Molėtai rašo savo sėkmės istoriją – čia įsikuriantys verslai keičia miesto veidą ir kasdienybę

2024 m. rugsėjo 25 d. 15:00
Prieš porą metų Molėtuose atidarytas „Teltonikos“ technologijų centras atvertė naują miesto istorijos puslapį. Ežerų kraštu, nuostabiu poilsio kampeliu netoli sostinės vadinti Molėtai tapo patrauklia vieta ne tik keliautojams, bet ir verslui – mieste kuriama šimtai darbo vietų, daugėja paslaugų ir pramogų, statomi nauji daugiabučiai ir individualieji namai, o miesto planai tampa vis ambicingesni.
Daugiau nuotraukų (6)
Verslui – parama ir palaikymas
Molėtų rajono savivaldybei verslui išnuomojus sklypus, kuriuose įrengta visa reikalinga infrastruktūra, per devynis mėnesius mieste įsikūrė „Teltonika“, planuojanti per keletą metų sukurti 500 darbo vietų. Pasirašius dar vieną ​​valstybinės žemės nuomos sutartį, Molėtuose kuriasi draugiška aplinkai gipsinių difuzorių gamykla „Ventmann“. Statybų leidimas išduotas ir parduotuvei, kur bus teikiamos ir sodo, miško technikos remonto paslaugos. Savivaldybės, siekiančios kurortinės teritorijos statuso, prioritetas – aplinkai draugiško verslo ir netaršios gamybos įsikūrimas bei plėtra.
„Kas svarbiausia verslui? Galimybė įdarbinti aukštos kvalifikacijos darbuotojus ir miesto valdžios pagalba. Mes stengiamės padėti verslui įsikurti, įgyvendiname paskatų verslui sistemą, nestabdome jo su įvairiausiais pertekliniais reikalavimais. „Teltonika“ mieste įsikūrė per devynis mėnesius – tikrai ne visur tas pavyksta“, – komentavo Molėtų rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Žvinys.
Kaip kalbėjo pašnekovas, nuolat diskutuojama, ko trūksta Molėtų gyventojams. Kuriantis naujakuriams, ypač svarbus tampa nekilnojamasis turtas (NT). Pirmiausia buvo paskelbtas konkursas statyti daugiabučius namus – pirmasis per trisdešimtmetį naujas daugiabutis jau stovi, laukiama, kada startuos antrojo statybos. Papildomai dešimt sklypų išnuomoti gyvenamųjų namų statybai. Vienas investuotojas per metus turėjo pastatyti dešimt namų – šie taip pat jau parduodami.
Pastebima, jog anksčiau mielai ilsėjęsi ežerų krašte, žmonės jame ieško būsto ir kuria savo gyvenimą. Matydama augantį poreikį, savivaldybė mieste suformavo 40 sklypų gyvenamųjų namų statyboms, dešimt sklypų jau išnuomoti. Naujieji šeimininkai per metus turės gauti statybų leidimą, per trejus – pasistatyti ir priduoti namą, tuomet – per pusmetį deklaruoti gyvenamąją vietą Molėtuose, jei iki tol nebuvo šio rajono gyventojai. Paklausa – didžiulė. NT kaina Molėtuose – išaugusi, tačiau vis dar gerokai mažesnė nei sostinėje, todėl daugėja žmonių, kurie renkasi dirbti sostinėje, bet gyventi Molėtuose.
„Verslui reikia gerų sąlygų. Kalbantis su verslininkais, kurie pas mus kuriasi, jie patvirtina – fantastiška kurti verslą Molėtuose, nes vietos valdžia ne trukdo, o padeda. Verslui reikia pagalbos ir kuo trumpesnių terminų, nes laikas versle – ypač brangus. Ko dar trūksta Molėtams? Trūksta sanatorijos ir SPA paslaugų, kad žmonės galėtų atvažiuoti ir mieste praleisti ilgesnį laiką. Taip pat kuriame Molėtų paslaugų šeimai centrą – saugią aplinką šeimoms“, – kalbėjo S.Žvinys.
Nekilnojamojo turto vertinimo įmonėje „Verslavita“ Regiono vadovu dirbantis Dainius Mikeliūnas skaičiavo, jog 2019 metais Molėtų mieste įvyko 108 NT sandoriai, 2020 – 98, 2021 ir 2022 metais – po 110, 2023 metais sandorių skaičius sumažėjo iki 89, šiemet per aštuonis mėnesius sudaryta pusšimtis sandorių. Kaip komentavo pašnekovas, sandorių skaičiui įtakos turi ne tik geopolitinė situacija, bet ir pakilusios būsto kainos bei palūkanos.
