Monika Rachinštein atsivėrė apie sėkmingo verslo pradžią: „Visi artimieji, vyras iš manęs šaipydavosi, pravardžiuodavo“

2024 m. spalio 5 d. 08:54
Interviu
Prieš dešimtmetį išgirdę apie verslininkę, užsiimančią pagalba išpopuliarėti socialiniame tinkle „Instagram“, daugelis suklustų. Klausimų tuo, kuo užsiima Monika Sesickaitė-Rachinštein (33 m.) daliai kyla ir dabar.
Daugiau nuotraukų (11)
Tačiau sėkmės spinduoliuose besišildančiai moteriai tai nė motais, o apkalbos ir skaudus etapas, kuomet dėl mylimos veiklos teisė net artimiausi, jau praeityje.
Mokymai, socialinių tinklų administravimas, pagalba išpopuliarinti prekę, paslaugą ir net asmenybę – yra tai, ką Monika daro kasdien.
„Kai pradėjau vesti socialinius tinklus, tai buvo labai nepopuliaru – visi artimieji, vyras iš manęs šaipydavosi, visaip pravardžiuodavo, klausdavo, ar noriu populiarumo, ar būsiu nuomonės formuotoja“, – apie sunkią pradžią naujienų portalui Lrytas atviravo žinoma moteris.
Iššūkių būta daug – užsispyrimas užauginti stabilią auditoriją, žmonės gėdijęsi žiūri jos kuriamą turinį, gan viešos skyrybos su vyru – tačiau tai perėjusi Monika stipri, kaip niekada.
Ryžusis atviram pokalbiui verslininkė atskleidė ilgai saugotas sėkmės paslaptis ir pripažino – karjeros aukštumos priklauso tik nuo požiūrio ir vidinės stiprybės.
– Kaip prasidėjo Jūsų kelias į sėkmę? Kas paskatino pradėti veiklą socialinių tinklų ir verslo srityse?
– Ilgą laiką dirbau rinkodaros srityje, todėl visada domėjausi, kas, kodėl ir kur žmonės leidžia laiką.
Vienu metu pastebėjau, kad socialiniai tinklai, tokie, kaip „Instagram“ tampa vis populiaresni ir iš platformos, kur žmonės džiaugdavosi kačiukais ir šuniukais, tampa dažnesne laiko praleidimo vieta.
Vedama spėjimų pradėjau nuo savęs – žiūrėti, kokia stipri socialinių tinklų galia, kiek jie gali duoti naudos ir ką iš to galima išgauti.
Pradėjau mąstyti, kaip rinkodaros žinias pritaikyti socialiniuose tinkluose – tai pritaikius prasidėjo sėkmė, populiarumas, tačiau ne tik man, bet ir daugybei kitų žmonių.
Iš pradžių neturėjau tolimesnių idėjų, norėjau išbandyti rinkodaros įrankį, o ilgainiui savo ir artimų žmonių pavyzdžiu supratau, kaip sėkmę socialiniuose tinkluose pasiekti lengvai ir greitai.
– Kaip apibrėžtumėte savo sėkmės paslaptį? Kokios savybės, vertybės ar įpročiai Jums labiausiai padėjo pasiekti šio gyvenimo etapo?
– Pasiekta daugybė sėkmės istorijų, susibūrusi auditorija mane privertė atidaryti savo veiklą – mokymus, įmonę, kuri gali padėti žmonėms ir verslams.
Kiekiai buvo didžiuliai ir apie kitą įprastą darbą net nebuvo kalbos. Viskas nutiko gana netikėtai – daugybė žmonių mano patarimų dėka išaugo socialiniuose tinkluose, todėl tai privertė žiniomis dalintis ir toliau.
Sėkminga buvau laikoma praktiškai visada, tačiau, manau, kad mano sėkmės varikliukas yra tai, kas aš nebijau. Nebijau rizikuoti, nebijau nuomonių, nebijau, ką pagalvos kiti, nebijau prarasti pinigų, nebijau bandyti.
Daugybė žmonių yra stabdomi ateities, pasekmių baimės – aš ne tokia.
