Ašaros, drama ir itališka vakarienė: L. Suodaičio ir V. Poderytės nuotykiai filmavimo aikštelėje

2024 m. rugsėjo 20 d. 12:38
Artėjant savaitgaliui daugelis imame svarstyti, kaip smagiai ir jaukiai praleisti savo vakarus – kokį filmą išsirinkti, ir kokį gardų patiekalą pasiruošti, kad akimirkos taptų ir dar ypatingesnės. Idėjų tam visuomet turi laidos „Gero savaitgalio receptas“ vedėjai Laurynas Suodaitis ir Vaida Poderytė-Bernatavičė. Kiekvieną šeštadienio rytą jie ne tik dalijasi kino rekomendacijomis, bet ir pasiūlo receptus, puikiai derančius prie vakaro filmo!
Daugiau nuotraukų (31)
Šį šeštadienį žiūrovų laukia ypatinga, garsios Holivudo aktorės Angelinos Jolie režisuota biografinė drama „Nepalūžęs“ (angl. „Unbroken“). Filmas pasakoja tikrais faktais paremtą istoriją apie amerikiečių karo didvyrį – iš Italijos kilusį olimpinį bėgiką Louisą Zamperinį.
Nors vaikystėje buvo maištingas, suaugęs Louisas tapo bėgiku, dalyvavusiu 1936 m. olimpinėse žaidynėse. Karo metu įstojus į JAV oro pajėgas, L. Zamperiniui teko išgyventi neįtikėtiną dalyką – sudužus lėktuvui, jis dėl išlikimo kovojo net 47 dienas dreifuodamas Ramiajame vandenyne. Galiausiai, pagautas japonų, jis tapo karo belaisviu.
Filmas pasakoja apie nepalaužiamą Louiso dvasią ir jo sugebėjimą išlikti stipriam net ir žiaurių kankinimų belaisvių stovykloje metu. „Šis filmas pasakoja ne tik apie karo žiaurumus ir beprasmybę, bet ir apie gebėjimą atsilaikyti, išlikti oriu žmogumi. O kartu atskleidžia, kaip po visų patirtų žiaurumų sugebėti atleisti savo kankintojams“, – pasakos Vaida.
Laurynas atkreips dėmesį, kad ši kino juosta ne tik atskleidžia žmogaus valios stiprumą, bet ir įrodo, kad tikro gyvenimo istorijos yra pats didžiausias įkvėpimas.
„Man biografiniai filmai yra patys įdomiausi, nes jų dėka gali suprasti, kaip arti yra realios istorijos. Kartais net scenaristai nesugalvoja tokių dalykų, kokie vyksta realybėje“, – įžvalgomis dalinsis L. Suodaitis.
Laidos metu Vaida ir Laurynas ne tik pasidalins savo įspūdžiais apie filmą, bet ir papasakos daug įdomių faktų tiek apie filmo aktorius, tiek apie jų sukurtus personažus.
„Aktoriai savo vaidmenims ruošėsi išties atsakingai. Štai pagrindinis aktorius Jackas O'Connellas turėjo drastiškai pakeisti savo išvaizdą, kad įtikimai atspindėtų išsekusio ir bado iškankinto karo belaisvio būklę. Kad autentiškai perteiktų patirtus fizinius išbandymus, jis numetė labai daug svorio“, – negirdėtu faktu pasidalins Laurynas.
Įdomu tai, kad ši, visame pasaulyje itin didelio populiarumo sulaukusi kino juosta, kai kuriose šalyse yra uždrausta.
„Filmas pasakoja apie Antrojo pasaulinio karo laiką, Amerikos ir Japonijos susirėmimus. O vienos dramatiškiausių ir žiauriausių scenų vyksta Japonijos karo belaisvių stovyklose. Tiesa, autentiški pasakojimai bei išgyvenimai filme patiko ne visiems – Japonijoje šis filmas yra uždraustas. O štai pagrindinis šio filmo antiherojus, karininkas Watanabe, pravarde „Paukštis“, buvo tikras asmuo, kurio žiaurūs veiksmai su belaisviais buvo pripažinti karo nusikaltimais“, – filmo detalėmis dalinsis Vaida.
