R. Karbauskio planas socialdemokratams kelia šypseną: skelbimai lyg pažinčių portale mums nepriimtini

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams ruošiasi labai rimtai. Neseniai visų reitingų viršūnėse esančiai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) jis nurodė, kad reikia vienytis ir antrame parlamento rinkimų ture remti vieni kitų kandidatus. Tokio plano tikslas – atsikratyti dešiniųjų politinių jėgų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams ruošiasi labai rimtai. Neseniai visų reitingų viršūnėse esančiai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) jis nurodė, kad reikia vienytis ir antrame parlamento rinkimų ture remti vieni kitų kandidatus.<br> Lrytas.lt koliažas
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams ruošiasi labai rimtai. Neseniai visų reitingų viršūnėse esančiai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) jis nurodė, kad reikia vienytis ir antrame parlamento rinkimų ture remti vieni kitų kandidatus.<br> Lrytas.lt koliažas
 Ramūnas Karbauskis<br>R.Vilkelio nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br>R.Vilkelio nuotr.
R.Karbauskis, A.Veryga ir I.Vėgėlė<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis, A.Veryga ir I.Vėgėlė<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
R.Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 20, 2024, 12:22 PM, atnaujinta May 20, 2024, 12:23 PM

Šį raginimą R.Karbauskis viešai pakartojo net kelis kartus – esą jeigu su valstiečiais socialdemokratai nesikalbės apie bendradarbiavimą per Seimo rinkimus, tai reiškia, kad LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė melavo apie jų nedarbą su konservatoriais, o pati partija neva „keičia kryptį“.

Tiesa, patys socialdemokratai tokias kalbas vertina su šypsena, ir kartu stebisi, kodėl taip skambiai prabilęs valstiečių vedlys sąlygas kelia tik žiniasklaidoje, o ne asmeniškai, kalbėdamas su partiečiais.

Pristatė strategiją

„Kreipiausi viešai ir dabar galiu pakartoti: kreipiuosi į LSDP, sakydamas, kad reikia susitarti rinkimuose dėl antrų turų, kur mes susidursime su konservatorių, liberalų atstovais, kad susitartume palaikyti vienas kito kandidatus.

Tai yra oficialus mano pasiūlymas, ir tie, kurie domisi politika, supranta, kad jeigu toks susitarimas bus, dabartinės valdžios kitoje kadencijoje neliks nė kvapo. Kol kas jokios reakcijos nesulaukiau, dabar įkyriai kiekvieną kartą tai kartosiu, ir pasakysiu kodėl: jeigu į mano siūlymą nebus atsakyta, aš pradėsiu sakyti, kad tai, jog jie nesutinka ar nešneka apie tai su mumis, reiškia, kad pirmininkė bus viešai pasakiusi netiesą.

Aš nematau alternatyvos, su kuo dar socialdemokratams būti koalicijoje ir galvoti apie politinę ateitį, nei su LVŽS“, – taip kalbėdamas su portalu lrytas.lt neseniai dėstė R.Karbauskis.

Pasak politiko, žvelgiant į reitingus akivaizdu, kad valstiečiams ir socialdemokratams gali tekti dirbti kartu, nes vargu, ar kuri nors partija galėtų svajoti apie visišką daugumą Seime.

Apie savo planą išversti dešiniąsias partijas iš valdžios R.Karbauskis prabilo ir pirmadienį, vos pasibaigus pirmajam prezidento rinkimų turui. Čia jis savo mintis išdėstė naujienų agentūros ELTA organizuotoje politikų diskusijoje.

„Čia žinutė socialdemokratams galbūt, kad mes per mažai šnekamės apie tai, kad rinkimuose reikėtų bandyti galvoti apie tai ir koncentruoti pastangas ir balsus, kad neleistume liberalams laimėti antrų turų Seimo rinkimuose. Tam reikia susitarimo dėl to, kad antruose turuose palaikytume vieni kitus. Tai būtų protingas sutarimas“, – aiškino R.Karbauskis.

Pasak jo, valstiečiai, nuspręsdami prezidento rinkimuose galiausiai nebekelti savo kandidato Aurelijaus Verygos ir remti advokatą Igną Vėgėlę, irgi siekė balsus sutelkti aplink vieną konkretų kandidatą, jog šis patektų į antrą turą.

„Mes galėtume palaikyti socialdemokratų kandidatus ten, kur jie kovos prieš dešiniuosius, o jie galėtų palaikyti mūsų kandidatus. Aš atvirai siūlau šitą susitarimą, siūlau girdint Lietuvos žmonėms, nes tai yra labai svarbu“, – pareiškė LVŽS lyderis.

D.Šakalienė: jokių pasiūlymų nesame gavę

Socialdemokratę Dovilę Šakalienę tokie R.Karbauskio savotiški ultimatumai nustebino – jos manymu, rinkiminiu laikotarpiu visgi reikėtų stengtis išlaikyti pagarbą ir solidumą.

