Mirė legendinis Holivudo aktorius Donaldas Sutherlandas (1)

Eidamas 89-uosius metus mirė Kanados aktorius, filmų „Bado žaidynės“ ir „Gyvulių namai“ žvaigždė, Donaldas Sutherlandas, praneša BBC.

D.Sutherlandas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>"Lietuvos ryto" nuotr. iš archyvo
D.Sutherlandas.<br>"Lietuvos ryto" nuotr. iš archyvo
D.Sutherlandas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>RJO/MPI/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
D.Sutherlandas.<br>RJO/MPI/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-06-20 20:28, atnaujinta 2024-06-20 20:41

Aktoriaus gyvybė užgeso Majamyje po ilgos ligos.

Žinią apie mirtį patvirtino ir aktoriaus sūnus Kieferis Sutherlandas.

„Sunkia širdimi pranešu, kad mano tėvas Donaldas Sutherlandas mirė. Aš asmeniškai manau, kad vienas svarbiausių aktorių kino istorijoje. Niekada neišsigando vaidmens – gero, blogo ar bjauraus“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Instagram“ parašė jis.

Intensyvumu ekrane garsėjantis D. Sutherlandas pelnė „Emmy“ už sovietų pareigūno vaidmenį faktais paremtame HBO filme „Pilietis X“ ir porą „Auksinių gaublių“. Jo karjera truko daugiau nei 50 metų ir jis nusifilmavo 140 filmų, įskaitant naujausius vaidmenis riboto metražo seriale „Pasitikėjimas“ („Trust“), kur vaidino naftos magnatą J. Paulą Getty, ir HBO filme „Nuodėmės užkalbėjimas“ („The Undoing“).

Didysis D. Sutherlando proveržis įvyko, kai jam buvo patikėtas vieno iš „Purvinojo tuzino“ vaidmuo 1967 m. filme, kuris tapo dideliu hitu. Po to jis suvaidino dar viename filme apie karą „Kelly's Heroes“, vėliau suvaidino išmintingą gydytoją Hawkeye Pierce'ą „M*A*S*H“ kino versijoje ir priešais Jane Fondą jos „Oskarą“ pelniusiame aukštos klasės „merginos pagal iškvietimą“ vaidmenyje kriminalinėje misterijoje „Klute“.

Gimęs Sent Džone, Naujajame Bransvike, aktorius vaikystėje patyrė keletą sveikatos sutrikimų, įskaitant poliomielitą. Jis mokėsi Toronto universitete, kur studijavo inžineriją, o paskui ėmė lankyti dramos teatrą ir vaidinti scenoje.

Kolegijoje jis sutiko savo pirmąją žmoną Lois Hardwick ir 1959 m. susituokė. Jis persikėlė į Londoną, kur dirbo teatre, o 1960-aisiais persikėlė į Holivudą, kur vaidino filmuose „Purvinasis tuzinas“ ir „M*A*S*H“.

Šeštojo dešimtmečio viduryje jis išsiskyrė ir vedė aktorę Shirley Douglas, su kuria susipažino filmuodamasis siaubo filme „Gyvųjų numirėlių pilis“. Jie susilaukė dviejų vaikų: Kieferio ir Rachel, kuri taip pat dirba kine postprodukcijos vadove. Tai taip pat baigėsi skyrybomis, o 1972 m. Sutherlandas vedė trečiąją žmoną, aktorę Francine Racette, su kuria susilaukė trijų sūnų.

D. Sutherlandas su sūnumi Kieferiu nusifilmavo trijuose filmuose, pradedant nedideliu „24“ žvaigždės vaidmeniu 1983 m. komiškoje dramoje „Makso Dugano sugrįžimas“, po to – Johno Grishamo ekranizacijoje „Laikas žudyti“. Tačiau iki 2016 m. vesterno „Užmirštieji“ jiedu kartu nevaidino nė vienoje scenoje.

„Tai buvo prisiminimas ir patirtis, kurią branginsiu visą likusį gyvenimą“, – tuomet laidai „Good Morning America“ sakė Kieferis Sutherlandas, sakydamas, kad ne vienerius metus ieškojo ko nors, ką jiedu galėtų padaryti kartu.

2017 m. D. Sutherlandas gavo Kino meno ir mokslo akademijos valdybos garbės apdovanojimą ir buvo pagerbtas Kanados ordinu.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.