Laidos vedėjai nepamirš įvertinti ir garsios kino aktorės, šio filmo režisierės A. Jolie darbo.
„L. Zamperinis aktyviai dalyvavo filmo kūrimo procese. Su režisiere jie užmezgė labai gražią draugystę. Be to, jie net gyveno kaimynystėje! A. Jolie labai įsijautė į šią kino juostą ir sugebėjo istoriją perteikti ne tik itin tiksliai, bet ir labai jautriai, paliesdama giliausius žmogiškuosius išgyvenimus. A. Jolie – ne tik įspūdingo grožio aktorė bei talentinga režisierė, bet ir pasišventusi humanitarė, kuri Jungtinėse Tautose atlieka svarbius vaidmenis sprendžiant jautrias pasaulio problemas. Kiti jos režisuoti filmai taipogi liečia svarbias humanitarines ir globalines temas, kaip Kambodžos genocidas ar Bosnijos karas“, – pasakos Vaida.
Laidos vedėja prisipažins, kad ir pati žiūrėdama šį filmą negalėjo sulaikyti ašarų. „Per šį filmą verkiau turbūt kokius 5 kartus. Aš apskritai gyvenime labai mažai verkiu, bet, kai žiūriu gerus, paliečiančius filmus, išverkiu ir už visus skaudžius savo gyvenimo etapus“, – šyptels ji.
Kaip pastebės laidos vedėjai, filme „Nepalūžęs“ maistas atlieka labai svarbų vaidmenį – tampa išgyvenimo simboliu. Belaisvių stovyklose jis yra menkas ir prastos kokybės, pabrėžiantis badą ir fizinį išsekimą. Dreifuodami jūroje, filmo herojai medžioja žuvis ir paukščius, o lietaus vanduo tampa gyvybiškai svarbiu jų išlikimo šaltiniu. Be to, pagrindinis veikėjas Louisas prisimena ir naminį, mamos gamintą maistą, kuris simbolizuoja viltį ir troškimą išgyventi.
Šie šilti bei viltingi Louiso itališkų namų prisiminimai, kurie vaizduojami kino juostoje, įkvėpė ir laidos vedėjus. Todėl šį šeštadienį jie gamins tai, apie ką, kęsdamas sunkiausius išgyvenimus, svajojo herojus – autentiškus itališkus bulvių virtinukus gnocchi su naminiu pomidorų padažu.
Kad namuose pavyktų susikurti tikrą itališkos vakarienės atmosferą, laidos vedėjai pasiūlys pasiruošti ir itališkų užkandžių lėkštę su prosciutto kumpiu, parmezano sūriu, marinuotomis paprikomis, alyvuogėmis, trumų majonezu ir kitomis gėrybėmis.
„Pagrindinis filmo herojus gimė Amerikoje, italų emigrantų šeimoje. Namuose itališkos tradicijos buvo itin puoselėjamos, o šeimos vienybė padėjo jam išgyventi sunkiausias gyvenimo akimirkas bei teikė viltį. Būtent todėl mes nusprendėme paruošti autentiškus itališkus bulvių virtinukus gnocchi su pomidorų padažu. Viską ruošime taip, kaip tai daro italai – su meile ir tikru pajautimu“, – įsijautusi pasakos itališkos virtuvės entuziastė, tarp Lietuvos ir Italijos gyvenanti Vaida.
„Jaučiasi, kad Vaida neseniai grįžo iš Italijos ir praleidžia ten labai daug laiko. Itališkas temperamentas tikrai atsispindi kiekviename jos judesyje ir žodžiuose“, – juoksis L. Suodaitis.
Kaip namų sąlygomis pagaminti kultinius itališkus bulvių virtinukus gnocchi? Koks likimas ištiko filmo herojus? Visa tai ir dar daugiau – jau rytoj!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.