„Sunku pakomentuoti. Gerbiamo Ramūno pozicija dažnai keičiasi. Laikraštyje, kurį jie (LVŽS, – aut.past.) platina regionuose, yra kaip tik bandoma mus priklijuoti prie konservatorių, dabar jau siūloma bendradarbiauti, tai šiek tiek kitoks požiūris.

Manau, turbūt rinkiminio proceso metu ir politinių kovų, kurios neišvengiamos, metu, būtų puiku, jeigu galėtume išlaikyti pagarbą vieni kitų atžvilgiu, tai to turbūt galima tikėtis“, – portalui lrytas.lt kalbėjo D.Šakalienė.

Parlamentarė patikino, kad ateityje LSDP su konservatoriais Seime tikrai nedirbtų, nors pabrėžė, kad kai kuriais klausimais partijoms savo įsitikinimus reikėtų atidėti į šalį.

„Manau, visi tikrai mato, kad mūsų požiūriai per daug skirtingi ir šiaip būtų gana keista matyti kairiuosius ir dešiniuosius vienoje koalicijoje. Aišku, turbūt visos partijos turime bendradarbiauti tuomet, kai eina kalba apie saugumą ir gynybą, kas mūsų gyventojams yra prioritetas numeris vienas, bet jei kalbėsime apie kokias nors koalicijas ir darbą kartu, ultimatyvia forma teikiami reikalavimai turbūt nėra ta geroji praktika, norint bendradarbiauti.

Kiek žinau, mes nesame gavę jokių oficialių pasiūlymų, nebent mūsų pirmininkei ponas Karbauskis yra ką nors pateikęs, bet aš apie tai nežinau“, – aiškino D.Šakalienė.

G.Paluckas: ne pirmas, ne antras ir ne trečias kartas

Apie valstiečių užmojus tik iš žiniasklaidos žino ir kitas socialdemokratas, Seimo narys Gintautas Paluckas. Jis teigė, kad partija „į jokias spekuliacijas nesivelia“, o paties R.Karbauskio vieši pareiškimai esą jau nebestebina.

„Paprastai tokie dalykai per žiniasklaidą nedaromi. Yra partijų lyderiai, pirmininkai, ir jeigu jie turi kažkokių strateginių planų, skaičiavimų, išskaičiavimų dėl antrų turų, tai atsisėda ir pasitaria. Tokio susitarimo, pasitarimo ar netgi kreipimosi, mano žiniomis, kiek esu bendravęs su mūsų pirmininke, tikrai nėra buvę. Todėl tokie pareiškimai lyg skelbimų portale ieškau pažinčių mums nepriimtini, nereikalingi ir neįdomūs.

Mes į tas spekuliacijas nesiveliame, nes jau ne pirmas, ne antras ir net ne trečias kartas, kai R.Karbauskis panašaus pobūdžio samprotavimus žeria į spaudą“, – portalui lrytas.lt komentavo G.Paluckas.

Anot jo, atskiroms partijoms dabar labiau vertėtų rūpintis savo reikalais, o ne kurti strategijas, kaip ir kokius postus ateityje pasidalins.

„Mes ultimatumų nepriimame iš niekur, tai mums visokie audringi samprotavimai ir kalbėjimai iš pono R.Karbauskio nedaro jokio įspūdžio. Manau, kad kiekviena partija turėtų daugiau laiko ir pastangų skirti ne kažkokioms schemoms, kaip čia ką dalinsis, o daugiau pasiūlymų rengimu ir žmonių problemų sprendimui.

Tai tuo mes užsiimame ir į tai koncentruojamės. O visi ultimatumai, kad jeigu tu ne taip, tai tada tu toks, mes tai vertiname kaip politinės kovos vieną iš priemonių, kurią R.Karbauskis naudoja itin dažnai. Bet mūsų tai niekaip netrikdo ir nejaudina“, – dėstė parlamentaras.

Paklaustas, ar tokie žodžiai neatsisuks prieš pačius socialdemokratus ir neįsiutins paties R.Karbauskio, jeigu rudenį visgi reikės dirbti kartu ir suvienyti jėgas, G.Paluckas tvirtino, jog apie Seimo rinkimus kalbėti dar apskritai per anksti, o partijų likimus nuspręs ne kas kitas, o tik rinkėjai.

„Mes užsiimame tais darbais, kuriuos mums patikėjo visuomenė, išdalino mandatus, tad sėdime ir dirbame, teikiame siūlymus, daug jų esame pateikę. Jeigu R.Karbauskis nori užsiimti kažkuo kitu, tegul užsiima, bet ateis rinkimai, žmonės įvertins, padalins mandatus ir tada žiūrėsime, kas su kuo gali dirbti, bendradarbiauti, ir ką gali Lietuvai nuveikti.

O povandeninės, pokiliminės schemos mūsų nedomina. Mes esame rimta ir solidi partija, tokių žaidimų mes nežaidžiame. Jie mūsų nedomina. Mes atsakingi žmonėms, su jais ir bendraujame – su R.Karbauskiu gal ateis laikas ir bendrausime antruose turuose, bet palaukime – kažką dar reikia nudirbti iki to laiko.

Ar čia jau postus kažkas dalinasi? Nerimta“, – įvertino G.Paluckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.