„Laikome sūnų ant rankų, žiūrime į jį, ir gera. Pokyčių daug, visų neišvardysi. Tiesiog mano kasdienybė ar gyvenimo įvykiai nebe mano vienos“, – šiltų emocijų nestokoja jauna mama, teigdama, kad šiuo metu tiek ji, tiek vaikelis jaučiasi gerai.
Tiesa, ji pripažįsta nėštumo metu prisižiūrėjusi daug labiau nei bet kada anksčiau, ypač dėl anemijos, ją lydėjusios nuo pat vaikystės.
„Priežiūros priemonių padaugėjo 10 kartų, jei ne daugiau. Gėriau maisto papildą, kurio sudėtyje svarbiausi kraujodarai elementai – mikrokapsuliuota geležis, folio rūgštis, vitaminai B12 bei dažnam lietuviui trūkstamas vitaminas D3“, – pasakoja A.Adamovič.
Laukiantis vaikelio teko apriboti ir kai kuriuos kasdienius įpročius. „Mano organizmas linkęs kaupti skysčius, o nėštumo metu tai pasireiškė ypač. Turėjau riboti net savo išėjimus į lauką, nes už pusvalandžio, jei oras karštas, pėdos nebetilpdavo į jokią avalynę, drabužiai spausdavo ir imdavo skaudėti rankas ir kojas. Jau vien todėl man buvo svarbus šis maisto papildas, kurio sudėtyje, be svarbiausių kraujodarai elementų, buvo ir vitamino D3,“, – patirtimi dalijosi dainininkė.
Svarbu – įsiklausyti į savo organizmą
Šiandien A.Adamovič nekantrauja, kada galės sugrįžti į įprastą aktyvų gyvenimą. „Svarbiausia – neužsisėdėti. Dažnai moterims per sunku pripažinti, kad laikas grįžti į save, nes per daug patogu buvo nieko neveikti nėštumo metu, – įsitikinusi atlikėja. – Vienos moterys jau po poros savaičių gali lankyti treniruotes, skirtas moterims po gimdymo, o kitos gali aktyviau leisti laiką tik po pusmečio“.
Tačiau atlikėja pripažįsta, kad pačiai maitinant sūnų, jai vis dar tenka laikytis kai kurių gydytojų nurodymų ir toliau vartoti geležies papildus: „Nėštumo metu mityba nesikeitė, likau vegetarė, tačiau stengiausi gauti visų reikalingų medžiagų. Šiuo metu negaliu valgyti kai kurių daržovių ir vaisių, kol kas sunku tuos produktus kuo nors pakeisti.
Dėl to puiku, kad yra maisto papildas su geležimi. Jo sudėtyje yra ne tik mikrokapsuliuotos geležies, bet ir folio rūgšties, kurios geriausi maistiniai šaltiniai – žalios spalvos ankštinės daržovės, o jų tenka mažiau valgyti, vitamino B12, kurio daugiausia randama mėsoje, kiaušiniuose, tačiau aš jų nevalgau.“
Paklausta, ką galėtų patarti pirmagimio besilaukiančioms mamytėms, žinoma moteris atsako, kad pirmiausia – įsiklausyti į tai, ko iš tikrųjų reikalauja organizmas. „Jei kyla kokių klausimų, kad ir dėl maisto, kelionių, skausmo, priežiūros priemonių ir t. t., apie viską kalbėkitės su savo gydytoju“, – komentuoja A.Adamovič.
Anemijos priežastys – įvairios
Kauno klinikų akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės gydytojos akušerės-ginekologės prof. dr. Rūtos Jolantos Nadišauskienės teigimu, įtarti pogimdyminę anemiją galima pasireiškus tokiems simptomams kaip padidėjęs nuovargis, mieguistumas (ypač dieną), jautrumas.
„Vis labiau trūkstant geležies, šie simptomai intensyvėja, ima slinkti plaukai, lūžinėti nagai, pakinta skonis, patinka neįprasti kvapai (benzino, acetono). Geležies stokai įsisenėjus, išryškėja odos ir gleivinių blyškumas“, – pasakoja akušerė-ginekologė.
Po gimdymo mažakraujystė diagnozuojama, kai hemoglobino koncentracija kraujyje yra mažesnė nei 100 g/l.
„Kadangi geležį, folio rūgštį, vitaminą B12, kaip ir kitas maistines medžiagas, iš mamos pirmiausia pasisavina vaisius, jų reikia gauti didesnį kiekį. Jei moteris iki pastodama sirgo mažakraujyste, būdavo gausios menstruacijos, nėštumo metu anemija gali tik pagilėti“, – teigia R.J.Nadišauskienė. Nusilpti kraujas gali ir dėl įvairių ligų. Anemijai atsirasti įtakos turi ir dažni nėštumai.
„Pirmiausia kraują silpnina visiškai normalus fiziologinis pokytis, atsirandantis nėštumo metu. Tuo metu kaupiasi daugiau skysčių kraujagyslėse ir santykinai sumažėja hemoglobino kiekis. Be to, kiekvienas gimdymas baigiasi tam tikru kraujavimu, tad jei moteris buvo anemiška, dar labiau silpninamas jos organizmas“, – pasakoja gydytoja.
Jeigu anemijos priežastis – liga, pirmiausia reikia ją gydyti, o gydymo metu ir profilaktiškai svarbu tinkamai maitintis. Pagrindinis šaltinis, iš kurio geležis geriausiai pasisavinama, yra gyvulinis maistas. Tai jaučio ar triušio liežuvis, kepenys, triušiena, kalakutiena, vištiena.
„Dar vienas svarbus dalykas – vitaminas C padeda organizmui įsisavinti geležį. Tad, valgydami mėsą kartu su daržovių salotomis, varškę su vaisiais arba su stikline šviežių apelsinų sulčių, organizmą natūraliai papildysite geležimi“, – pataria akušerė-ginekologė ir priduria, kad esant įsisenėjusiai geležies stokai, taip pat nėštumo metu rekomenduojama geležies preparatus, kaip ir vitaminą C, vartoti papildomai.