Šie projektai keičia miestų ir žmonių gyvenimus – atnaujintos erdvės skatina veikti

2024 m. liepos 19 d. 08:00
Medinės architektūros muziejus Vilniuje, atnaujinta ir sutvarkyta autobusų stotis Kupiškyje, tapusi miesto vizitine kortele, gimnazija Jonavoje, subūrusi bendruomenę. Šie projektai – vieni iš daugybės sėkmingai įgyvendintų Europos Sąjungos (ES) investicijų projektų, kuriančių tvaresnę ir jaukesnę aplinką, skirtingų poreikių žmonėms prieinamą infrastruktūrą bei gerovę miestuose ir miesteliuose.
Daugiau nuotraukų (5)
Prikėlė naujam gyvenimui
XIX amžiuje statytą medinį namą sostinės Užupio rajone, laikytą unikaliu Vilniaus istorinės medinės architektūros pavyzdžiu, tačiau ne vieną dešimtmetį stovėjusį apleistą ir nereikalingą, išsaugoti, restauruoti ir pritaikyti visuomenės poreikiams – toks sprendimas buvo priimtas dar 2018-aisiais.
Įgyvendinant projektą, rekonstruotas pagrindinis pastatas, kuriame užbaigus tvarkybos darbus įrengta naujo sostinės muziejaus – Medinės miesto architektūros muziejaus – ekspozicijų erdvė, renginių ir laikinųjų ekspozicijų erdvė, daugiafunkcė edukacijų erdvė, konsultacijų centras. Taip pat rekonstruotas pagalbinis ūkio pastatas, kuriame įrengtos edukacinės medžio dirbtuvės, atstatytas kiemo rūsys. Prieš porą metų atidarytas Medinės miesto architektūros muziejus tapo vienu žymiausių Užupio kultūros veiklų židiniu. Čia pristatomos parodos, vyksta kultūros ir mokslo renginiai, skatinamas domėjimasis medine miesto architektūra, veikia konsultacijų centras, kuriame medinių Vilniaus pastatų savininkai ir gyventojai gali įgyti žinių ir praktinių įgūdžių, kaip prižiūrėti ir išsaugoti savo vertingus namus ateities kartoms.
Kaip komentavo muziejaus vedėja Indrė Užuotaitė, dveji pirmieji Medinės miesto architektūros muziejaus metai parodė, kad šis projektas – išties sėkmingas. „Sulaukėme nacionalinių bei tarptautinių apdovanojimų, nominacijų bei laurų. 2023 metais muziejui įteiktas Europos paveldo „Europa Nostra“ apdovanojimas, kuriuo iki tol buvo apdovanoti tik du objektai Lietuvoje, taip pat Valstybinės kultūros paveldo komisijos įsteigtas „Paveldo DNR“ apdovanojimas už paveldo objekto restauraciją bei pritaikymą. Už rekonstrukcijos projektą Nacionalinis architektūros apdovanojimas įteiktas projekto autoriams – architektams Vincui Brezgiui ir Rūtai Astasevičiūtei.
Apdovanojimai bei muziejaus veiklos atkreipė vilniečių bei miesto svečių dėmesį, muziejus sulaukia vis daugiau lankytojų, kurie nori daugiau sužinoti apie šį išskirtinį pastatą. Muziejus – labai jauki ir patraukli vieta kameriniams renginiams, menininkų parodoms. Užupio ir jo aplinkos vietos bendruomenės, verslai ir iniciatyvos atranda muziejų kaip jaukią ir patrauklią susitikimų vietą. Užsienio svečiai muziejų pasirenka kaip vietos dvasią ir medinės architektūros paveldą atspindinčią, pristatančią atminties instituciją“, – kalbėjo I.Užuotaitė.
