Sveiką gyvenimo būdą propagavusi 30-metė maratonininkė išgirdo mirtiną diagnozę, tačiau jai pasisekė dėl vieno dalyko (1)

2024 m. rugsėjo 3 d. 07:23
Lrytas.lt
Šiaurės Karolinoje, JAV, gyvenanti maratonininkė Holly Shawyer (35 m.) nesitikėjo, kad pilvo skausmas pranašauja ypač mirtiną vėžį. Būdama puikios fizinės būklės ji išgirdo nerimą keliančią diagnozę: sportininkė serga kasos vėžiu.
Daugiau nuotraukų (4)
2023 metais Holly treniravosi maratonui, tuomet pradėjo jausti stiprų pilvo skausmą, tačiau į šį simtomą ji nekreipė dėmesio. Neturkus sportininkė pasirodė gydytojams, kurie įtarė, kad jai išsivystė skrandžio opa.
Tačiau pilvo skausmas tik aštrėjo, tad Holly nutarė nebėgti maratono ir pagalbos ieškoti pas kitus specialistus.
Paaiškėjo, kad jos kasoje – greipfruto dydžio auglys. Gruodžio mėnesį jai buvo diagnozuotas pirmos stadijos kasos vėžys – trečias pagal mirtingumą vėžys Amerikoje.
„Kai buvau 30-ies ir išgirdau šią diagnozę, atrodė, kad mano gyvenime buvo paspaustas didžiulis pauzės mygtukas. Juk atrodė, kad esu sveika“, – sakė maratonininkė, dirbanti matematikos mokytoja. 
Tačiau H.Shawyer yra viena iš nedaugelio laimingų pacientų, kuriems diagnozuojama pirmoji stadija – jį pastebėti labai sunku, dažniausiai jis išplinta be simtomų ir tampa nepagydomu. 
Tokios diagnozės mergina nesitikėjo – jai buvo didelis šokas. Holly visuomet propagavo sveiką gyvenimo būdą, vengė rizikos veiksnių, tokių kaip rūkymas.
„Buvo sunku išgyventi šį fiziškai ir psichologiškai sunkų gydymą. Jaučiausi taip, lyg būčiau praradusi gyvenimą. Kol aš gydžiausi, mano draugai atšoko vestuves, laukėsi vaikų, siekė karjeros, o aš liūdėjau, nes neįsivaizdavau, ar tai pati patirsiu“, – kalbėjo bėgikė.
Liepą ji išgirdo taip ilgai lauktą žinią: nors gydytojai atidžiai stebi jos sveikatą, ji nebeserga vėžiu. 
„Tačiau tai nereiškia, kad gyvenimas grįžta į įprastas vėžes. Dar iki dabar jaučiu šalutinį chemoterapijos poveikį, pavyzdžiui, man slenka plaukai, atsirado įvairių kūno pokyčių“, – sakė ji. 
Kasos vėžys, nuo kurio per penkerius metus miršta aštuoni iš 10 pacientų, buvo pramintas „tyliuoju žudiku“, nes dauguma atvejų užfiksuojami vėlesnėse stadijose dėl simptomų stokos.
Trečioje ir ketvirtoje stadijoje būklė tampa beveik negydoma, o išgyvenamumas siekia tik tris procentus. Tuo tarpu Nacionalinio vėžio instituto (NCI) duomenimis, pirmojo etapo tikimybė yra 15 kartų didesnė.
Kasos vėžys yra ypač mirtinas, nes jo simptomai gali būti subtilūs ir jų lengva nepastebėti. Kasa yra organas, esantis pilve, iškart už skrandžio.
Kasos vėžys yra dvyliktas pagal dažnumą pasaulyje, kasmet diagnozuojamas daugiau nei pusei milijono žmonių. Nacionalinio vėžio instituto (NVI) duomenimis, Lietuvoje kasos vėžiu kasmet suserga apie 450–500 gyventojų. Deja, kasos vėžys ypač agresyvus, todėl pacientai nepasižymi gerais išgyvenamumo rodikliais.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.