Tūkstančius sekėjų turinčio kilimų kūrėjo darbus dažniausiai graibsto vokiečiai, amerikiečiai ir kanadiečiai

2024 m. rugsėjo 12 d. 19:26
Iš Visagino kilusio kūrėjo Olego Kliučnikovo kurti darbai pakeri ne vieną: įvairūs vabalai, bitės, musės, drugeliai ir panašūs gamtos sutvėrimai „ropoja“ jau ne vieno susižavėjusio jo talentu namuose. Tiesa, kol kas užsakymų daugėja iš lėto, o netradicinės interjero detalės dar tik braunasi į lietuvių širdis. Visgi pats kilimų meistras tikina nebijojęs veltis į tokią avantiūrą, mat žinojo, jog jo kurti kilimai plačiajame pasaulyje ras gerbėjų.
Daugiau nuotraukų (9)
Pamatė socialiniame tinkle
Olegas pasakojo, jog tai, kad jam patinka kurti rankdarbius suprato tada, kai gyveno vienuolyne.
„Penkerius metus gyvenau tarp Vilniaus ir Kauno esančiame Harė Krišna vyrų „Švento vardo vienuolyne“. Ten kūriau įvairius, Indijoje gyvenančių gyvūnų atvaizdus. Ant popieriaus atspausdindavau gyvūno formą, jį priklijuodavau prie medžio plokštės, išpjaudavau, nulakuodavau ir pakabindavau įvairiose vienuolyno teritorijos vietose“, – istoriją pasakojo Olegas.
Pasak jo, vienuoliams ši jo veikla primindavo namus – Indiją ir ten esančias šventas vietas, o jam pačiam galimybė leisti žmonėms pasijusti it namuose įsirėžė labai giliai.
Visgi kilimai į jo gyvenimą atėjo kiek „žemiškesniu“ būdu.
„Kiek vėliau, kai Danijoje dirbau paštininku, ieškojau įvairios veiklos, kuri man patiktų. Bandžiau daryti medžio dirbinius, ant rūbų piešti įvairias iliustracijas. Tada prieš maždaug pustrečių metų socialiniame tinkle „Tik Tok“ pamačiau, kaip gaminami kilimai ir supratau, kad noriu tai išbandyti“, – kalbėjo visaginietis.
Supratęs, jog nori pabandyti kurti kilimus, Olegas žinojo – nori būti originalus, tad ir jo kuriami kilimai nėra standartiniai.
„Įkvėpimas daugiausiai ateina iš gamtos. Labai patinka kurti vabalus – gamtoje jie yra labai maži, o ant kilimo tu gali juos pavaizduoti labai didelius. Kai kurie kilimai atrodo kaip samanos, jie nėra „plokšti“ – su įvairiais iškilimais, juos labai malonu liesti“, – pasakojo verslininkas.
Savamokslis menininkas
Internete kilimų gamybos amatu susižavėjęs vyras, savo kūrinius šiandien kuria specialiu „šautuvu“ (angl. tufting gun). Priklausomai nuo norimo rezultato, naudojamos skirtingos technikos: kuriant kilpas arba paliekant palaidus siūlus.
Ir nors dabar jo kurti gaminiai atima žada ne vienam, Olegas pripažįsta – pradžia nebuvo lengva.
„Stebėjau kitus meistrus, kurie taip pat kuria kilimus, tačiau tai buvo gana sudėtingas procesas – labai mažai meistrų nori atskleisti savo paslaptis. Mokytis teko ir iš savo klaidų, kurių pradžioje buvo galybė“, – juokavo jis.
Jis pridūrė – prireikė ne tik kantrybės, bet ir finansų.
„Kai kurie mano gaminti kilimai nėra visai lygūs, šiek tiek primena 3D vaizdą. Kad pasiektum tokį efektą, reikia tam tikras vietas išskusti, tačiau per ne lyg neišploninti ir nesugadinti pado. Pirmieji bandymai nebuvo itin sėkmingi, viskas tiesiog plyšdavo. Prireikė laiko ir kol atradau tinkamas medžiagas, pavyzdžiui, labai ilgai atsirinkinėjau klijus, kurie ne tik būtų tvirti, tačiau svarbiausia – nebūtų toksiški. Netinkamas žaliavų pasirinkimas kainavo tikrai brangiai“, – verslo pradžią prisiminė pašnekovas.
Užsakymų norėtų daugiau
Meistro teigimu, pagaminti įspūdingai atrodančius kilimus jam užtrunka apie 2–3 dienas. Nors dažniausiai kilimo idėjos vaizdinys užgimsta paties Olego galvoje, jis teigė gaminantis ir specialiai pagal užsakymą kurtus gaminius.
Pasiteiravus ar jo kuriamus gaminius žmonės naudoja labiau kaip dekoraciją, ar pagal paskirtį, Olegas teigė manantis, jog dažniau žmonės ieško detalės, kuri galėtų papuošti jų namus, tačiau iki galo dar ir pats nesuprantantis.
„Pavyzdžiui, užsimano žmonės turėti didelį drugelį savo namie, tada ir perka. Esu gaminęs ir kilimėlį šuniui, įdomus užsakymas buvo. Tačiau galiu patikinti – kilimus galima puikiai naudoti ir pagal paskirtį: jie tvirti, juos galima skalbti. Mano namuose gyvena kilimų tvirtumo ekspertė – mano auginama katė ne į vieną yra pagalandusi nagus, visi šį „testą“ atlaikė“, – juokavo pašnekovas.
Socialiniuose tinkluose – tūkstančiai sekėjų
Įspūdingai atrodančiu visaginiečio gamintus kilimus greitai pastebėjo ir interneto naršytojai.
Šiandien Olego socialinio tinklo „Instagram“ paskyra turi daugiau nei šimtą tūkstančių sekėjų. Lietuvos mastais tai – nuomonės formuotojo lygio skaičiai.
„Nebijojau pradėti gaminti kilimus, nes žinojau, kad platesnei rinkai jie bus įdomūs. Su savo sekėjais dalinuosi įvairias kilimų gamybos proceso niuansais, rodau kaip juos gaminu, dalinu patarimus tiems, kurie patys norėtų išbandyti šią veiklą. Mano „YouTube“ kanale vaizdo įrašai renka po milijoną peržiūrų, žmonėms toks turinys patinka“, – pasidžiaugė visaginietis.
Paklaustas, ar daug norinčiųjų pirkti jo gamintus kilimus, vyras atviravo, jog užsakymų galėtų būti daugiau.
„Neturiu fizinės parduotuvės, o kad žmogus norėtų nusipirkti kilimą, jam reikia jį paliesti. Be to, tai nėra pirmo būtinumo prekė, jie nėra pigūs, metras ant metro kainuoja apie 100 eurų. Žmonėms labiau patinka žiūrėti, kaip gaminami kilimai, o ne juos pirkti. Tačiau aš nesiskundžiu, labai džiaugiuosi, kad galiu daryti tai, ką mėgstu“, – kalbėjo jis.
Ir užsakymų daugiausia ne iš Lietuvos, o pagrindiniai užsakovai yra JAV, Kanados, Vokietijos gyventojai.
kilimaiVerslasverslo genas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.