Gian Luca metė iššūkį cepelinams: tokios jų versijos lietuviai dar neragavo

2024 m. rugsėjo 6 d. 14:07
Per kelis pastaruosius metus laida „La maistas“ keliavo apkeliavo didžiulę Lietuvos dalį, aprodė, kaip gyvena, ką augina ir kuo prekiauja šalies ūkininkai, o dabar atėjo laikas… mesti iššūkį tradiciniams lietuviškiems patiekalams! Juk kas galėtų būti smagiau nei eksperimentai virtuvėje? O pirmieji iššūkio sulauks visų lietuvių dievinami cepelinai! Ar netikėtų skonių kupinai jų interpretacijai pavyks įveikti tai, kas pažįstama kiekvienam lietuviui? Atsakymas – jau šį sekmadienio rytą, atsinaujinusioje laidoje „La maistas. iššūkis“.
Daugiau nuotraukų (28)
O kad iššūkiai taptų ir dar smagesni, italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco šį sezoną į pagalbą pasikvietė „Power Hit Radio“ laidų vedėją Eleną Karalienę. Ji kiekvienoje laidoje gamins tradicinį lietuvišką patiekalą, o štai Gian Luca bandys atsakyti su panašiomis pasaulietiškų patiekalų improvizacijomis.
Šio sekmadienio laida prasidėjo nuo patiekalo, kuris Lietuvoje, anot Elenos, tikrai yra numeris vienas.
Cepelinai – kiekvienam lietuviui ne tik pažįstamas, bet ir širdžiai mielas žodis. Tiesa, nors lietuviai labai mėgsta juos savintis, iš tiesų cepelinus valgo nemaža dalis pasaulio tautų. Jie ragaujami Ukrainoje, Lenkijoje ir net Skandinavijos šalyse. Tuo tarpu Lietuvoje jie išpopuliarėjo… Žemaitijoje!
Šiandien cepelinams ne tik kuriamos dainos, bet kasmet vyksta ir jų gaminimo bei valgymo čempionatai. Ir nors dažniausiai cepelinai valgomi su mėsa ar varške, šiandien atsiranda ir daugiau jų rūšių. Cepelinų įdaru tampa ir daržovės, grybai, žvėriena ar net aguonos!
Akivaizdu – Elenai paruošti visos Lietuvos dievinamą patiekalą tikrai nebuvo sunku. O kaip su šiuo iššūkiu susidorojo Gian Luca?
Jis neslėpė – lietuvių meilės įprastiems cepelinams nugalėti tikriausiai neįmanoma. Tačiau visuomet galima pabandyti juos nustebinti kitokia jų versija. Žinomas kulinaras nuspręs pagaminti cepelinus iš gruzdintų saldžių bulvių.
„Turiu žinutę Lietuvai. Nebūkite kaip italai, kurie važiuoja į užsienį ir valgo vien itališkuose restoranuose. Susipažinkite su naujomis virtuvėmis, atkreipkite į jas dėmesį ir pakeiskite požiūrį. Būkite atviri!“ – prieš pradėdamas gaminti linkėjo Gian Luca.
Tiesa, tiek Elena, tiek Gian Luca gamino ne vieni. Elenai gaminti padėjo profesionali virtuvės šefė Larisa, o Gian Luca savo cepelinų versiją ruošė kartu su bičiuliu, kulinaru entuziastu Dovydu.
Lietuviškų cepelinų paslaptis slypi paprastume?
Gamindamos visų lietuvių pamiltus tradicinius cepelinus, Elena ir Larisa dalinosi geriausio recepto paslaptimis. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad cepelinai yra daug skanesni, jei juos ruošiate virdami bulves su lupenomis?
Tikriausiai kiekvienas lietuvis žino ir tai, kad tam, jog trintų bulvių masė nepajuoduotų, būtina įdėti svogūno. Tačiau ką daryti, jei pradėjote gaminti, o šalia svogūno nėra?!
Pasirodo, kad yra ir kitas būdas. Anot Larisos, tam galina naudoti vitaminą C. „Vitaminas C taip pat padeda išlaikyti bulves nepajuodavusias. Tik svarbu jo nepadauginti“, – sakė ji.
O kaip cepelinus virti, kad jie išlaikytų savo formą? Anot Elenos, vieni prieš virdami apvolioja juos krakmole, kiti krakmolo įdeda į vandenį. Anot cepelinų specialistės Larisos, pastarasis būdas yra teisingiausias – tokiu atveju krakmolas pasiskirsto tolygiai. „O jei cepelinų tešlos masė per skysta, tuomet reikia suktis iš padėties – krakmolo įdėkite tiek į vandenį, tiek ir juos pačius prieš virdami apvoliokite krakmole“, – paslaptimis dalinosi ji.
Tiesa, prieš supildami krakmolą į verdantį vandenį, prieš tai jį pasūdykite. O supylę krakmolą, nepamirškite vandens nuolat maišyti – tokiu atveju krakmolas nesulips. Anot Larisos, masė puode turėtų priminti kisielių – būtent tada jau galima imti dėti ir cepelinus.
Daugelis cepelinų neįsivaizduoja ir be riebaus, tačiau tokio gardaus spirgučių padažo! Tačiau kaip jį paruošti tinkamai? Pasirodo, kad pirmiausiai reikia apkepinti svogūnus, o tik tuomet į keptuvę sudėti šoninę. Jei rinksitės šalto rūkymo šoninę, spirgučiai įgaus dūmo skonio ir cepelinai dar labiau primins kaimiškus. O jei naudosite karšto rūkymo šoninę, tuomet skonis bus kiek švelnesnis.
Tokių cepelinų lietuviai dar tikrai bus neragavę
Gaminti cepelinus iš saldžių bulvių Gian Luca taip pat pasirinko neatsitiktinai. Anot jo, tai – labai sveikas ir maistingas produktas, o kartu – ir puiki alternatyva įprastoms bulvėms.
Tiesa, ši bulvė neturi tiek krakmolo, kiek jo turi tradicinės lietuviškos bulvės. Tad ką Gian Luca naudos vietoje krakmolo cepelinams sulipinti? Virtuvės šefas pasakojo, kad tam gali tikti kukurūzų krakmolas ir avinžirnių miltai.
Avinžirnių miltai – dar viena sveikesnė opcija, kurią siūlė prisijaukinti virtuvės šefas. Šie miltai yra vertingi ląsteliena, kuri padeda geriau virškinti.
Tiesa, šiai komandai kitokių cepelinų gaminimo procesas nepraeis be iššūkių… Pavyzdžiui, Gian Luca ir Dovydas suprato, kad nė vienas dar niekuomet nėra formavęs cepelinų! Vyrai ne kartą patarimų sulaukė ir iš kitos komandos pusės… Tik ar paklausė?
„Larisa vos per plauką neatėjo jums padėti!“ – matydama, kaip sekasi Gian Lucai ir Dovydui, sakė Elena.
Galiausiai įveikę šią užduotį, Gian Luca ir Dovydas pajudėjo prie kitos – savo cepelinus apvoliojo su parmezano sūrio drožlėmis maišytuose „Panko“ džiūvėsėliuose, ir, priešingai nei kita komanda, cepelinus ne virė, o kepė.
Dar daugiau staigmenų pateikė šių cepelinų įdaras. Ši komanda naudojo ne tik kiaulieną, bet ir lapinio kopūsto bei „Tempeh“ sūrio derinį.
O kuri cepelinų versija labiau sužavės komisiją, sužinosite jau šio sekmadienio laidoje.
Gianas Luca DemarcolaidaMaistas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.