Kvietimas ankstyvosios stadijos startuolių įkūrėjoms
Organizatoriai turi gerų žinių moterims, kurios ketina dalyvauti programoje jau kaip esamų verslų savininkės. Šiemet pretenduoti galima turint startuolį, kuris rinkoje veikia iki trejų metų (vietoje anksčiau reikalavimuose numatytų dvejų). Taip pat pradedantysis verslas gali būti gavęs dvigubai didesnį finansavimą iš privačių ar viešųjų fondų nei ankstesniais EWA metais – tai yra iki 60 tūkst. Eur.
„Lūkesčiai inovatyviems dalyvių sumanymams nesikeičia: tikimės sulaukti idėjų, kurios turi potencialo teigiamai paveikti maisto sistemą, pagerinti žmonių gyvenimo kokybę ar prisidėti prie tvaresnio ir efektyvesnio mūsų planetos resursų naudojimo“, – komentuoja klasterio ir skaitmeninių inovacijų centro „AgriFood Lithuania“ generalinė direktorė, EWA Lietuvoje globėja Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė.
„EIT Food“ atrinktas perspektyviausių jaunųjų verslininkių dešimtukas šešis mėnesius individualiai dirbs su joms priskirtais patyrusiais mentoriais, dalyvaus fiziniuose ir virtualiuose seminaruose bei mokymų sesijose. Taip pat turės progą aktyviai išnaudoti tarptautinės tinklaveikos galimybes didžiausios ir dinamiškiausios pasaulyje maisto inovacijų bendruomenės rate.
Rudenį tradicija tapusiame tarptautiniame Agromaisto forume, kuris kasmet pritraukia bene 3000 žiūrovų auditoriją, įvyks finalinis EWA renginys. Inovatorės dalyvaus pranešimų varžybose, jas stebės verslo angelai ir potencialūs investuotojai iš visos Europos. Atsižvelgdama į startuolio idėją ir per pastarąjį pusmetį pasiektą progresą, kompetentinga vertinimo komisija išrinks tris geriausiai pasirodžiusias dalyves. Nugalėtoja bus apdovanota 10 tūkst. Eur, antrosios ir trečiosios vietos laimėtojos – 5 tūkst. ir 3 tūkst. Eur čekiais.
Moterų lyderystė – vienas iš būdų siekti teigiamų pokyčių
K.Šermukšnytė-Alešiūnienė akcentuoja, kad tarp esminių priežasčių, užkertančių kelią moterims siekti karjeros agromaisto sektoriuje patenka ryžto trūkumas. Oficialiais ES duomenimis, Europos vyrai kandidatuoja į aukštą poziciją atitikdami keliamus reikalavimus 30 proc., tuo tarpu moterys abejoja savimi net ir atitikdamos 70 proc.
„Visgi jos turi esminio potencialo prisidėti prie tokių strateginių tikslų kaip atgaivinti depopuliaciją išgyvenančius Europos regionus. Daugelyje nutolusių vietovių žemės ūkis ir maisto pramonė yra pagrindinė ekonominė veikla, kuria dažniausiai užsiima būtent moterys. Gebėjimas puoselėti bendruomenių gerovę jose įgimtas, tačiau būtina įgalinti jas užsiimti verslumu ir skatinti kūrybiškas, tvarias inovacijas, atliepiančias maisto sistemas ir apskritai planetą kamuojančius iššūkius“, – teigia agromaisto sektoriaus ekspertė.
Įrankiai asmeniniam ir profesiniam tobulėjimui, daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, ekspertiška parama ir priklausymas ryšius atveriančiai platformai „EIT Food“ – EWA vertės, kurias K.Šermukšnytė-Alešiūnienė įvardija kaip pagrindą moterų inovatorių kelyje į sėkmę, kuriant pažangius startuolius.