Išplėtė autobusų stoties funkcijas
Vienas iš sėkmingai įgyvendintų Europos Sąjungos investicijų projektų regione – atnaujintas autobusų stoties pastatas Kupiškyje ir sutvarkyta aplinkinė teritorija. Miestams atnaujinant ilgą laiką remonto laukusias, nepatrauklias ir nusidėvėjusias autobusų stotis, Kupiškis taip pat ėmėsi šio ilgai laukto projekto – sutvarkė ne tik pastatą, bet ir prieigas: atnaujino ir įrengė pėsčiųjų takų, įrengė mažosios architektūros elementų, automobilių stovėjimo vietų miesto svečiams, stoginę perone, želdinių, modernų apšvietimą.
Atnaujintame Kupiškio autobusų stoties pastate, kurio plotas po rekonstrukcijos padidėjo nuo 401 iki 596 kv. m, įsikūrė VšĮ Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centras, Kupiškio bitininkų draugija, buvo įrengta pasitarimų ir seminarų erdvė, skirta miesto gyventojams ir svečiams – kultūros ir kitiems renginiams organizuoti.
Kaip komentavo Kupiškio rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų ir strateginio planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Daugytė-Graužlienė, projekto rezultatas išties nudžiugino visus – ir projekto vykdytojus, ir gyventojus. „Autobusų stotis atsinaujino ir visiškai pasikeitė. Rezultatas pranoko lūkesčius. Autobusų stoties erdvėse įsikūrus Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centrui, jo paslaugomis aktyviai naudojasi miesto svečiai. Autobusų stotis – miesto pradžia, jo veidas – ji nebėra tik autobusų atvykimo vieta. Ji – daugiafunkcis objektas, pritaikytas skirtingiems lankytojų poreikiams. Projekto metu atnaujinta ir aplinkinė teritorija: įrengta nemokama automobilių stovėjimo aikštelė, kuria galima pasinaudoti atvykus į miestą, veikia elektromobilių įkrovimo stotelės. Manau, jog šis projektas – puikus pavyzdys, jog mieste laukiami visi, ne tik tie, kurie naudojasi viešuoju transportu“, – komentavo K.Daugytė-Graužlienė.
Tapo bendruomenę vienijančia erdve
Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos erdvių atnaujinimas – itin svarbus projektas ugdymo įstaigos ir visai Jonavos miesto bendruomenei. Prieš beveik 30 metų statytos gimnazijos erdvės nebuvo pritaikytos kūrybiškam jaunimui, vidaus kabinetų erdvės – per mažos, neracionaliai suplanuotos, naudota pasenusi IT technologijų įranga, trūko poilsio zonų, kuriose moksleiviai galėtų leisti laiką tarp pamokų ar kurioje burtųsi vietos mokyklos bendruomenė.
Žinoma, šio projekto tikslas – ne tik atnaujinti pastato sienas ar baldus, bet, kuriant patrauklią, šiuolaikišką, kūrybiškumą skatinančią aplinką, gerinti ugdymo paslaugų kokybę. Kaip pasakojo Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ūkiui Jūratė Balkuvienė, atnaujinus sporto salę, pradėti organizuoti Jeronimo Ralio taurės krepšinio ir Jeronimo Ralio gimnazijos tinklinio turnyrai. Modernioje bibliotekoje nuolat vyksta integruotos pamokos, čia įkurtas Tolerancijos centras, organizuojami Tarptautinės vaikų knygos dienos renginiai, Poezijos pavasario skaitymai. Šiuolaikiškai įrengtoje valgykloje pertraukų metu taip pat netrūksta moksleivių. Gimnazijoje vyksta bendruomenei svarbūs renginiai: Pasaulinės mokytojų dienos minėjimas, šachmatų turnyrai, minima Pasaulinė vandens diena. Laisvalaikio erdvės puikiai pritaikomos įvairioms edukacijoms: vyksta „Karjeros dienų“, Sveikatingumo dienų, „Ralio nakties“ renginiai.
Nuo birželio pradžios „Europos burės 2024“ kviečia dalyvauti naujus projektus kiekvienoje iš nominacijų. Per dvi dešimtis metų Europos Sąjungos investicijos prisidėjo prie Lietuvos žmonių gerovės ir pakeitė mūsų šalies veidą. Informaciją apie visus projektus ir kvietimus galima rasti čia: www.esinvesticijos.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.