Taip pat nelauku tinkamo momento. Gyvenime supratau vieną dalyką – daugybė žmonių svajones pameta, nes laukia tinkamo laiko – kol užaugs vaikai, kol sutaupys pakankamai pinigų, kol padarys tą ar aną.
Tinkamo momento nebūna niekada. Turi atsistoti ir daryti dabar – toks yra mano „kredo“.
Kai pradėjau vesti socialinius tinklus, tai buvo labai nepopuliaru – visi artimieji, vyras iš manęs šaipydavosi, visaip pravardžiuodavo, klausdavo, ar noriu populiarumo, ar būsiu nuomonės formuotoja, tačiau dabar tie patys žmonės į mane kreipiasi „ponia“, „Monika, prašau, mums reikia pagalbos“.
Būtent šitas pavyzdys parodo, kad klausyti, ką sako aplink ir net jei niekas netiki jūsų svajonė, nėra svarbu. Labiausiai turėtų rūpėti tai, kuo tiki tu.
Gyvenime buvo tokių situacijų, kai manęs nepalaikė niekas. To net nepavadinčiau nepalaikymu – sulaukdavau patyčių, pajuokos. Ir būtent ta savybė, kad man visiškai nusispjaut į kitų nuomonę, padėjo daug pasiekti.
Kiekvieną kartą, kai labai baisu paklausiu savęs paprasto klausimo: „Kas blogiausio nutiks?“. Nusijuoks? Ir kas tada? Nieko man neatsitiks.
Jei atkreipsime dėmesį į visas baimes, kodėl nesiimame vienų ar kitų dalykų ir užduosime šį klausimą, pamatysime, kad nėra labai rimto atsakymo.
– Kelias į sėkmę neretai būna vingiuotas. Kokie buvo didžiausi iššūkiai jūsų kelyje? Su kokiais sunkumais teko susidurti ir kaip pavyko juos įveikėte?
– Didžiausias iššūkis ir buvo tas, kad viską turėjau daryti viena, kai niekas nepalaikė. Nuolat girdėjau, kad užsiimu nesąmonėmis.
Pamenu, kad žmonės net bijodavo mane sekti, jog pažįstami nepamatytų, kad domisi, kaip socialiniuose tinkluose tapti populiariu.
Buvo sunku įsivažiuoti, mano tema nebuvo populiari. Atvirkščiai – ne tai, kad nepopuliari, ši tema buvo gėdinga, buvo gėda žiūrėti tokius įrašus, nes kiti pradės tyčiotis: „Nejaugi patapsi žvaigžde“.
Tuo pat metu laukiausi pirmo vaiko, turėjau iššūkių su nėštumu. Kaip dabar prisimenu, kad socialinių tinklų veiklą pradėjau ketvirtą nėštumo mėnesį, o tik pagimdžiusi padariau pirmuosius didžiuosius mokymus – todėl, kaip ir sakiau – tinkamo laiko niekada nebus. Pasiekti tikslą nėra jokių kliūčių, stabdyti save gali nebent pats.
– Ar prisimenate momentą, kai pajutote, kad šioje profesijoje esate „savo vietoje“? Kada supratote, kad „man pasisekė sukurti tai, ko siekiau“?
– Rinkodaros srityje visada sulaukdavau populiarumo. Projektai, komunikacijos pavykdavo puikiai, klientai grįždavo su draugais ar didesnėmis kampanijomis.
Niekada nepamiršiu momento, kai į pirmus vedamus kursus nuotoliniu būdu prisijungė tūkstančiai, salėje buvo šimtai žmonių. Mačiau, kaip jie klausosi.
Mokymuose dažnai dalyvaudavo ir didelių, žinomų įmonių rinkodaros specialistai. Viena moteris man yra pasakiusi: „Žinai, Monika, aš dalyvaudavau ir klausydavau daug kur, bet niekada neišsinešdavau žinutės, iš tavo mokymų išsinešu tris“.
Ne vienas mokinys dabar yra žinomas, geras blogeris, Instagramo pagalba sukūręs verslą. Žiūrint į juos sakau, kad esu savame kelyje ir darau tą, ką turėjau daryti.
