Virtuvės šefas Andrius Kubilius (40 m.)
Visai nesvarbu, kas bus ant stalo, jei aplink jį nebus pačių brangiausių ir svarbiausių žmonių. Visada Kūčioms renkamės visi kartu, kad ir kaip kartais toli būtume.
Stalą tądien sunkiai įsivaizduočiau be tų mums visiems įprastų patiekalų, kuriuos, atrodo, žinome visą gyvenimą. Kaip visada, viskas prasideda nuo kalėdaičių laužymo, o tada – dvylikos patiekalų ragavimo. Ar tai būtų silkė su grybais ar morkomis, ar silkė pataluose, barščiai su grybų pyragėliais, ar ausytės su baravykais, o gal aguonpienis su kūčiukais – ant mūsų šeimos stalo nėra nieko neįprasto.
Dizainerė Audronė Bunikienė (66 m.)
Tas gražus kalėdinis laikotarpis – tiesiog magiškas. Visur skamba kalėdinė muzika, ieškai dovanėlių, stebiesi žėrinčių puošmenų grožiu ir net nepajunti, kaip ateina šventės ir metas susėsti prie Kūčių stalo, kurio neįsivaizduoju be dvylikos ir daugiau patiekalų. Šis stalas man neįsivaizduojamas be kūčiukų, aguonų pieno, spanguolių kisieliaus. Abi dukros mėgsta pyragėlius su džiovintais baravykais, tad tenka ir juos kepti.
Prodiuserė Vaida Poderytė-Bernatavičė (34 m.)
Jau daug metų mūsų šventinis stalas yra tradicijų ir naujovių sintezė. Jis neįsivaizduojamas be silkės tiek su svogūnais, tiek su kitais pagardais, taip pat be baltosios ir burokėlių mišrainių bei daugybės kitų visiems puikai žinomų tradicinių lietuviškų valgių. Bet aš mėgstu ir naujoves. Šiais metais ruošiu omarų ir krevečių suktinukus, tartarą, mano šeimos pamėgtas krevetes pomidorų padaže ir kitus valgius, kurie nėra įprasti lietuvių vaišių stalui.
Aktorė, rašytoja Nijolė Narmontaitė (65 m.)
Švenčių negalėčiau įsivaizduoti be artimų žmonių. Dėl to, ko gero, manęs niekas nesupranta, kai per Kalėdas skrendu į Tenerifę. Tai darau tam, kad būčiau su sūnumi ir šeima. Kalbant apie maistą, labai mėgstu neįsprausti savęs į rėmus, tad visuomet ieškau vis įdomesnio patiekalo, kuriuo galėčiau nustebinti artimuosius.
Kasmet ant mūsų stalo nebūtinai būna daug valgių, bet jie būna kokybiški ir originalūs. Namiškiai manęs visada labai prašo paruošti silkės: viena būna pagardinta pakepintais svogūnais, morkomis, razinomis ir graikiniais riešutais, kita – su pakepintais žemės riešutais ir džiovintais baravykais.