Bernardinų bažnyčioje gydytojai Renatai Valiūnienei artimieji ir draugai taria paskutinį „sudie“

2024 m. rugsėjo 23 d. 15:37
Lrytas.lt
„Be jos pasaulis nebus toks pat. Ilgiuosi Tavęs šiandien, rytoj ir kiekvieną dieną“, – jautriai itin skaudžia žinia dalijosi teisininkas, advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ vadovas Rolandas Valiūnas (59 m.). Po sunkios ligos, rugsėjo 21-ąją, užgeso jo žmonos, garsios gydytojos, akušerės-ginekologės Renatos Valiūnienės (1965–2024) gyvybė. 
Daugiau nuotraukų (46)
„Renata išėjo... Protingiausia ir gražiausia moteris pasaulyje, mūsų mylima žmona, mama, dukra, sesė, draugė, pati ryškiausia asmenybė, kurią kada nors sutikau“, – apie Renatą sunkiai žodžius dėl begalinio skausmo rinko R.Valiūnas.
Rugsėjo 23 dieną Rolandas visus ją pažinojusius pakvietė ištarti paskutinį „sudie“ Vilniaus centre esančioje Bernardinų bažnyčioje, Šv.Mykolo koplyčioje. 
Visi ją pažinojusieji rinkosi nuo 15 valandos.
Rugsėjo 24-ąją artimieji, draugai ir kolegos čia pat laukiami nuo 9 valandos ryto. 13 valandą vyks palydėjimas į laidojimo vietą.
„Būtume labai dėkingi, jeigu atsisveikinimo simboliu taptų baltos gėlės“, – kvietė Rolandas.
2022-aisiais metais R.Valiūnienė davė atvirą interviu žurnalui „Stilius“, kuriame papasakojo apie gausią šeimą, medikės darbo kasdienybę ir meno galerija virtusius namus. Rolandas su Renata turi keturis vaikus: Elzę Gintvilę, Gabrielių, Grytę Mariją ir Giedrių.
Gydytoja akušerė-ginekologė Renata Valiūnienė ir mokykloje, ir universitete buvo lyderė, domėjosi daugybe dalykų, lankė įvairius būrelius, o susilaukusi keturių vaikų nemetė darbo.
Vieną vasaros dieną Renata su vyru žinomu teisininku R.Valiūnu romantiškai vaikštinėjo po Užupį. Jų akį patraukė iškaba „Torres“, ir Valiūnai užsuko į tame kiemelyje įsikūrusį restoraną. Vaizdas atėmė žadą, buvo kaip iš kino filmo – jiems prieš akis atsivėrė Gedimino pilies bokštas, Trijų Kryžių kalnas ir plati Vilniaus panorama, o apačioje, po kojomis, dunksojo Sereikiškių parkas, vinguriavo Vilnia.
Terasoje gurkšnodami vyną ir gėrėdamiesi vaizdais Valiūnai nusprendė: perkame šį seną namą. Namo restauravimo darbai užtruko aštuonerius metus. Dabar jame – ir erdvus, inovatyvus butas, kuriame jie gyveno penkerius metus, ir Lietuvos meno pažinimo centras „Tartle“, kurio steigėja – Valiūnų šeima.
Meno kolekcija – Renatos vyro R.Valiūno, kuris yra didžiausios Baltijos šalyse advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ („Ellex Valiunas“) įkūrėjas ir vadovaujantis partneris, idėja, pomėgis ir aistra.
„Taigi mano gyvenime labai daug kas pasikeitė“, – tuomet šypsojosi R.Valiūnienė. Jos fotografija puošė 2006 m. liepos 21 d. „Stiliaus“ viršelį. Vienoje nuotraukoje moteris ant rankų tada laikė ketvirtą vaiką – vos kelių mėnesių dukrą Elzę Gintvilę.
O 2022-aisiais, kai Elzei buvo 15 metų, ji su partneriu jau garsino Lietuvą tarptautiniuose sportinių šokių čempionatuose.
„Tada dirbau akušere-ginekologe Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (Lazdynų ligoninė. – Red.). Joje dirbau, įskaitant ir dvejus rezidentūros metus, nuo 1990 iki 2020 m. Tačiau toje ligoninėje nėra akušerijos skyriaus, tad akušeriją teko palikti jau po rezidentūros.
Tapau tik ginekologe, o tai reiškia, kad visą darbo dieną tekdavo operuoti. Beveik prieš dvejus metus pakeičiau darbą – dirbu privačioje Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje. Ginekologija – tai sritis, kurią labai gerai išmanau, kur kitus galiu konsultuoti. Savo darbą labai mėgstu“, – 2022-aisiais metais pasakojo R.Valiūnienė.
Į įvairias operacijas gydytoja buvo kviečiama „ant smūgio“. Savaitgalis, ji sodyboje, ir staiga skambutis iš klinikos, kad gimdyvei reikia daryti cezario pjūvį. Gydytoja sėda į mašiną ir lekia į Vilnių.
Jeigu gimdymas komplikuotas, reikia dviejų gydytojų. Tada taip pat ji kviečiama. Ne kartą R.Valiūnienė yra važiavusi į kliniką vėlų vakarą ar naktį – bet kuriuo paros metu.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.