Billas Gatesas turtingųjų sąraše krito dar labiau: bendražygis „Microsoft“ įkūrėją aplenkė „vos“ milijardu

2024 m. liepos 6 d. 09:56
Dirbtinio intelekto projektai turi įtakos ir turtuolių reitingui. Jame buvęs „Microsoft“ vadovas Steve’as Ballmeris šią savaitę pirmą kartą pranoko kompanijos vieną įkūrėjų Billą Gatesą.
Daugiau nuotraukų (1)
Agentūros „Bloomberg“ skelbiamame turtingiausių pasaulio žmonių sąraše – pokyčiai. 68 metų S.Ballmeris pagal valdomo turto vertę pirmąkart pranoko bendraamžį B.Gatesą ir pakilo iki šeštosios vietos.
Tiesa, skirtumas kol kas nėra didelis: S.Ballmerio turtas vertinamas 158 mlrd. dolerių, B.Gateso – 157 mlrd. dolerių. Tačiau jei ažiotažas dėl dirbtinio intelekto produktų toliau nenuslūgs, atotrūkis gali ir padidėti.
Tai priklauso nuo „Microsoft“ akcijų kainos pokyčių.
Kol kas jos nuolat brangsta, nes kompanija laikoma viena dirbtinio intelekto technologijų lyderių, ypač nuo bendradarbiavimo su „OpenAI“ pradžios.
Prieš penkerius metus viena „Microsoft“ akcija buvo vertinama maždaug 120 dolerių. Prieš metus – jau apie 310 dolerių. O šią savaitę kaina jau siekė 426 dolerius.
S.Ballmeris pasitiki būtent šia įmone. Kaip skelbia „Bloomberg“, į „Microsoft“ jis yra investavęs maždaug 90 proc. viso savo turto.
Savo ruožtu B.Gatesas, nors ir laikomas pagrindiniu „Microsoft“ veidu, jau anksčiau yra pardavęs didelę dalį šios įmonės akcijų.
Gautus pinigus, kaip ir uždirbtus dividendus, jis patikėjo investicinei kompanijai „Cascade Investment“, kurią pats įkūrė dar 1995 metais.
Todėl jo pinigai investuoti į skirtingus verslo sektorius.
Pavyzdžiui, „Bloomberg“ teigimu, B.Gatesas per „Cascade Investment“ valdo net 21 mlrd. dolerių vertės atliekų tvarkymo bendrovės „Republic Services“ akcijų paketą.
Kita vertus, vieno „Microsoft“ įkūrėjų turtas tirpsta ir dėl jo labdaringos veiklos.
Kartu su buvusia žmona Melinda French Gates (59 m.) ir bičiuliu Warrenu Buffettu jis yra įsteigęs savo vardu pavadintą fondą, kuris laikomas didžiausia labdaros organizacija pasaulyje, nes valdo net 75 mlrd. dolerių.
Nuo šio fondo įkūrimo pradžios B.Gatesas ir jo buvusi žmona tam skyrė beveik 60 mlrd. dolerių.
S.Ballmeris į „Giving Pledge“ veiklą nėra įsitraukęs, nors taip pat laikomas filantropu. Aišku, ne tokio masto kaip B.Gatesas.
Abu turtuoliai jau seniai puikiai pažįsta vienas kitą. B.Gatesas 1975 metais įkūrė „Microsoft“ kartu su šviesaus atminimo Paulu Allenu ir vadovavo kompanijai iki 2000-ųjų.
Tada generalinio direktoriaus poste jį pakeitė būtent S.Ballmeris, kuris dirbo iki pasitraukimo į pensiją 2014 metais. Išeidamas jis tapo stambiausiu „Microsoft“ akcininku. 
Parengta pagal „Manager-Magazin.de“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.