Po konsultacijos prekiniai ženklai taip pat tampa žinomesni, sulaukiu padėkos laiškų. Dažnai sulaukiu žodžių, kad mano dėka yra įkuriami verslai, uždirbami pinigai, susikuriamos darbo vietos – tai rodo, kad tai, ką darau yra teisinga.
– Kaip atrodo Jūsų darbo diena? Kokių įpročių laikotės, kad išliktumėte produktyvi ir susikoncentravusi?
– Gyvenu tarp Dubajaus ir Lietuvos ir abiejose šalyse turiu klientų. Taip pat mane nori pakalbinti televizijos, nuomonės formuotojos, klientai norintys reklamų. Todėl sunku neturėti chaoso – kasdien sulaukiu naujo prašymo, kurio sunkiai atsisakiau. Šalia viso to, turiu du vaikus.
Darbo diena prasideda nuo gražių pusryčių su vaikais, juos nuvežu į darželį ir prasideda maratonas. Būna dienų, kai per skubėjimą net nespėju pavalgyti.
Svarbu nebijoti chaoso ir išmokti svarbų dalyką – išlikti ramiai. Tada ir atsiranda produktyvumas, nes jei pradedi mėtytis, emocija išmuša iš vėžių, prarandi daug energijos, sveiką protą.
Kol vežu vaikus į darželį, sugebu paskambinti savo klientams, kolegoms, kad perduotų darbus, susidėlioju kitus dalykus.
Aišku, būna, kad pavėluoju, nepadarau vieno ar kito darbo, tačiau kažko nespėti yra normalu. Tokioje situacijoje visada atsiprašau, o komandoje turime svarbią taisyklę – pasikliauti kitais ir bendradarbiauti – tokiu principu situacija yra suvaldoma.
– Gyvenant dideliu tempu, valdant verslą įtampa neišvengiama. Sakykite, kaip susitvarkote su profesiniame gyvenime sutinkamu stresu?
– Streso tikrai netrūksta, tačiau labai daug dirbu su psichologe – tai man padeda sumažinti nerimą, stresą, baimę. Kai daug uždirbi dažnai, rodos, iš niekur ateina ir streso pojūtis.
Taip pat kiekvieną naktį prieš einant miegoti klausau hipnozės. Laikausi nuomonės, kad tai man padeda pasiekti užsibrėžtų tikslų. Esu bandžiusi finansines, tikslų pasiekimo hipnozes – viskas išsipildė. Mane gali vadinti beprote, bet tikiu, kad taškas, kuriame esu neatsitiktinis.
Niekada neslėpiau, kad save hipnotizuoju sėkmei, pinigams, ramybei. Tai bet kokioje situacijoje man padeda išlikti ramiai.
Laikausi nuomonės, kad yra nauji iššūkiai ir naujos galimybės. Taip, kartais nepasiseka, bet žinau, kad ateis kita galimybė.
– Ar yra buvę situacijų, kai kažkas darbuose nepasisekė taip, kaip buvo planuota? Kaip tokiose situacijose elgiatės ir kokias pamokas iš to išmokote?
– Žinoma būdavo. Žmogus, kuris pasakytų, kad nėra turėję nesėkmės jums meluotų. Taip nebūna. Visada sakau, kad nesėkmės reikalingos tam, kad tobulėtume ir tai reikia priimti, kaip pamoką.
Kiekvieną kartą susidūrus su nesėkme darbe analizuoju, kodėl taip įvyko ir dažniausiai įvyksta didžiulės permainos privedančios prie dar geresnių rezultatų.
Jei esi komforto zonoje ir viskas patepta lyg sviestu, niekada nepradėsi tobulėti. Žmonės turi tokią savybę, kad kai viskas gerai, nesistengiame judėti į priekį. Tik nesėkmės verčia tobulėti ir mokytis – tai priimu, kaip dovaną.
Iš to ką kalbėjau, gali pasirodyti, kad esu tik pozityvas, tačiau būna visko. Supykstu, kai žmonės elgiasi negražiai, grubiai, tačiau tai retas atvejis.
