Kviečių gemalai nuo seno garsėja ypatingu poveikiu žmonių sveikatai: jie suteikia energijos daug protiškai dirbantiems, aktyviai sportuojantiems žmonėms.
Gemalai – fiziologiškai ypač aktyvus maisto produktas, kuris gaunamas iš kviečio grūdo branduolio, yra apatinėje grūdo dalyje. Jie sudaro 2 – 3 procentus grūdo svorio ir susideda iš pirmykštės šaknelės, užuomazgos, pumpuro ir skydelio, kuris ir kaupia maistingąsias medžiagas.
Juose didelė koncentracija medžiagų, reikalingų augalo gyvybingumui palaikyti: gausu baltymų (apie 23–40 %), angliavandenių, todėl jie malonaus salstelėjusio skonio, nėra krakmolo, tačiau yra daug vitaminų E, riboflavino, B6, folio rūgšties ir mineralų: kalio, fosforo, magnio, geležies, cinko.
Gemalai – vitaminų, tokių kaip tiaminas ir niacinas, šaltinis. Tai ne tik maisto produktas, bet ir vaistas. Dėl produkte esančių vertingų medžiagų – vitaminų, baltymų, angliavandenių – jis gali būti naudojamas profilaktiškai, gydant kraujotakos sutrikimus, širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę ir kt., stiprinant nervų sistemą.