Prancūziška elegancija dvelkianti aplinka, prabangus šampanas ir šviežios austrių geldelės. Visu tuo galėjo mėgautis kone 80 kviestinių svečių, tarp kurių – ne vienas daugelio visuomenėje atpažįstamų verslo ir pramogų pasaulio atstovų.
Entuziastingų gurmanų neišgąsdino ir vėsoki rudeniški orai – pagrindinis vakarėlio veiksmas vyko viešbučio kiemelyje. Čia penki profesionalūs virtuvės šefai susirungė dėl geriausio austrių gliaudytojo vardo. „Tai – pirmasis austrių gliaudymo čempionatas Lietuvoje. Džiaugiuosi drauge su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija subrandinta idėja ir tikiuosi, kad šis renginys taps kasmetine tradicija“, – sakė R.Arlauskienė.
Pasak jos, lietuviai vis labiau žavisi jūros gėrybėmis ir jų valgymo kultūra, todėl toks čempionatas yra tiesiog puikus būdas pristatyti austrių kultūrą kitu kampu.
Atidaryti austrės geldelę gali pasirodyti lengviau, nei yra iš tikrųjų. Tam reikia ne tik aštrių įrankių, bet ir įgūdžių, meistriškumo. Net menkiausia skeveldra gali sužeisti, todėl atidaryti austres reikia itin kruopščiai.
Būtent tai pademonstravo prie specialių stalų sustoję virtuvės šefai, tarp kurių – Valdas Račkauskas (restoranas „La Provence“), Jolita Bilinskienė (restoranas „Radisson Blu Astoria“), Artūras Samanavičius (restoranas „California Gourmet“), Gintaras Martinonis (restoranas „Terrazza“) ir Tadas Galiūnas (restoranas „California tapas & Wine“). Pastarasis ir buvo pripažintas geriausiu bei įvertintas nugalėtojo titulu.
Virtuvės šefai parodė, kaip greitai ir kaip profesionaliai moka išlukštenti geldeles, taip pat – kaip pagal skirtingus pasirinktus receptus geba patiekti prancūzų pamėgtą delikatesą.
Svarbu paminėti ir austrių pateikimo niuansus. Yra daugybė būdų, kaip išradingai jas paruošti. Vieni jūros gėrybes gardina citrinos sultimis, kiti – lašeliu aštraus padažo, treti renkasi pipirus ar smulkiai pjaustytus svogūnėlius.
Austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos auga jūrose, kitos – vandenynuose, nuo to priklauso jų skonis. Jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.
Čempionato dalyvius vertino trys kompetentingi komisijos nariai: diplomatinio etiketo specialistas Arminas Lydeka, vyno žinovė Rasa Starkus ir maisto kultūros žinovas, tinklaraštininkas Andrius Užkalnis, kuris taip pat ėmėsi ir vakaro vedėjo vairo. Sveikinimo žodį tarė ir viešbučio vadovas Olegas Vasinas.
Vakarėlyje susirinkusiems svečiams taip pat buvo pristatyta nauja restorano salė „Imperial“, į kurią vėliau ragauti austrių sugužėjo ir visi renginio dalyviai. Prabangus delikatesas buvo patiektas išties prabangiame interjere. Krištoliniai sietynai, specialiai pagal užsakymą pagaminti baldai, daugybė turtingų sodrių spalvų ir mados namų „Versace“ porceliano indai.