes jos gali būti susijusios net ir su onkologinių ligų išsivystymu. Anksti pastebėjus tokias ligas galima greičiau suteikti pagalbą. Svarbu pabrėžti, kad daug lėtinių ligų gali būti asocijuojamos su burnos sausumu.

– Kokius kitus organizmo sutrikimus gali lemti sausa burna?

– Su lėtinėmis ligomis ir bendra sveikata yra abipusis ryšys. Dažniausiai bendros sveikatos sutrikimai lemia sausos burnos išsivystymą, tuo tarpu sausa burna sukelia burnos ligas. Dažniausia iš jų yra kandidozė, įvairios infekcinės ligos, toks žmogus negali nešioti tam tikrų protezų. Ypatingai svarbu pabrėžti, kad sunkesniais burnos sausumo atvejais labai agresyviai pasireiškia dantų ėduonis. Tai reiškia, kad dantys genda nuolat. Būna taip, kad pacientas ateina pas odontologą keturis kartus per metus ir visais atvejais jam reikia gydyti dantis. Tokiais atvejais dantų ėduonis būna išties agresyvus. Kita vertus, pastebėjus tokį ėduonį galima įtarti ir burnos sausumą, kurį pacientai ne visada iškart pajaučia ar pastebi. Visais atvejai pajutus kažkokią patologiją reikėtų kreiptis į gydytoją.

Ar dažnai lietuviams pasireiškia burnos sausumas, ką daryti, kaip jis atsiranda ir ką daryti, kad burna nesausėtų, kviečiame žiūrėti pilnoje laidoje „Odontologai pataria“: https://youtu.be/mVvV085JGQM

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.