Prisimenu save prieš penkiolika metų – visuomet skųsdavausi, matydavau blogus dalykus ir tuo gyvenimo etapu nebūdavau laiminga. Dabar kuo skųstis neturiu – blogose situacijose matau gėrį.
Žmonės yra tiek susikoncentravę į bėdas, jų daug turiu ir aš – neišspręstų klausimų su vaikais, santuoka – bet į tai reaguoju kitaip. Kai dirbi su savimi tai tampa tokia jėga, kurią linkiu jausti kiekvienam.
– Kaip išlaikote balansą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo?
– Čia sunkesnis klausimas. Atvirai – neišlaikau. Tačiau dėl to nepergyvenu. Išsiskyrusi du metus ir tris mėnesius neturiu antros pusės. Man svarbiausia vaikai ir darbas.
Kai dirbu – dirbu, visą kitą laiką praleidžiu su vaikais. Čia ir atsiranda ta riba, kai laiko asmeniniam gyvenimui nelieka, bet, manau, kai atsiras tinkamas žmogus jis supras ko man reikia.
Visada buvau tokia, kad iki manęs prisibelsti buvo labai sunku, tačiau mane susirasdavo. Vieniša nebuvau, turiu vaikus, buvome sukūrę santykius, todėl nematau bėdos.
Nepergyvenu, kad dabar esu vieniša. Viskas ateina savu laiku, kol kas neturiu laiko asmeniniam gyvenimui. Man nereikia vėl ištekėti, nereikia, kad šalia būtų bet kas. Kai reikės, šalia bus stiprus, geras, simpatiškas, kultūringas žmogus.
– Kaip atsipalaiduojate po įtemptų dienų? Ar turite mėgstamų veiklų, kurios padeda nurimti ir atsigauti?
– Keliauti ir dar kartą keliauti tiek po Lietuvą, tiek po pasaulį. O kalbant apie žemiškesnius dalykus, jei reikia nuoširdžiai atsipalaiduoti, stengiuosi kasdien bent pusvalandį skirti jau minėtoms hipnozėms – tada jaučiuosi, kaip po savaitės SPA.
Jei kažkas pagalvos, kad man negerai su galva – Beckhamai, Holivudo žvaigždės lygiai taip pat save programuoja.
Pasikalbėjus su sėkmingu žmogumi atsakymas dažnai sutampa – jie užsiima ar meditacija, ar hipnoze, ar darbu su savimi. Tai nėra tik sutapimas.
Kitas dalykas – yra skaityti geras knygas. Pasisemiu daug idėjų, minčių, tai – mano hobis.
– Kokios yra jūsų asmeninės sėkmės paslaptys – galbūt turite ritualų, kurie padeda pasiruošti naujai dienai?
– Pirmas dalykas – nevalgau dvi valandas prieš miegą, antras – likus valandai iki miego nesinaudoju telefonu, trečias – užmiegu su hipnoze. Tai man padeda labai gerai išsimiegoti. Taip pat eiti į lovą 21–22 valandą yra idealu.
Ryte atsikėlusi išgeriu elektrolitų su kruopelyte druskos – tai padeda mano energijai.
Niekas taip neatves į ramybę, į sėkmę, kaip pačios stiprybė. Žmonės labai nori pinigų, verslo, kitų dalykų, tačiau nesusitvarkius su vidiniu pasauliu, tai nelabai įmanoma.
Svarbu suprasti, kad reikės daug dirbti. Nepamenu, kada turėjau savaitgalį be darbelio. Tačiau susidirbus su savimi, galiu daryti viską.
Būdavo situacijų, kai galvojau, kad nebegaliu. Kiekviename versle yra etapai – sėkmė ir stiprus nuosmukis. Kai būna nuosmukis, reikia suprasti, kad tai klaidų analizė ir jei tai išgyvensi, tada verslas kils aukštai.
Baimės – neegzistuoja. Jas susikuriame patys. Per vieną dieną niekas neįvyko ir man – samdžiausi pagalbą, tačiau atradus klaidas viską priėmiau kaip pamokas leidusias atsidurti ten, kur esu dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.