To nebuvo daugiau nei 200 metų: JAV iš po žemių lenda trilijonai vabzdžių, žmonės negali ištverti garso

Kai kuriose JAV pietinėse valstijose jau pasirodė cikados, kurios yra vieni garsiausių vabzdžių planetoje. Pranešama, kad iš po žemės išlys trilijonai šių vabzdžių, o dalis jų jau trikdo amerikiečių ramybę – jos tokios garsios, kad pranešimų apie triukšmą jau sulaukė ir pareigūnai. Tiesa, garsas bus dar didesnis, nes šiemet laukiama įvykio, kurio nebuvo jau 221 metus.

Cikada. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Cikada. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Cikada. <br> AP/Scanpix nuotr.
Cikada. <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2024, 8:30 PM, atnaujinta Apr 27, 2024, 9:07 PM

„Mes matome trilijonus šių nuostabių gyvų organizmų, kurie išsiropščia iš Žemės, užlipa ant medžių, ir tai tiesiog nepakartojama patirtis, nepakartojamas reginys. Tai tarsi ištisa ateivių rūšis, gyvenanti po mūsų kojomis, o po keliolikos metų jie išeina pasisveikinti“, – sako Džordžijos universiteto biologas Saad Bhamla.

O Newberry apygardos šerifo biuras Pietų Karolinoje socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino pranešimą, kuriuo informavo žmones, kad klykimą ar sirenas primenantis garsas – tik cikadų patinų giedojimas, kuriuo jie vilioja partneres po daugiau nei dešimtmetį trukusio ramybės periodo.

„Sulaukėme kelių skambučių dėl sklindančio triukšmo, panašaus į sireną, ūžesį ar riksmą. Tas garsas – tai cikados. Cikados – tai itin gausi vabzdžių šeima, iš kurių dalis pasirodo kiekvieną pavasarį. Kitų rūšių nimfos 13–17 metų gyvena po žeme, o dabar jos išsirita. Nors kai kuriuos triukšmas erzina, jos nekelia jokio pavojaus žmonėms ar naminiams gyvūnams. Deja, tai gamtos garsai“, – rašoma pranešime.

Visgi šiemet cikados itin garsios, o triukšmas dar labiau padidės. Mat šiųmetės cikados skiriasi nuo savo kasmet pasirodančių žaliai nuspalvintų pusbrolių, o dalį JAV užplūdo neįprasta dviguba cikadų dozė – vabzdžių pasirodė ir dar pasirodys tokia daugybė, kokios nebuvo dešimtmečius ir galbūt šimtmečius.

Taip yra todėl, kad Šiaurės Amerikoje paplitusios Magicicada tredecim ir Magicicada septendecim rūšys, kurios vystosi atitinkamai 13 ir 17 metų, po kurių išlenda į paviršių.

Jų išlindimo iš po žemių ciklai iki šiemet nesutapo jau šimtmečius. Paskutinį kartą šios dvi vados kartu iš po žemės išlindo prieš 221 metus, o po šių metų prognozuojama, kad tai pasikartos tik 2245 m.

Kai kurie gali pastebėti ir vietas, iš kurių cikados išsikasė.

„Kai jos išsirita iš žemės, jos iškasa tunelius ir, jei esate cikadų židinyje, palyginti nedideliame plote bus dešimtys, o gal net šimtai skylių žemėje. Tai labai panašu į tai, jei veją aeruoja vejos priežiūros įmonė, o tai gali padėti deguoniui geriau prasiskverbti į dirvožemį.

Galbūt tai gali šiek tiek sumažinti dirvožemio suslėgimą ir leisti vandeniui geriau patekti į žemę“, – apie vabzdžių naudas kalbėjo PJ Lieschas, Viskonsino-Medisono universiteto Vabzdžių diagnostikos laboratorijos direktorius.

Parengta pagal „Time“ ir „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.