Šešių „Grammy” statulėlių laimėtojas Jacobas Collieris atvyksta į Vilnių

Iki Jacobo Collierio pasirodymo sostinėje liko vos viena naktis. Vunderkindas, muzikos genijus, išskirtinis talentas, šių dienų Mocartas – taip apie britų muzikos kūrėją ir atlikėją Jacobą Collierį, pasirodysiantį šį šeštadienį Vilniuje, kalba vieni įtakingiausių muzikos pasaulio atstovų. Atrodo, kur tik pasisuksi, ten jį liaupsina, bet vos pamačius jį gyvai, tampa aišku, kodėl.

 Jacobas Collieris.<br> Pr. siuntėjų nuotr.
 Jacobas Collieris.<br> Pr. siuntėjų nuotr.
 Jacobas Collieris.<br> Pr. siuntėjų nuotr.
 Jacobas Collieris.<br> Pr. siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2024, 11:48 AM, atnaujinta Jul 19, 2024, 11:49 AM

„Tavo mėgstamiausio muzikanto mėgstamiausias muzikantas“ – Jacobą Collierį pristato žurnalas „Rolling Stone“. Jo talentas ir gyvi pasirodymai prikausto ne tik įprastus klausytojus, bet ir džiazo, popmuzikos ir repo atlikėjus – šie dega noru kurti drauge. Jacobas Collieris mielai bendradarbiauja ir sako, kad tokio proceso metu daug išmoksta, kaip kurti muziką dar geriau.

Jo darbų sąraše šiandien puikuojasi bendri įrašai su Johnu Legendu, Stormzy, SZA, Chrisu Martinu iš „Coldplay“ ir dar daug kitų muzikos grandų. „The New York Times“ Jacobą Collierį yra pristatę kaip „spalvingą Z kartos Mocartą“ ir „stulbinantį muzikos vunderkindą, atliekantį nežemišką muziką“, o jo namuose blizga šešios „Grammy“ apdovanojimų statulėlės. Ir visa tai net nepasiekus trisdešimties.

Tiesa, faktas, kad Jacobas pirmą kartą į rankas paėmė mamos violončelę būdamas vos dviejų metų, viską paaiškina. Jis yra vienas iš tų kūrėjų, kurie negali nekurti. Šį šeštadienį Kalnų parke laukia neįtikėtinas koncertas – Jacobas Collieris pristatys savo naujausią ketvirtąjį albumą „Djesse Vol. 4“, kurį „CNN“ apibūdino kaip daugiasluoksnę žanrų sintezę.

„Niekada nebandžiau tilpti į vieną žanrą, niekada per daug jais netikėjau. Man atrodo, muzikos žanrai yra XX a. konstruktas“, – pasakoja Jacobas.

Jis turi nežmogišką muzikalumą ir yra giliai žmogiškas, labai šviesus ir nuoširdus artistas. Instrumentalistas nepataikauja muzikos teorijai, neskirsto technikų į geras ar blogas, nebando nieko kopijuoti ir dėlioja garsus taip, kaip jaučia. Jis moka groti 17 instrumentų, vienas iš jų – kitų žmonių balsai.

Jo suvaldyti tūkstančiai skirtingų garsų ir balsų skamba itin harmoningai. Albume „Djesse Vol. 4“ tilpo net 100 tūkstančių balsų choras, o koncertuose jis meistriškai diriguoja bet kurios šalies auditorijai, lyg chorui. Tokio gebėjimo neįmanoma sumeluoti ar suvaidinti. Gyva to patirtis sunkiai telpa į žodžius, tačiau vienas iš fanų sako: „Girdėti tūkstančius atsitiktinių žmonių balsus unisonu ir dar būti to dalimi yra geriausia, ką gyvenime esu patyręs koncerte“.

Jacobas Collieris į Lietuvą atvyks iš „Positivus“ festivalio Latvijoje, Scenoje jis bus vienas su daugybe instrumentų, tačiau, kaip ir kiekviename savo koncerte, tam tikru momentu vokalo partiją atiduos miniai ir pats taps dirigentu. Įpusėjus Jacobo Collierio pasauliniam turui, nuo koncertų įspūdžių lūžta internetas.

„Dainavimas kartu su publika yra vienas geriausių gyvos muzikos potyrių“, „Dvasinė patirtis, kurios neįmanoma palyginti su kažkuo kitu“, „momentaliai pradėjau verkti iš grožio“, „pagaliau kažkas išmokė visą žmoniją dainuoti“ – plūsta komentarai socialiniuose tinkluose.

Gali skambėti neįtikėtinai, bet tai būna tokio unikalumo akimirka, kad retam, kuriam kyla noras tai fiksuoti mobiliuoju telefonu – beveik visi filmuoja tik akimis. Sunku įsivaizduoti, ar egzistuoja minia, kurios Jacobas Collieris negalėtų suvienyti savo muzikiniu talentu. Sujungti žmones muzikos pagalba yra tai, ką jis moka daryti geriausiai.

„Kurti muziką, susiburti, kartu dainuoti ir klausytis vienas kito šiandien yra svarbu kaip niekada anksčiau“, – sakė Jacobas viename paskutinių turo koncertų.

Pats Jacobas sako, kad niekada nesiekė populiarumo, tiesiog daro tai, ką labiausiai mėgsta ir priduria, kad sulaukiant tokio didelio palaikymo iš savo herojų, karjerai besirutuliojant sniego gniūžtės efektu, dažnai norisi įsižnybti. Panašu, kad paskelbus šį koncertą Lietuvoje, jo gerbėjams norėjosi daryti tą patį – kilo daug klausimų, ar juokaujama. Tačiau muzikantas, laimėjęs šešis „Grammy“ apdovanojimus už kiekvieną savo albumą, ko nepadarė net grupė „The Beatles“, tikrai pasirodys Kalnų parke, Vilniuje jau šį šeštadienį.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.