Legendinė sporto žurnalistė L. Janušonytė rėžė olimpinių žaidynių transliuotojui: „Ir kaip nesikeikti? Neįmanoma žiūrėti“ (4)

2024 m. liepos 30 d. 12:14
Lrytas.lt
Pastarosiomis dienomis netyla pyktis ant šių metų Paryžiaus olimpines žaidynes transliuojančios TV3 televizijos. Žiūrovai piktinasi nekokybišku vaizdu per televiziją, jų nedžiugina žaidynių komentatorių darbas.
Daugiau nuotraukų (13)
Šie momentai nepraslydo pro profesionalų akis. Kritikos negailėjo ir legendinė sporto žurnalistė, buvusi sporto žinių vedėja Laima Janušonytė-Stenhoff. Šių metų TV3 ne kompetenciją ji aptarė socialiniame tinkle Facebook.
„Skaitau Jūsų nuomones apie TV3 darbą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ir labai gerai suprantu Jūsų nusivylimą. Ir kaip nesikeikti? Nu rūta žalioji… Neįmanoma žiūrėti!
Kai kas net atostogų išėjo, kad galėtų pasimėgauti geriausių pasaulio sportininkų pasirodymais. O dabar? Še Tau boba ir devintinės! Ar taip galima rimtai televizijai tyčiotis iš savo žiūrovų?
Gi ne Balbieriškio TV, ir tai gal labiau pasistengtų. Bent jau gerą patį naujausią išmanųjį telefoną transliacijomis nusipirktų.
O jeigu rimtai. Teisę transliuoti olimpines žaidynes Paryžiuje TV3, jei neklystu, nusipirko 2019 metais.
Olimpinės sporto šakos žinomos, Lietuvos geriausi sportininkai irgi, laiko olimpiadai pasirengti irgi užtenka. Tai kodėl tada mus, žiūrovus, TV3 laiko už durnelius? Kaip pateiksim, taip ir žiūrės, juk Lietuvos teritorijoje tik mes rodome!
Ne visi gali žiūrėti Eurosportą, be to, yra daug pagyvenusių žmonių, kurie domisi sportu ir norėtų komentarus girdėti profesionalius ir lietuvių kalba.
Dėl reklamų, suprantu, kad komercinės TV iš jų gyvena, bet juk reikia turėti kiek nors supratimo, kada ir kaip jas rodyti! Kita vertus, reklamų rodymas per tokius svarbius renginius turi būti apribotas!
Šį kartą olimpinių žaidynių teises įsigijo TV3, kodėl ne nacionalinė televizija LRT? (Apie tai ne kartą rašė LRT Sporto prodiuseris Ramūnas Grumbinas).
Dar sakyčiau, kad ir Tarptautiniam Olimpiniam komitetui, ir vietiniams olimpiniams komitetams, turėtų taip pat rūpėti olimpinių transliacijų kokybė! (LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, olimpinė čempionė ir aš neabejoju, kad ji tai puikiai supranta, tik, kaip pati sako, rūpi jai kokybė ir žurnalistų profesionalumas, bet ką padaryt?).
Įdomiausių pasaulio sporto renginių TV transliacijos kainuoja brangiai, bet jeigu jau nusipirkai, tai galima ir būtina investuoti ir į TV transliacijų organizavimą bei komentavimą.
Aš nekalbu apie Vokietijos nacionalines televizijas ARD ir ZDF, kurios yra išlaikomos Vokietijos gyventojų. (Kiekvienas, kuris turi namie televizorių, privalo mokėti abonentinį mokestį).
Vokietijoje ne 3 milijonai, todėl suprantama, kad ir vokiečių TV kokybė yra aukščiausio lygio!
Studijos, komentatoriai, transliacijos. Galima mediatekoje žiūrėti visas transliacijas, galima pasirinkti bet kurios sporto šakos tiesioginę transliaciją ir t.t. Daromos išsamios apžvalgos, kodėl sportininkui pasisekė ar nepasisekė, interviu su sportininkais ir t.t.
Vyrai ir moterys, jeigu jau nusipirkote patį brangiausią renginį – olimpiadą, tai ir rodykite ją, kuo daugiau, jei negalite visos! Juk nusipirkę brangią suknelę, nenukišame jos giliai į spintą, rodykit, už ką taip brangiai sumokėjot!
Jeigu patys geriausi pasaulio sportininkai atvažiuoja kartą per ketverius metus į pagrindinį sporto renginį – olimpines žaidynes ir tam labai rimtai rengiasi, tai kodėl TV darbuotojai ir komentatoriai joms nesirengia?
Jeigu būtų dalinami medaliai pasaulio televizijoms už jų darbą olimpiadoje, TV3 liktų ko gero paskutinėje vietoje. Gaila.
P.S. Beje, daugelis sporto komentatorių, kurie komentuoja skirtingas olimpinių žaidynių varžybas, dirba tikrai gerai, jų pašnekovai – ekspertai, jauni žmonės, puikūs.
Dabar kaip tik (liepos 30 d.ryte) žiūriu irklavimą, puikus Žilvino Aleksandravičiaus ir eksperto komentaras, gerai dirba ir Tautvydas Kubilius, kiti sporto žurnalistai… Mano kritika yra daugiau nukreipta į TV3 vadovybę ir jų politiką, jų nepasirengimą transliacijoms ir tragiškai kišamas reklamas ne vietoje“, – nuomonę išsakė L.Janušonytė-Stenhoff.
Primename, kad TV3 jau pateikė komentarą dėl transliacijos trikdžių. Pranešta, kad tam įtakos turėjo beveik dvi dienas šalyje siautusi audra.
„Atsiprašome sporto aistruolių ir mūsų olimpiečių dėl sutrikimų transliuojant olimpines žaidynes. Pirmąsyk mūsų istorijoje transliacijas nutraukė audra, pastarąsias paras siaubusi Lietuvą. Debesų ir lietaus masės buvo tokios gausios, kad transliaciją perduodantys palydovų signalai jų neįveikė. <...>
Priimdami signalus, naudojame savo palydovines lėkštes ir demoduliatorius (jie atidaro ir dekoduoja konkretų paketą) su specialiomis konkrečiai šiai olimpiadai skirtomis DRM licencijomis bei palydoviniais imtuvais.
Stiprėjant audrai, signalai pradėjo trūkinėti ir imtuvus pasiekdavo tik dalis iš minėtų 7-ių paketų. Nepaisant to, likusių kanalų kurį laiką pakako ir daugumą mums suplanuotų transliacijų galėjome priimti.
Dėjome visas pastangas atkurti ryšį – įskaitant kreipimąsi į palydovus valdančią bendrovę „Globecast“ ir prašymą siunčiamus signalus sustiprinti, kad jie įveiktų meteorologinius trikdžius.
Tai nepadėjo – gavome atsakymą, kad visi paketai siunčiami maksimaliu lygiu ir daugiau stiprinti nebėra galimybės. Galiausiai, audrai sustiprėjus, sekmadienį vakare nutrūko visi palydoviniai signalai“, – rašė TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.