Jei 2021 metais buto Molėtų mieste vidutinė kv. m ploto kaina siekė apie 900 eurų, šiuo metu – apie 1600–1800 eurų. Kainų augimui, pašnekovo žodžiais, daugiausia įtakos turėjo verslo įsikūrimas Molėtuose. Nors nemažai statoma naujos statybos individualių namų, Vilniaus ir kitų miestų gyventojai vis dar aktyviai perka būstus netoli Molėtų, kuo arčiau ežerų.
„Gerėjant įperkamumui, aktyvumas NT rinkoje turėtų pagerėti. Molėtų miestas tikrai turi potencialo. Čia jau veikia viešbutis, daugėja paslaugų, daugėja ir naujakurių“, – mano D.Mikeliūnas.
Keičiasi turgavietės koncepcija
Važiuojantys į Molėtus arba pro šalį pastebi besikeičiančią Aplinkkelio gatvę – vadinamąjį „verslo koridorių“. Čia įsikūrė naujas prekybos centras ir papildomų prekybos bei paslaugų vietų. Nuolat atsinaujina Molėtų naujojo turgaus paslaugos: įsikūrė kirpykla, kavinės, pabėgimo kambarys, taip pat maisto bei pramonės prekių parduotuvės, parduodamos sodo ir lauko gėrybės.
Kaip pasakojo Naujojo Molėtų turgaus vadovas Saulius Dirma, jis jau kelerius metus puoselėja Naująjį Molėtų turgų, tampantį ​​smulkiųjų, nišinių verslų, išskirtinių maitinimo vietų erdve, kurią prisijaukino ir vietos gyventojai, ir turistai ar specialiai į šią vietą atvykstantys kitų rajonų gyventojai.
Įrengiant Naująjį turgų, buvo svarstoma dalį jo skirti ūkininkams – jis savaitgalį tikrai populiarus ir aktualus. „Sklypas nemažas, iš karto apsisprendėme, jog reikėtų kurti vietą, kurioje dirbtų smulkūs verslininkai, amatininkai, kitų paslaugų teikėjai. Pradžioje nebuvo kirpyklos, veikė kelios nedidelės parduotuvės, o dabar daugėja ir paslaugų, ir maitinimo vietų. Mes kuriame modernesnį turgaus variantą. Kai kurie verslai ateina pas mus, norėdami pasitikrinti, pabandyti – mes jiems padedame. Esame suinteresuoti, kad pas mus būtų kuo daugiau įvairovės“, – kalbėjo S.Dirma.
Kol kas išliekanti aktuali problema, anot pašnekovo, sezoniškumas. Aktyviausias laikotarpis, žinoma, vasara, kur, palyginti su kitais laikotarpiais, apsilankančiųjų skaičius šokteli kelis kartus. Šiuo metu vis dar ieškoma sprendimų, kaip sumažinti sezoniškumo įtaką.
„Mano vertinimu, Molėtai padarė nemenką šuolį: čia kuriasi verslai, atvyksta naujų gyventojų, daugėja paslaugų. Keičiasi ir žmonių perkamoji galia“, – komentavo S.Dirma.
Naujajame Molėtų turguje daugėjant paslaugų, jos, pašnekovo žodžiais, papildo prekybą. Prieš kurį laiką turguje veikė tik picerija, pastaruoju metu įsikūrė Azijos virtuvės restoranėlis „Sushiba“, italų virtuvės kavinė „CIAO Trattoria“. Čia patiekalus ruošia ir užsakymus priima patys savininkai – žmonės išgirdę atsiliepimus apie nuostabią aplinką ir maistą atvyksta būtent čia. Kol laukia maisto, aplanko kitus prekybininkus – verslai vienas kitą papildo. „Kuriame visai kitokį turgaus veidą“, – kalbėjo Naujojo Molėtų turgaus vadovas.
Neseniai turgaus teritorijoje pradėjo veikti pabėgimo kambarys „Išprotėjusio profesoriaus rūsys“.
