Išgelbėkite pomidorus paruošdami iš jų tyrę: taps virtuvės hitu

Šiandien gelbėju pomidorus, skamba keistai, nes lyg ir ne sezonas, bet gauname Ispanijoje augintų raudonskruosčių, kurie jau turi sezoninę spalvą ir kvapą, tačiau labai greitai minkštėja, tad surinkau minkščiausius perdirbimui.

Pomidorų tyrė.<br>Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“.
Pomidorų tyrė.<br>Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

May 10, 2024, 10:08 AM

Visų laikų hitas mano virtuvėje yra malta pomidorų tyrė. Paprasčiau negali būti – pomidorus nuplaunu, išpjaunu žiedkotį, dedu į virtuvinio kombaino indą, skirtą malimui. Šiandien dar turėjau pavytusios paprikos, kiek pasiraukšlėjusį sviestinį moliūgą, įpjausčiau kartu ir juos.

Tereikia prisiminti vieną proporciją – 1 litrui pagamintos tyrės reikia 1 nubraukto šaukštelio druskos (apie 25 g). Sumaltą masę pilu į puodą, jungiu kaitrą ir laukiu, kol pasirodys pirmos putos.

Tuomet jau nedelsiant beriu druską ir pamaišau, kad ji ištirptų. Užvirti nereikia. Tyrę supilstau į patogius stiklainius, sandėliuoju rūsyje arba šaldytuve.

O kurgi naudoju šį gardėsį? Verdu pomidorinę sriubą, chašlamą, charčio, gaminu padažą makaronams, pilu ant picos pado ar karštų sumuštinių.

Bet pats skaniausias atradimas – šioje tyrėje troškinti vištienos petelius ar kiaulienos juosteles, pomidoruose esanti rūgštis neįtikėtinai suminkština mėsą.

Ne veltui Sakartvele toks populiarus Čachochbilio patiekalas, gan dažnai jį gaminu tiesiog puode, bet skaniausia, kai yra dūmo kvapo, todėl naudoju kazaną ar grilio groteles.

Pomidorų tyrė

6 porcijoms pasiruošiu:

  • 1 kg vištienos petelių;
  • 2 l pomidorų tyrės;
  • 200 g šviežios kalendros;
  • 1 didesnę česnako galvą;
  • 2 šaukštus tyro aliejaus;
  • 1 šaukštelį aitriosios paprikos;
  • 2 šaukštus adžikos;
  • šviežios kvietinės duonos.

Gaminimas:

Duoną paminėjau ne be reikalo, ji svarbi finalinė recepto dalis.

Į puodą pilu aliejų ir pusę pomidorų tyrės, tuomet dailiai sudedu petelius, užpilu likusia tyre ir troškinu, puodą pridengusi dangčiu nedidelėje kaitroje apie 40 minučių. Per tą laiką smulkiai sukapojų kalendras ir česnaką.

Adžiką sudedu į dubenėlį, samčiu pasemiu skysčio iš puodo, pilu ant adžikos ir gerai sumaišau. Į puodą beriu aitriąją paprika, kalendrą ir česnaką, užpilu adžikos mišinį, puodą pilnai dengiu dangčiu ir palieku troškintis 5 minutes. Išjungusi kaitrą neskubu atidengti, leidžiu skoniams susiporuoti bent 15 minučių.

Tiekiu be jokių papildomų priedų, o duonos pasiūlau pačiame gale, kai lėkštėse lieka tik padažo, jį ir yra skaniausia išdažyti ir suvalgyti balta kvietine duona.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.