Proga neeilinė – vakaro metu vyko naujų narių inauguracijos iškilmės.
Pokylis pradėtas svečių sutikimu, aperityvu kiemelyje.
Po inauguracijos svečiams patiekta šventinė vakarienė.
Asociacijos veikla
Lietuvos „Chaîne des Rôtisseurs“ padalinio (Bailliage Lituanie) tikslas – tapti tarptautinės gastronominės visuomenės dalimi, suburti profesionalus ir mėgėjus, kurie domėtųsi kulinarijos menu, vyno ir kitų gėrimų vartojimo kultūra bei geru laiko praleidimu vakarieniaujant, taip pat dalintųsi susikaupusia patirtimi.
Be to, „Chaîne des Rôtisseurs“ siekia skatinti gastronomijos meno vystymąsį rengiant gurmaniškus pietus ar vakarienes įvairiuose restoranuose Vilniuje ar kituose Lietuvos miestuose.
Organizuojamuose renginiuose vyksta vyno, kavos, arbatos degustacijos, maisto gaminimas su profesionalais, cigarų kursai, supažindinimas su žolelių bei prieskonių pasauliu ir pan..
„Grand Chapitres“ – iškilmingas renginys švenčiant ir pristatant naujus narius. Jį organizuoja nacionalinis padalinys (Bailliages).
Keičiantis veiklos patirtimi tarp šalių, nacionaliniai padaliniai organizuoja iškilmingas vakarienes su aprangos kodu „black tie“ geriausiuose vietiniuose restoranuose ar viešbučiuose.
Organizuojami ir mažiau formalūs renginiai, tokie kaip „Diners Amicaux“, kurie vyksta muziejuose, galerijose, privačiose vietose ar istoriniuose pastatuose.
Išskirtinai būtent šiems renginiams valgiaraštį ir patiekalus kuria virtuvės šefai, kurie dažniausiai yra „Chaîne des Rôtisseurs“ nariai.
Apie pasaulinę „Chaîne des Rôtisseurs“ asociacijos veiklą daugiau galima sužinoti www.chaine-des-rotisseurs.net
Narystė
Kiekvienas narys priklauso tarptautinei draugijai, esančiai daugiau nei 80-yje šalių.
Organizacijos narys, vykdamas į kitas šalis turi galimybę užmegzti daug naudingų kontaktų.
Narystė draugijoje suteikia progą susitikti žmonėms, kurie turi bendrų interesų – puikiai pietauti, pavakarieniauti ir tiesiog pabūti geroje draugijoje.
Profesionaliems nariams – virėjams, restoranų ir viešbučių specialistams, tai suteikia galimybę pademonstruoti savo išskirtinius sugebėjimus suprantančiai ir vertinančiai auditorijai.
Kiekvienas narys džiaugiasi galėdamas priklausyti draugijai, turinčiai ilgą istoriją ir tradicijas, puoselėjamas daugybėje draugijos tarptautinių, nacionalinių ir vietinių renginių.
Asociacija Lietuvoje
Lietuva yra 81-a valstybė pasaulyje, prisijungusi prie tarptautines „Chaîne des Rôtisseurs“ asociacijos, turinčios daugiau nei 24 tūkst. narių.
Idėja sukurti „Chaîne des Rôtisseurs“ padalinį Lietuvoje kilo 2006-ais metais Eirikui Bergvolui (tuometiniam viešbučio „Radisson SAS Astorija“ Vilniuje direktoriui) ir Jolantai Smičienei (kuri iki šios yra viena iš „Chaîne des Rôtisseurs“ Valdybos narių).
Įgyvendinti šią iniciatyvą padėjo Prof.Dr.Wolfgang von Stetten , kuris yra ne tik padalinio (Baillie Delegue) prezidentas Vokietijoje, bet ir „Chaîne des Rôtisseurs“ valdybos narys Paryžiuje.
Oficialus Lietuvos padalinio (Bailliage Lituanie) steigimo renginys įvyko 2006-ais metais lapkričio 4-ą dieną Vilniaus Rotušėje.
Tuomet į asociaciją įstojo 43 nariai, visiems jiems buvo įteiktos regalijos ir diplomai, šiandien organizacija vienija 90 maisto entuziastų.
„Chaîne des Rôtisseurs“ stalo taisyklės
Stalo menas ir „Chaîne des Rôtisseurs“ kultūra buvo Jean Valby gastronominė idėja. Tai reiškia būti gurmanu, palaikyti harmoningus ir draugiškus socialinius ryšius su kitais. Save džiuginti ne tik valgymu, bet ir patiekalų skonio ir kokybės įvertinimu.
Remdamiesi savo įsitikinimais, „Chaîne des Rôtisseurs“ nariai turi patvirtinti, kad gerbs draugijos taisykles:
- Vynas nemaišomas su vandeniu.
- Vanduo visada turi būti ant stalo.
- Troškulys malšinamas vandeniu, o norint pasimėgauti renkamasi vynas.
- Nerekomenduojama dėti ant stalo druskos arba pipirų.
- Kadangi patiekalai yra paruošti geriausių meistrų virėjų, negalima abejoti jų darbu ir žiniomis. Geras kulinaras yra kaip dailininkas. Buvęs „Chaîne des Rôtisseurs“ prezidentas yra pasakęs: jeigu perki žymaus menininko, tokio kaip Rubensas, Moro, Picasso, kūrinį, tai negali jo papildyti savo potėpiais.
- Prie stalo nerūkoma, tai yra leidžiama tik po kavos. Ir, žinoma, neprašoma kavos iš karto po pirmojo patiekalo.
- Prie stalo nediskutuojama. Taip pat negalima pakilti nuo stalo patiekalų keitimo metu. Gal tik išskyrus atvejus, kai tai yra būtina.
- Atsiradus naujoms technologijoms, į taisykles dar buvo įrašytas vienas punktas: valgant išsijungiamas mobilusis telefonas.