Žinomus žmones į Pažaislio vienuolyno Liepų alėją priviliojo gurmaniška vakarienė

2020 m. liepos 5 d. 15:51
Į Pažaislio vienuolyne įsikūrusius svetingumo namus „Monte Pacis“ liepos 4-ąją atvykę svečiai, tarp kurių netrūko žinomų veidų, turėjo progos pasijusti lyg patekę į praeitį. Šioje vietoje lygiai prieš 116 metų vyko spalvingos, La Belle Époque (1871–1914 m.) Lietuvos gastronominę realybę vainikavusios vaišės, sukvietusios į pobūvį to meto šviesuolius.
Daugiau nuotraukų (41)
„Ši vakarienė – tarsi kelionė laiku atgal. Skirtumas tik tas, kad ji kiek šiuolaikiškesnė“, – sakė svetingumo namų „Monte Pacis“ įkūrėja, vyno someljė Indra Ramanauskienė. Vakarienę ji surengė svetingumo namų Liepų alėjoje.
Mintis surengti išskirtinį pobūvį, kuriame dalyvauti norą pareiškė ne vienas žinomas Lietuvos gurmanas, jai kilo sužinojus apie tai, kad menotyros doktorantas, valgomojo kultūros tyrinėtojas Marius Daraškevičius surado Kauno ir Vilniaus gubernatoriaus Piotro Veriovkino sukauptą asmeninių valgiaraščių kortelių kolekciją, datuojamą 1886–1913 metais. 
Beveik pusšimtyje kortelių – Peterburge, Vilniuje, Kaune ir kitose vietose vykusių pusryčių, pietų ar vakarienių, į kurias buvo pakviestas P.Veriovkinas, valgiaraščių ir net muzikinės renginių programos aprašymas. 
Keturiose kortelėse – Kaune ir aplink jį 1904–1912 metais rengtų pokylių valgiaraščiai.
Pirmoji su Kaunu susijusi P.Veriovkino kolekcijos valgiaraščio kortelė žymi 1904 metų liepos 2 dieną. 
M.Daraškevičius archyvuose rado pietų valgiaraščio kortelę rusų kalba. Ji rodo, kad pietūs vyko Pažaislio vienuolyne, anuomet priklausiusiame stačiatikiams.
„Kai M.Daraškevičius pranešė archyvuose suradęs 1904 metų liepos 2 dieną Pažaislio vienuolyne vykusios šventės meniu kortelę, abejonių, kad svetingumo komplekso „Monte Pacis“ virtuvės šefas Raimundas Dambrauskas imsis jį atgaivinti, nebuvo. Komanda priėmė iššūkį – receptūrų šifravimą ir sukūrė 7 patiekalų valgiaraštį. Jis panašus į tą, kuris buvo pasiūlytas daugiau nei prieš 100 metų, tačiau sumodernintas“, – sakė I.Ramanauskienė.
„Kokia tąkart proga vyko pietūs, nežinoma, tačiau, kad stačiatikių vienuoliai turėjo pasistengti, tai neabejotina“, – tikino „Monte Pacis“ virtuvės šefas R.Dambrauskas, kuris išlaikė rastoje kortelėje nurodytas sudėtines patiekalų dalis ir gamybos būdus. Tačiau netrūko ir savo interpretacijų.
1904 metais vykusio pobūvio metu buvo patiekta užkandžių, žuvies ir daržovių patiekalų: lašiša su majonezu, žuvienė su pyragėliais, eršketas rusėniškai su padažu ir krienais, kepta žuvis su salotomis, taip pat žiediniai kopūstai ir šonkauliukai „Sote“. Desertui pasiūlyta ledų, vaisių, kavos, arbatos ir likerių.
Tyrinėtojas tikino, jog kortelė išduoda, kad pietūs buvo iškilmingi ir tiekiami itin garbingiems svečiams. 
Į Pažaislį atvykę svečiai ragavo burokėlių sultyse sūdytos lašišos, žuvienės, starkio, žiedinių kopūstų, eršketo, rabarbarų giros, menkės spurgų. Desertui patiekta arbatinių Pažaislio rožių pagalvėlė. Prie patiekalų derintas vynas, šampanas, trauktinė.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.