Jau šeštą sezoną skaičiuojanti kulinarinė kelionių laida šįkart žiūrovus nustebins visiškai nauju konceptu – gražiausius Lietuvos kampelius bei gastronominius atradimus televizijos žiūrovams perteiks per kelių skirtingų profesijų ir kartų asmenybes.
Dėl šio projekto į TV3 eterį grįžta ir charizmatiškasis choreografas bei baleto artistas Jurijus Smoriginas. Būtent jis taps vienu iš trijų muškietininkų, žiūrovams atskleisiančių dar nematytą ir neragautą Lietuvą!
Kalbėdamas apie artėjančio projekto pradžią, Jurijus atviras – nors jaudulys prieš projekto startą yra jaučiamas, sukaupta ilgametė patirtis televizijoje niekuomet neleido pamiršti, kokia marga yra ši virtuvė. Kaip teigia baleto artistas, norint, kad žiūrovas tavęs nepamirštų, negali sau leisti užsisėdėti vienoje vietoje.
„Iš televizijos aš neišnykau – filmavausi ir filmuosiuosi viename lietuviškame seriale, todėl manęs televizijos žiūrovai neužmiršo. Tačiau žiūrovas, visgi, yra vartotojas. Žmogus gali būti ir didžiausia žvaigždė, bet jei jis bent porai metų išnyksta iš televizijos ekranų, gali atrodyti, kad jo niekas ir nežinojo“, – mintimis dalijasi J. Smoriginas.
Sulaukęs pakvietimo tapti vienu iš „Maisto kelias“ laidos vedėjų, Jurijus neslėpė džiaugsmo, kad galės ne tik kurti įdomų kelionių po Lietuvą turinį, bet ir atstovaus vyresniųjų žiūrovų kartai – žinomas baleto artistas taps vyriausiu laidos vedėju. Nagrinėdamas naują kelionių laidos kartų koncepciją, Jurijus teigia, kad žiūrovui tai bus įdomu dėl keleto priežasčių.
„Žiūrovams tokia laidos koncepcija, manau, bus įdomi dėl vedėjų amžiaus ir kultūrų skirtumų. Su vienu iš laidos vedėjų televizijoje dirbti man jau yra tekę. Jei žiūrėsime pagal amžių, jis yra kiek arčiau mano epochos. O kito savo būsimo kolegos dar taip gerai nepažįstu. Jaunajai kartai aš galbūt atrodau keistas, o man atrodo keisti tie, kurie gimė prieš 30 metų.
Kartų skirtumai, manau, pasimatys net ir ragaujant įvairius patiekalus, nes mano skonio receptoriai skiriasi nuo jaunosios kartos skonio suvokimo. Bus labai įdomu pamatyti, kas ir kaip vertins ragaujamą maistą. Visi laidos vedėjai taip pat yra gimę skirtinguose miestuose, todėl mūsų skirtingame požiūryje į dalykus atsiras dar daugiau subtilybių. Esu įsitikinęs, kad nuo to laida tik taps spalvingesnė“, – pasakoja J. Smoriginas.
Kalbėdamas apie kulinarinius atradimus, baleto artistas atviras – jam įdomu ragauti įvairiausius šiais laikais populiarius patiekalus. Tačiau didžiausia Jurijaus silpnybė – geras, tradicinis lietuviškas maistas. Jo netrukus ir laidoje! Anot Jurijaus, toks jo požiūris į lietuviškus patiekalus gerokai skiriasi nuo jaunesniosios kartos.
„Dauguma jaunų žmonių visai nebevalgo arba tokius sunkiai virškinamus tradicinius patiekalus kaip cepelinai ar kugelis ragauja itin retai. Jaunų žmonių tarpe labai dominuoja grožio kultas. Dabar visi gyvena, tarytum, kino aktoriai. Atrodo, kad rytoj jiems teks kažkur filmuotis! Tačiau aš savo praeities negaliu atsisakyti.
fPavyzdžiui, valgydamas Kėdainių blynus su mėsa – kad ir labai retai – aš patiriu tikrą euforiją. Žinoma, keliaudamas aš valgau ir įvairiausius kitus patiekalus, tačiau ateina laikas, kai labai užsimanau paskanauti cepelinų. Tačiau šiandien Lietuvoje dar reikia rasti vietą, kurioje galėtum gauti skanių cepelinų“, – pasakoja choreografas.
Dar viena svarbi laidos dalis – kelionės. Joms neabejingas ir pats J.Smoriginas: „Esu palaimintas, nes su Operos ir baleto teatru nuo 1980-ųjų vykau į gastroles po įvairias užsienio šalis. Tais laikais visi labai norėjome keliauti. Manau, kad mes ir savo vaikams per genus perdavėme tokį požiūrį.“
Tačiau, kaip pastebi naujasis laidos vedėjas, žmonės klaidingai įsitikinę, kad užsienyje yra geriau nei Lietuvoje.
„Manau, kad nėra nieko baisiau nei per prievartą peršama idėja, kad po Lietuvą keliauti yra būtina. Žmonės turi norėti tai daryti patys. Aš pažįstu žmonių, kurie, atėjus savaitgaliui, sėda į savo automobilius ir važiuoja aplankyti kažkokių Lietuvos vietų. Tokį dalyką jie labai vertina. Informuoti apie įvairias lankytinas vietas, manau, yra būtina. Keliaudami kartu su „Maisto keliu“ mes tai ir padarysime. Žmonės galės pamatyti, kad nuvažiavę į kažkokius miestus ar miestelius, gali ne tik paskanauti įvairiausių patiekalų, bet ir aplankyti kultūriškai svarbias vietas“, – mintimis dalijasi vyras.
Šeštajam sezonui projektas „Maisto kelias“ grįžta su nauja idėja ir koncepcija. Lietuvos pasididžiavimas – istoriniai bei kultūriniai objektai, kulinarinis paveldas, gastronominės inovacijos, maisto pramonės verslai bei gražiausi šalies kampeliai – bus pateikiami per kelių skirtingų kartų bei profesijų asmenybes.
Vedėjų komanda, kurios narių amžius bus nuo 27-erių iki 67-erių, keliaus po Lietuvą ir nevengs vienas kitam mesti iššūkių įvairiausiose situacijose. Žiūrovams netruks smagios intrigos, daug ir įdomiai pateiktos istorijos apie lankomus miestus bei įspūdingiausias jų vietas.