Užtenka tik idėjos, kuria tvirtai tikite
Padrąsinti moteris dalyvauti EWA turėtų ir ją baigusiųjų patirtys bei įrodymai, kad visos turi šansą sužibėti. Pavyzdžiui, 2021 m. laimėjo pirmuosius žingsnius žengianti inovatorė Giedrė Kesiūnaitė. Projektą ji pradėjo turėdama tik idėją, o finišavo pristačiusi seitano pagrindo alternatyvų mėsos produktą.
Po metų neeilinę sėkmę verslo kūrimo pradžios iniciatyva atnešė „Fruttberry“ kūrėjai Paulinai Gruodienei, kuri į programą įsitraukė taip pat tik vedina idėjos užuomazgos. Moteris pasakoja, kad svajonė sukurti per pusę minutės paruošiamus analogų Lietuvoje neturinčius daržovių, vaisių ir uogų miltelių mišinius gimė iš asmeninio poreikio gyventi sveikiau.
„Finalininke netapau, tačiau sprendimą dalyvauti EWA laikau lemtingu, nes šiandien su verslo partnere auginame atsakingą prekių ženklą, generuojantį pajamas ir dominantį ne tik vietinius vartotojus, bet ir užsienio rinkas. To priežastis – nuoširdus tikėjimas savo idėja, kasdienis jos puoselėjimas programos laikotarpiu ir atsidavimas tikslui jai pasibaigus“, – dalijasi P.Gruodienė ir pataria nesusitelkti vien į prizų fondą.
Finansai, moters teigimu, neabejotinai labai reikalingi verslo pradžioje, visgi savo srities profesionalų mentorių patarimai, praktiškos žinios ir įgūdžiai, kasdien 100 proc. pritaikomi jauname versle, palaikanti ir įkvepianti bendruomenė – neįkainojamai svarbūs privalumai.
Apie „EIT Food“
Tai didžiausia ir dinamiškiausia pasaulyje maisto inovacijų bendruomenė. Spartindama naujoves, ji prisideda prie ateities poreikius atliepiančios, sveiką ir tvarų maistą visiems užtikrinančios sistemos vystymo.
Palaikomi ES priklausančio Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT), „EIT Food“ investuoja į projektus, organizacijas bei asmenis, kurie pritaria sveikesnės ir tvaresnės maisto sistemos vizijai. Organizacija atskleidžia įmonių ir universitetų inovatiškumo potencialą, steigia agromaisto srities startuolius bei plečia jų veiklą, siekdama pasiūlyti rinkai naujų technologijų ir gaminių. Verslininkams ir kitiems savo srities specialistams suteikia galimybę įgyti maisto sistemos pertvarkymui reikalingų įgūdžių, o veiklos dėmesio centre atsiduria vartotojai, kuriems padedama iš naujo pažinti savo maisto kilmę.
„EIT Food“ yra viena iš devynių inovacijų bendruomenių, kurias įsteigė EIT – nepriklausoma ES institucija, pradėjusi veikti 2008 m. ir skirta skatinti naujoves bei verslumą visoje Europoje. Sužinokite daugiau www.eitfood.eu ir sekite naujienas „X“, „Facebook“, „LinkedIn“, „YouTube“, „Instagram“.
Apie „AgriFood Lithuania DIH“
Klasteris ir skaitmeninių inovacijų centras jungia pagrindines Lietuvos mokslinių tyrimų, verslo ir viešojo sektoriaus suinteresuotąsias šalis bendram tikslui – pertvarkyti agromaisto sektorių. Pati organizacija kasmet įgyvendina daugiau nei 300 renginių ir kaip partnerė dalyvauja mažiausiai 50 iniciatyvų. „AgriFood Lithuania DIH“ – kelių tarptautiniu mastu vykdomų programos „Horizon 2020“ projektų narė ir turi didelę patirtį moterims skirtose iniciatyvose. Sužinokite daugiau www.agrifood.lt ir sekite naujienas „Facebook“, „LinkedIn“, „YouTube“.