Kaip teigė „Stiklių restorano“ vadovas Aleksėjus Tofanas, visas meniu buvo
skrupulingai derinamas pagal protokolą, o susirinkusiems svečiams ir
karališkajai porai buvo pateikiami lietuviški patiekalai.
„Meniu, su visa komanda, derinome prieš atvykstant Švedijos karaliui.
Ypatingų reikalavimų nesulaukėme, svarbiausia, jog maistas būtų
lietuviškas. Pagal protokolą svečiams negalima siūlyti jūros gėrybių,
kiaulienos ar labai įmantrių patiekalų, kuriuos nepatogu valgyti.
Dažniausiai svečius vaišiname žvėriena arba prabangia žuvimi. Kadangi
karalius yra medžiotojas, pagrindiniui patiekalui buvo patiekiama
stirniena.“, – teigė Aleksėjus.
Oficiali vakarienė pradėta nuo šaltojo užkandžio – eršketo baltojo vyno
drebučiuose su žaliuoju krienų padažu ir burokėliais. Karštas patiekalas
sudarytas iš stirnienos kepsnelių su keptais moliūgais, salierais,
voveraitėmis, pagardintas kadagių padažu. Šalia – keptų daržovių
rinkinys. Vakarienės baigiamasis akordas – šokoladinis pyragaitis su
šilauogėmis ir lazdynų riešutų kremu. Prie kavos ir arbatos patiekta
garsiųjų itališkų sausainių „macaroons“.
Indai, iš kurių valgė Lietuvoje viešintys karaliai – baltos porcelianinės
lėkštės, su plačiu aukso krašteliu, įrankiai – klasikinio dizaino,
pasidabruoti, taurės – raižyto skaidraus krištolo. Oficialiuose
priėmimuose laikomasi tarptautinių standartų.
„Vakarienės maistu pasirūpino mūsų virtuvės šefas Linas Bražinskas, jam
pagelbėjo ir 8 virėjų komanda. Vakarienę aptarnavo 14 profesionalių
barmenų. Tai ne pirmas toks karališkasis vizitas, kurį aptarnavo
„Stikliai“, todėl viskas vyko pagal planą, laiku ir be jokių trikdžių.
Turime pačią geriausią komandą – ji niekada nenuvilia. Todėl galime
teigti, jog tiek maistas, tiek aptarnavimas buvo pačios aukščiausios
klasės“, – sakė A. Tofanas.
Prabangios vakarienės svečiams kartu su maistu buvo patiekti ir gėrimai:
baltojo vokiško vyno, raudonojo amerikietiško vyno, ispaniško brendžio ir
lietuviško likerio „Krupnikas“, bei trauktinės „Trejos devynerios“.