Vaida Grikšaitė-Česnauskienė pasidalijo burnoje tirpstančių kūčiukų receptu: gamindavo dar jos tėtis

2021 m. gruodžio 24 d. 15:56
Grožio konkurso „Mis Lietuva 2002“ nugalėtojos Vaidos Grikšaitės-Česnauskienės (38 m.) ir jos vyro buvusio futbolininko, futbolo agento Deivido Česnauskio (40 m.) bei jųdviejų trijų atžalų – sūnų Deivido (13 m.), Rojaus (10 m.) ir dukrelės Emos (4 m.) – namuose šventėmis pakvimpa dar gruodžio pradžioje.
Daugiau nuotraukų (6)
Pirmąjį žiemos mėnesį iš Česnauskių spintų yra ištraukiamos kruopščiai saugomos kalėdinės dekoracijos, eglutė, ant stalo sutvinksi specialiai žiemai skirti šventiški indai. O kur dar visų kartu virtuvėje gaminami delikatesai ir kūčiukai, kurių receptą Vaida saugo jos tėčiui priklausiusioje receptų knygoje...
„Kai vyras dar žaisdavo užsienyje, prie Kūčių stalo pabūdavome pas vyro tėvus Vilniuje ir tuomet vykdavome į Klaipėdą.
Praėjusiais metais dėl koronaviruso pandemijos šventėme tik penkiese. Kitiems artimiesiems gražiausių švenčių palinkėjome telefonu, mamai užsakiau dvylikos patiekalų vakarienę. Per šventes norisi tarpusavio artumo, bet praėjusiais metais, manau, ne vienas patyrėme, ką reiškia tas diskomfortas švęsti atskirai nuo mums brangių žmonių.
Šiemet Kūčias ir Kalėdas ruošiamės sutikti Vilniuje, savo papuoštuose namuose. Laukiame iš Klaipėdos atvykstant mano mamos, brolio ir vyro šeimos, visi susibursime pas mus. Tikiuosi, kad niekas nepasikeis“, – apie planus pasakojo V.Grikšaitė-Česnauskienė ir tris kartus persispjovė per petį.
Šeimyna šventėms ruošiasi po truputėlį – nori kuo ilgiau pasidžiaugti šventine dvasia. Nors eglutė Česnauskių namuose nupuošiama tradiciškai – per Trijų Karalių šventę sausio 6-ąją – žiemiški indai namus dabina iki pavasario.
„Kiekvienais metais prieš šventes sukuosi virtuvėje. Man svarbu, kad ant stalo būtų patiekti ne pusfabrikačiai, o mūsų rankomis gaminti patiekalai. Gaminame visa šeima, nes tai yra visų mūsų šventė. Be to, kai gaminame visi kartu, namie tvyro ypatinga atmosfera, harmonija.
Eglutę puošiame irgi kartu. Ant jos kabiname žaisliukus, turinčius istoriją, atkeliavusius dar iš mano vaikystės. Apskirtai namus kiekvienais metais stengiamės dekoruoti visi kitaip, vengiame monotonijos.
Jau šešerius metus renkame ir specialius, šventiškai dekoruotus indus. Keletą tokių, ypatingai puoštų lėkštučių aš ir pati turėjau vaikystėje. Prisimenu vienos iš jų, kurią saugau iki šiol, istoriją – ant jos nupieštas meškiukas. Pamenu, mano močiutė sakydavo: „Vaidute, valgyk valgyk, nes meškiukas viską suvalgys“, – teigė ji.
V.Grikšaitė-Česnauskienė įsitikinusi – įskiepyti tradicijas vaikams yra jos, kaip mamos pareiga.
„Mano nuomone, tradicijų puoselėjimas priklauso nuo mūsų, tėvų. Štai, visai neseniai kartu kepėme kūčiukus. Juos ruošėmė iš senos mano tėčio knygos „Lietuvių valgiai“. Tėtis tešlą pjaustydavo smulkmeniškai, mažais gabaliukais, mūsų vaikai – kiek kitaip, bet idėja išliko ta pati – viską darėme kartu. O ir visi namai kaip kvėpėjo kūčiukais...
Žinote, gražiausios metų šventės paprastai nukelia į vaikystės prisiminimus, tad ypatingą atmosferą norisi kurti ir savo vaikams. Nors gyvename informacinių technologijų amžiuje, mano, kaip mamos pareiga yra jiems tas tradicijas įskiepyti“, – sakė moteris ir pridūrė, jog jų Kūčių stalą taip pat puošia tradicinė silkė ir balta mišrainė – egzotiką jie palieka kitoms šventėms.
Kūčiukų receptas
Reikės:
½ kilogramo miltų, nepilnos stiklinės pieno, 50 g aliejaus arba sviesto, druskos, 20 g mielių, ¼ stiklinės aguonų, 100 g cukraus. Aguonų pienui: vienos stiklinės aguonų, 2 l vandens, cukraus pagal skonį.
Paruošimas:
Iš miltų, mielių, cukraus, nuplikytų aguonų, riebalų ir druskos užminkoma tešla. Ji turi būti kietesnė, kaip paprastam pyragui. Uždengta tešla laikoma šiltoje vietoje, kol pakils. Jei pakilusi tešla atrodo per minkšta, įberiame dar miltų, gerai išminkome ir leidžiame jai dar kartą iškilti.
Iš pakilusios tešlos ant stalo daromi 1 cm skersmes voleliai, supjaustomi 1 cm ilgio gabalėliais, kurie suberiami į miltais pabarstytą skardą ir kepami vidutinio karštumo krosnyje arba orkaitėje, kol pagels.
Išimti iš krosnies kūčiukai atvėsinami, suberiami į skardą storesniu sluoksniu ir džiovinami šiltoje krosnyje.
Valandą (kas mėgsta minkštesnius) arba 2-3 valandas prieš valgį kūčiukai pamerkiami į aguonų pieną. Kad šis būtų baltesnis, pusę vandens galima pakeisti pienu.
Aguonų pienui aguonos nuplikomos verdančiu vandeniu ir išbrinkinamos. Nupylus vandenį jos du kartus sumalamos mėsmale, užpilamos virintu atšaldytu pasaldintu vandeniu (arba perpus su pienu).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.