Po antrojo padegimo UNRWA uždarė savo būstinę Rytų Jeruzalėje

Jungtinių Tautų (JT) Pagalbos ir darbo agentūra palestiniečiams pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose (UNRWA) uždarė savo būstinę Rytų Jeruzalėje po komplekse kilusio gaisro, ketvirtadienį pranešė agentūros vadovas Philippe'as Lazzarini.

UNRWA.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
UNRWA.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2024, 11:11 AM, atnaujinta May 10, 2024, 11:13 AM

„Izraelio gyventojai du kartus padegė UNRWA būstinės teritoriją okupuotoje Rytų Jeruzalėje“, – socialiniame tinkle X sakė Ph. Lazzarini ir pridūrė, jog padegimo metu UNRWA ir kitų JT agentūrų darbuotojai buvo komplekse. „Atsižvelgdamas į šį antrąjį per mažiau nei savaitę pasibaisėtiną incidentą, nusprendžiau uždaryti mūsų padalinį, kol bus deramai atkurtas saugumas“, – sakė Ph. Lazzarini.

Per gaisrą niekas nenukentėjo, tačiau būstinė iš išorės nuniokota. Ph. Lazzarini sakė, kad UNRWA teritorijoje yra ir pagalbos agentūros transporto priemonių parko degalinė. Jis pridūrė, kad vietos biuro direktorius bandė gesinti gaisrą, padedamas kitų darbuotojų. Prireikė šiek tiek laiko, kol atvyko Izraelio ugniagesių komanda, sakė Ph. Lazzarini. Jo teigimu, „antrą kartą iškilo rimtas pavojus JT darbuotojų gyvybėms“.

Šios informacijos nebuvo įmanoma nepriklausomai patikrinti.

Izraelio vyriausybė tvirtina, kad daugiau nei dešimt iš maždaug 13 tūkst. Gazos Ruože veikiančių UNRWA darbuotojų dalyvavo spalio 7 d. išpuoliuose prieš Izraelį ir kad palestiniečių grupuotės „Hamas“ teroristai yra plačiai įsiskverbę į agentūrą.

UNRWA yra pagrindinė humanitarinės pagalbos teikėja Gazos Ruože. Izraelio kaltinimai įstūmė ją į didelę krizę, kai kurios šalys donorės, įskaitant dvi didžiausias JAV ir Vokietiją, sustabdė finansavimą. Tiesa, nuo to laiko kai kurios atnaujino mokėjimus.

Nepriklausomų ekspertų grupė, vadovaujama buvusios Prancūzijos užsienio reikalų ministrės Catherine Colonnos, aptiko kai kurių „su neutralumu susijusių problemų“ agentūroje, tačiau sakė, kad Izraelis dar turi pateikti kaltinimų įrodymus.

1949 m. įkurtoje agentūroje palestiniečių teritorijose, Jordanijoje, Libane ir Sirijoje dirba apie 30 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.