Didėja apgyvendinimo ir paslaugų poreikis
Dar viena sparčiai besikeičianti gatvė Molėtuose – Ąžuolų. Čia ne tik pabaigtas naujas daugiabutis, statomi individualieji namai, bet ir gražėja lenktynininko Vaidoto Žalos inicijuotas parkas. Dakaro ralio lenktynininkui, Lietuvos ralio čempionui Vaidotui Žalai ir jo komandai savanorius pakvietus į naujojo parko sodinimo akciją Molėtų mieste, susirinko daugiau kaip šimtas žmonių. Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtame parke šalia Ąžuolų gatvės, greta Sporto arenos ir, Molėtų paslaugų šeimai centro pasodinus tūkstantį paprastųjų ir kalninių pušų, himalajinių beržų, švedinio ir miltingojo šermukšnio, paprastojo skroblo, gudobelių ir obelų, klevų, iš esmės suformuoti naujojo parko kontūrai, pagrindiniai takai, parko centre paliekant vietos tolesnėms molėtiškių kūrybinėms idėjoms.
2022 metais pasodinti Molėtuose parką Vaidotas Žala ėmėsi sakydamas, kad taip nori kompensuoti aplinkai už sporto varžybose automobilių išmetamas anglies dvideginio dujas. Šią iniciatyvą palaikė ir mielai prisidėjo „Teltonika“, savivaldybė pasiūlė miesto vietą, kurioje buvo numatyta kurti valstybės šimtmečiui skirtą parką, parengė teritoriją, suformavo takus, padėjo sužymėti medelių sodinimo vietas, o dabar rūpinasi tolesniu parko formavimu ir priežiūra.
Šioje gatvėje jau veikia ir vieni labiausiai lauktų objektų – viešbutis „Molėtai hotel“, praėjusių metų pabaigoje atidarytas Molėtų baseinas bei sporto klubas. Viešbučio „Molėtai hotel“ savininkas Stasys Vytas kalbėjo, jog veiklą pradėjo pavasarį, prasidedant šiltajam sezonui, kuomet Molėtuose gyvenimas verda, todėl startą vadina išties sėkmingu. S.Vytas tiki, jog pirmaisiais veiklos metais pavyks išvengti sezoniškumo įtakos, tam turėtų padėti nuoseklus bendradarbiavimas su Molėtų baseinu.
Viešbutyje įrengta moderni konferencijų salė, todėl rudenį, kuomet vyksta daugiau renginių, planuojama, jog daugiau jų vyks ir „Molėtai hotel“. Vieta renginiams – puiki: Vilnius – vos už keliasdešimt kilometrų, greta – visa infrastruktūra ir paslaugos, maitinimo paslaugos, pramogos Molėtų baseine ir SPA.
Rugsėjo 27-ąją viešbutyje „Molėtai Hotel“ vyks verslo forumas „Molėtai naujos kartos Lietuvoje: kuriame sėkmės istoriją“, kuriame bus aptariami pastarųjų metų pokyčiai Molėtuose, investicijos regionuose ir jų sėkmė bei konkurencijos dėl užsienio turistų galimybės. Diskusijoje – kaip Molėtai atrodys po dešimtmečio.
Kaip pastebi pašnekovas, viešbutyje sulaukiama ne tik šeimų ar solo keliautojų, bet ir vis daugiau užsieniečių. Dalis jų – apsistoja ilgesniam laikui. „Žmonės vertina tai, kad šalia baseinas, sporto aikštynai, nuostabi gamta“, – kalbėjo S.Vytas.
Viešbutyje veikia restoranas: čia dirba profesionali komanda, galinti pasirūpinti tiek verslo, tiek asmeninėmis šventėmis ar kitais renginiais.
Baseine lankytojų patogumui taip pat veikia nedidelis restoranas „Ežerai“. Baseinas rudens sezoną jau pasitiko su atnaujinta SPA zona bei viena moderniausių Baltijos šalyse treniruoklių sale. Čia lankytojų laukia unikalūs „Evole Digital“ serijos treniruokliai, kurių funkcionalumas – neribotas.
Molėtuose svečių laukia ir daugiau naujų maitinimo vietų: atidarytas žuvies restoranas, centre veikia „Naha“ restoranas. Kiek anksčiau prie Durių ežero atidarytas tailandietiško maisto restoranas „Amora“. Molėtų rajone veikia restoranas „Radvilų rezidencija“, Asvejos ežeru svečius plukdo laivas „Laumaris“, kuriame taip pat siūlomos maitinimo paslaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.