Neplautos uogos ir daržovės gali sukelti rimtas ligas

2013 m. birželio 15 d. 13:28
lrytas.lt
Valgant neplautas uogas ir daržoves tiesiai iš lysvės, kartu su sveikatą gerinančiomis medžiagomis galima gauti ir ją žalojančių kirminų ir bakterijų, rašo „Lietuvos rytas”.
Daugiau nuotraukų (1)
Turguje jau gausu lietuviškų salotų, ridikėlių, lysvėse noksta pirmosios braškės. Skubame jų paragauti – ypač vaikai.
Neabejotina tiesa, kad valgyti vaisius, uogas ir daržoves – labai sveika, nes juose gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. Kai kuriuose jų yra širdies ir kraujagyslių būklę gerinančių medžiagų, kiti daržo produktai saugo mus nuo vėžio. Tačiau specialistai įspėja, kad valgant neplautus vaisius ir daržoves galima susirgti.
Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Irina Bulsienė teigia, kad dažniausiai žmonės užsikrečia helmintozėmis (askaridoze, trichiuriaze, toksokaroze). Helmintozė – tai kirminų parazitavimas žmogaus organizme.
Valgant neplautas uogas ir daržoves taip pat galima užsikrėsti bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis (bakterine dizenterija, žarnyno lazdelės sukelta infekcija, vidurių šiltine, hepatitu A), pirmuonių sukeltomis ligomis (toksoplazmoze, liambliaze, kriptosporidiaze, amebiaze, balantidiaze).
Užkrečiamųjų ligų sukėlėjai gali pakliūti, jei daržas tręšiamas žmonių ir gyvūnų išmatomis ar laistomas vandeniu iš atvirų vandens telkinių. Užkratą platina ir gyvūnai: šunys, katės, gausiausios bestuburių gyvūnų klasės atstovai – vabzdžiai.
Jei su neplautomis uogomis ar daržovėmis į organizmą patenka žarnyno bakterinių ligų sukėlėjų arba žarnyno pirmuonių, liga dažniausiai pasireiškia įvairaus pobūdžio viduriavimu. Pakliuvus helmintų kiaušiniams, gali varginti nemalonūs pojūčiai pilve, tuštinimosi sutrikimai, įvairios alerginės reakcijos, susilpnėja imunitetas, gali išsivystyti mažakraujystė.
Ligos diagnozė dažniausiai nustatoma tiriant išmatas, tačiau kai kurių atvejais (pvz., užsikrėtus toksokaroze ar toksoplazmoze) ligą galima nustatyti ištyrus kraujo serumą.
Šių ligų padės išvengti tinkamas daržovių bei uogų plovimas ir asmens higienos laikymasis.
Daržoves, uogas, vaisius būtina kruopščiai plauti tekančiu švariu vandeniu.
Plaunant žemuoges, braškes rekomenduojama prieš tai žalius kotelius su lapeliais nuskabyti. Salotas būtina išskirstyti, išplauti kiekvieną lapą atskirai.
Svogūnų, porų laiškus, salierų stiebus taip pat reikia išskirstyti, kad neliktų žemės likučių, patekusių į stiebo vidų.
Nepatartina plauti daržovių ir uogų atviruose vandens telkiniuose.
Negalima tręšti daržo gėrybių žmonių išmatomis.
Visuomet reikia nusiplauti rankas prieš valgį, pasinaudojus tualetu, po darbo darže, sode ar gėlyne, po to, kai glostėte šunį ar katę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.