Spirgučių skandalas Alytuje: gimnazistai renka parašus, kad cepelinus galėtų valgyti su tradiciniu padažu

Alytaus šv. Benedikto gimnazijos moksleiviai prieš mėnesį sulaukė staigmenos valgykloje – ketvirtadieniais gaminami daugelio mėgstami cepelinai buvo patiekti tiesiog su grietine. Dėl spirgučių grąžinimo prie tradicinio patiekalo vyresnių klasių gimnazistai pradėjo pildyti peticiją. Tiesa, nei direktorė, nei ministerija pokyčių nežada.

Šv. Benedikto gimnazijoje moksleiviai protestuoja, nes negauna spirgučių padažo prie cepelinų.<br>Lrytas.lt koliažas
Šv. Benedikto gimnazijoje moksleiviai protestuoja, nes negauna spirgučių padažo prie cepelinų.<br>Lrytas.lt koliažas
Alytaus šv. Benedikto gimnazijoje vaikai reikalauja grąžinti spirgučius.<br>Šv. Benedikto gimnazijos nuotr.
Alytaus šv. Benedikto gimnazijoje vaikai reikalauja grąžinti spirgučius.<br>Šv. Benedikto gimnazijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 8:56 PM

Gimnazistai pasipiktino

Ketvirtadienis vienoje didžiausių Alytaus ugdymo įstaigų moksleivius džiugindavo ne tik artėjančiu savaitgaliu, bet ir gardžiausiu savaitės patiekalu. Šv. Benedikto gimnazijoje, kurios valgykloje maitinimu rūpinasi įmonė „Genutės sodyba“, vieną kartą savaitėje pietums būdavo galima įsigyti cepelinų. Žinoma, su tradiciniu grietinės spirgučių padažu.

Šį pavasarį netikėtai tvarka pasikeitė – spirgučių neliko, o padaže tik grietinė, tad vyresnių klasių moksleiviai nejuokais pasipiktino.

„Mama, mokyklos valgykloje yra peticija – pasirašiau ir už save, ir už drauges“, – pasakoja gimnazijos ugdytinių mama apie vaikų pasakojimus grįžus iš mokyklos.

Alytaus miesto portalas „Alytus Plius“ pasidalijo ir gautu gimnazistų laišku:

„Alytaus šv. Benedikto gimnazijos seselė draudžia valgykloje gaminti spirgučius cepelinams. Cepelinai visus metus buvo su spirgučiais, tačiau praėjusią savaitę tai buvo uždrausta. Uždraudė ne tik spirgučius lietuviškam nacionaliniam patiekalui, bet ir Kijevo kotletus. Tai yra pasišaipymas iš nacionalinio maisto. Visų gimnazistų vardu visada valgome cepelinus su spirgučiais. Yra kilęs didelis mokinių nepasitenkinimas.“

Gimnazistų teigimu, pasirašė 176 žmonės.

Tiesa, džiuvėsėliuose apskrudinti karbonadai, bandelės ir kiti abejotinos vertės maisto patiekalai – vis dar likę valgyklos meniu.

Komentuoti atsisako

„Nėra jokių parašų. Niekas nepateikė jokio prašymo“, – lrytas.lt teigė direktoriaus pavaduotoja ugdymui, laikinai einanti direktoriaus pareigas dr. Lina Kankevičienė.

Pasak jos, gimnazija tik rūpinasi, kad būtų sekama maitinimo aprašu, kuriame spirgučiai yra neleidžiami.

„Nenoriu komentuoti. Yra aprašas ir viskas“, -  pasiteiravus, kas iniciavo pokyčius, pasakė L. Kankevičienė.

Tvarka galioja jau daugelį metų

Paskutinį kartą Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas keistas 2018 metais balandžio 10 dieną tuometinio Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

Tuomet buvo imtąsi daugybės priemonių dėl sveikesnės vaikų mitybos paskatinimo, o 19-tame aprašo punkte įtrauktos draudžiamos maisto grupės: „bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai; valgomieji ledai; pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; kramtomoji guma; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);

kisieliai; sultinių, padažų koncentratai; padažai su spirgučiais; šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); strimelė, pagauta Baltijos jūroje; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;

mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis); džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai; maisto papildai; maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO; maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai; maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys Tvarkos aprašo 3‒5 prieduose nustatytų reikalavimų.“

Draudimas įsigaliojo tų pačių metų rugsėjo pirmąją, bet tik ne Alytaus šv. Benedikto gimnazijoje, kur spirgučiais cepelinai buvo apliejami iki šių metų balandžio vidurio.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, „ministerija nėra kompetentinga institucija vykdyti vaikų maitinimo organizavimo kontrolę ugdymo įstaigose ir patikrinimų nevykdo. Juos vykdyti yra įgaliota Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.“

Tai, kad būtų laikomasi aprašo atsakingas yra maitinimo paslaugos teikėjas, o už už vaikų maitinimo organizavimą ir Tvarkos aprašo nuostatų įgyvendinimą – mokyklos vadovas.

Praėjusių metų pabaigoje šv. Benedikto gimnazijos ilgametė vadovė Loreta Šernienė tapo Alytaus miesto švietimo skyriaus vadove, o konkursą į vadovo vietą laimėjusi Erika Poškevičienė dar nepradėjo darbo.

Ar įmanoma grąžinti spirgučius į meniu vaikų parašais ar net tėvų pageidavimu?

„Tokia galimybė nėra numatyta. Tėvai gali spręsti tik dėl šaltų užkandžių buvimo ar nebuvimo bendrojo ugdymo programas įgyvendinančiose įstaigose“, – patikino SAM atstovai.

Jie primena, kad šio tvarkos aprašo tikslas yra užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir geriausią kokybę, kad būtų patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologiniai poreikiai, ugdomi sveikos mitybos įgūdžiai.

Ką daryti jei nori spirgučių prie cepelinų? Atrodo, alytiškiams jų teks atsinešti iš namų – to aprašas nedraudžia. Tiesa, tik tai nėra per mokykloje ar klasėje organizuojamas šventes – ten vis dar galioja 19-tas punktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.