Triukšmingai uždarytas romų festivalis: sostinę sudrebino spalvingas koncertas

2024 m. rugsėjo 15 d. 21:22
Lrytas.lt
Sekmadienį sostinėje vyko spalvingasis kultūros festivalis, tarptautinė romų kultūros šventė „Gypsy fest“.
Daugiau nuotraukų (98)
Vakare į Vilniaus „Compensa“ koncertų salę susirinkusieji stebėjo „Grand“ koncertą ir „Romavision“ finalą.
Vienas iš renginio organizatorių, Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvikas sakė, kad šiemet organizatoriai paruošė tikrą „bombą“.
Didžiojo koncerto metu buvo organizuojamas pirmas Lietuvoje romų jaunimo talentų konkursas „Romavision“. Tai konkursas, neturintis analogų nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse.
Gabiausi jauni romai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos varžėsi dėl geriausiojo titulo.
„Deja, romų jaunimas labai dažnai susiduria su diskriminacija dėl tautybės, todėl jiems sunku rasti darbą, kilti karjeros laiptais. Bet jų tarpe yra nepaprastai talentingų žmonių.
Pamatykime juos. Norime, kad romų jaunimas pajustų, kad gali prisidėti prie visuomenės nuostatų apie romus keitimo ir gali būti pilnaverčiais visuomenės nariais. Todėl prieš konkursą vyko talentų stovykla, kur su jaunaisiais talentais dirbo žinomi atlikėjai, stilistai, aktoriai“, – pasakojo I. Kvik.
Su atrinktais dalyviais iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos talentų stovykloje iki finalo dirbo profesionalai, kurie mokė jaunimą įveikti baimes ir dalijosi patarimais, kaip valdyti savo balsą, elgtis scenoje.
Konkurso „Romavision“ finalas tapo visiems puikiai žinomo festivalio „Gypsy fest“ dalimi. Toje pačioje scenoje pasirodė ir gerai žinoma grupė „Sare roma“ ir daugybė geriausių romų atlikėjų iš Latvijos, Estijos, Prancūzijos, Čekijos.
Geriausią „Romavision“ dalyvį išrinko tarptautinė žiuri, kurių tarpe – tik romų tautybės teisėjai: Go-palas Michailovskis (pirmininkas), Cecile Joseph (Prancūzija), Milan Klempar (Čekija), Edgaras Koldaras iš grupės „Sadboi“ (Lietuva), Zalina Dabla (Estija), Roksana Rudevich (Latvija), ir romų legendinė žvaigždė Natasha Udovikova Bielenberg (Norvegija).
Kaip skelbė naujienų portalas Lrytas, dieną vyro šventinė romų eisena.
Pagrindinės Vilniaus gatvės nusidažė įvairiausiomis spalvomis. Romų bendruomenė jungėsi į teatrališka eiseną, kurioje buvo galima išvysti ir žirgus bei karietas.
GypsyFestivalisromai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.