Seimui pateikti įstatymų pakeitimai, kuriais į Lietuvos teisę būtų perkeltos ES priemonės kovoti su klimato kaita

Ketvirtadienį po pateikimo Seimas nusprendė svarstyti įstatymų pakeitimus, kuriais į nacionalinę teisę būtų perkeltas Europos Sąjungos (ES) teisėkūros paketas. Juo siekiama kovoti su šiltnamio efektą kuriančiomis emisijomis.

Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 7:59 PM

Už projektą pateikimo stadijoje balsavo 49, susilaikė – 13, prieš 2 parlamentarai. Nuspręsta projektą svarstyti skubos tvarka, tad į plenarinių posėdžių salę jis turėtų grįžti artimiausiu metu.

Kaip teigia projektą pateikusi Aplinkos ministerija, pakeitimai reikalingi perkelti ir įgyvendinti ES teisėkūros paketo aktus, kuriais siekiama pritaikyti sprendimą dėl ES šiltnamio efektą sukeliančių dujų apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemos rinkos stabilumo rezervo sukūrimo ir veikimo (ES ATLPS direktyva). Šia direktyva sugriežtinami nemokamų apyvartinių taršos leidimų reikalavimai, tad taršią veiklą vykdantys sektoriai turės sumokėti už taršą.

„Esminės nuostatos, kas yra perkeliama. Laivai kurie švartuojasi ES uostuose, jie bus įtraukti į šiltnamio efektą sukeliančių dujų apskaitą. Ir jie turės pirkti aplinkos taršos leidimus. Taipogi atsiranda antroji prekybos sistema, kuri nuo 2027 m. Lietuvos transporto ir šildymo sektorių įtrauks. Ir mes pirkdami šilumą ar transportą degalinėse, pirksime kartu ir taršos leidimus, kuriuos turės pirkti ir taršos prekybininkai“, – pristatydamas projektą aiškino Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Taip pat, priėmus šį siūlymą į Lietuvos įstatymą būtų perkelti ir kiti ES „Fit for 55“ teisėkūros paketo teisės aktai, kuriais numatomos priemonės prisidedančios prie valstybių narių nustatytų įpareigojimų 2021–2030 m. laikotarpiu sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų metinį kiekį.

Anot Aplinkos ministerijos, priėmus šį projektą bus sudarytos prielaidos įgyvendinti Lietuvos ŠESD mažinimo tikslus iki 2030 m., nustatytus ES teisės aktuose ir įtvirtintus Nacionalinėje klimato kaitos valdymo darbotvarkėje.

S. Gentvilas įspėjo, kad Lietuva jau dabar neatitinka šiltnamio sukeliančio dujų išmetimo mažinimo, tad turės susimokėti.

„Mes mokėsime 400 mln. eurų baudą, nes mes nesugebėsime pasiekti šiltnamio sukeliančių dujų sumažinimo. Lietuva yra įsipareigojusi sumažinti emisijas 21 proc. iki 2030 m.“ – teigė jis.

Taip pat teigiama, kad ES ATLPS taikymo išplėtimas į papildomus sektorius sudarys vienodesnes konkurencines sąlygas pramonei ir verslui, nustatoma anglies dioksido kaina skatins modernizuoti gamybą, bus gautos papildomos lėšos į valstybės biudžeto.

Įstatymo aiškinamajame rašte teigiama, kad projektą būtina kuo skubiau patvirtinti, nes 2024 m. sausio 24 d. Europos Komisija pradėjo pažeidimo procedūrą Lietuvai dėl ES ATLPS direktyvų perkėlimo į nacionalinius teisės aktus vėlavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.