Nepamiršti higienos taisyklių
„Pagrindinės apsinuodijimo maistu priežastys yra įvairių produktų laikymas šiltoje aplinkoje, esant aukštai aplinkos temperatūrai, maiste gali daugintis įvairūs mikroorganizmai, kurie ir sukelia infekcines žarnyno ligas“, – pasakojo VšĮ Kauno klinikinės ligoninės vadovė prof. dr. Auksė Mickienė.
Specialistė primena, jog susirgti infekcinėmis žarnyno ligomis didžiausia tikimybė yra iškylaujant, ilgai laikant mėsą šiltoje aplinkoje, ne iki galo iš iškepant ją ant laužo. Taip pat, naudojant tuos pačius pjaustymo įrankius tiek žaliai tiek termiškai apdorotai mėsai.
Kita svarbi priežastis, kodėl susergama žarnyno ligomis yra rankų higienos nesilaikymas. Būtina muilu plauti rankas prieš valgant, palietus durų rankeną, važiavus viešuoju transportu, glosčius gyvūną. Jei nėra galimybės nusiplauti rankų keliaujant ar išvykus į gamtą, rekomenduojama su savimi nešiotis rankų dezinfekavimo priemonę.
Žarnyno ligų simptomai panašūs
Pagrindinės infekcinės žarnyno ligos yra salmoneliozė, kampilobakteriozė, jersiniozė ir stafilokoko bakterija. Atpažinti ar žmogus susirgo vien iš infekcinių žarnyno ligų galima, jei kankina pilvo skausmai, raižymai, žmogus netenka daug skysčių, juntamas diskomfortas, karščiuojama, vemiama, viduriuojama.
„Paprastai tokios ligos pasireiškia greitai, po keletos valandų ar po 1-2 parų. Susirgus stafilokoko simptomai pasireiškia greičiausiai, žmogų pykina, jis vemia, susirgus kitomis dažniausiai karščiuojama ir viduriuojama, kartais vemiama“, – aiškino A.Mickienė.
Pasireiškus pirmiesiems infekcinių žarnyno ligų simptomams, svarbu atstatyti netektų skysčių kiekį – gerti daug vandens, jei žmogus negali atsigerti, tuomet jam lašinamos skysčių lašelinės, stipresnės ligos formos atveju išrašomi antibiotikai.
Skirtingos ligos nuo skirtingo maisto
Pasak gydytojos, salmonelioze ir kampilobakterioze dažniausia užsikrečiama vartojant prastai termiškai apdorotus vištienos produktus, valgant kiaušinius. Jersionize galima užsikrėsti nuo įvairaus maisto, tačiau dažniausiai nuo netinkamai nuplautų daržovių. O stafilokoko mikrobas į maistą patenka nuo žmogaus, stafilokoko bakterija gamina įvairius toksinus, ideali aplinka šiai bakterijai yra šiltai palikti maisto produktai, kuriuose yra daug angliavandenių ir baltymų, pavyzdžiui kreminiai pyragaičiai.
Kada kreiptis į gydytoją, o kada į vaistininką?
Susirgus šiomis ligomis, į gydytoją reikėtų kreiptis, kai žmogus netenka daug skysčių, stipriai viduriuoja, vemia ir negali atsigerti, išmatose pastebi kraują ar kai dvi paras laikosi aukšta kūno temperatūra.
„Jei apsinuodijus, simptomai pasireiškia neryškiai, rekomenduojama tartis su savo šeimos daktaru. Nebūtina apsilankyti pas jį, užtenka tik telefoninio skambučio, juk šeimos gydytojas puikiai žino savo pacientų ligos istorijas, todėl gali pritaikyti skirtingą gydymą skirtingiems amžiaus ir sveikatos žmonėms“, – patarė gydytoja.