Važiuojantys pro Molėtus negali atsispirti nesustoję vienoje vietoje: Morkūnų šeima čia pluša taip, kad ir dūmai rūksta

2024 m. balandžio 23 d. 19:42
Juokaujama, kad Molėtuose apsilanko ne tik poilsiautojai, bet ir Vilniuje gyvenantys uteniškiai, iš sostinės kaskart traukdami į gimtinę. Supratęs, kad apie 300 ežerų skaičiuojantis kraštas dar yra ir strategiškai gera vieta, iš Utenos kilęs Vaidas Morkūnas nusprendė atidaryti žuvies rūkyklą, kurioje pluša drauge su žmona Vilma.
Daugiau nuotraukų (18)
„Jei penktadienį važiuoji iš Vilniaus į Uteną, tarpinė stotelė, aišku – Molėtai. Užbėgi į „Maximą“ atsigerti ar kažko daugiau, žmonių srautas – antra Palanga. Pats matydavau, kas čia vyksta“, – pasakojo Vaidas.
Vyras suprato, jog ši vieta – puikiai tinkama sukurti dar vienam traukos taškui. Kad tai galėtų būti žuvies rūkykla, uteniškis netruko ilgai sugalvoti – kaip gi ežerų krašte be šio akcento?
„Gal centre koks kioskelis ir buvo, bet čia – atvažiuoja turtinga publika, o žuvies nėra“, – pridūrė pašnekovas.
Taip prieš aštuonerius metus čia ir pasirodė pirmieji „Molėtų žuvies rūkyklos“ dūmai. Šiandien įžengusiems į rūkyklą ir akys gali raibti nuo įvairovės.
„Keletą metų rūkinome tik karpį, o dabar išvystėme iki 28 skirtingų rūšių. Molėtuose, kaip „Tėve mūsų“, kasdien reikia turėti upėtakį, karpį ir karšį. Savaitgaliui rūkinsime šamo ir karšio ikrus, krevetes, kalmaro čiuptuvus. Pirmadieniais galime jų ir neturėti, klausimas, ar kas nupirks, o savaitgaliais – kitas reikalas“, – mėgstamiausius skonius įvardijo Vaidas.
Čia susipažino ir su būsima žmona
Rūkykloje ketverius metus kartu sukasi ir uteniškio žmona Vilma. Tai – šeimos verslas. Kaip juokauja pora, vienas kitą jiedu ir „atrado žuvyje“.
Moteris pasakoja, kad su Vaidu susipažino visai atsitiktinai – valymo paslaugų įmonę turėjusi moteris atvažiavo apžiūrėti patalpų, kuriose būsimoji meilė ir prekiavo žuvimi.
„Kartu būname 24 valandas, turėtų nusibosti, ar ne? Nė velnio – visiškai vienas kitą papildome. Užtenka laiko atskirai, kai į namus atskiromis mašinomis važiuojame“, – šeimos verslo užkulisiais dalijosi Vaidas.
„Bet ir važiuodami telefonu šnekam“, – šypsodamasi pridūrė Vilma.
Vaidas džiaugiasi, kad prie širdžiai artimos veiklos prisijungsi žmona – labai gabi ir greitai mokosi. Tai itin praverčia sulaukus renginių – štai savaitgalį prekiauti rūkyta žuvimi vyras vyko į Uteną, o Vilmą išleido į Ignaliną.
„Gilinausi, kaip pasigaminti mobilias rūkyklas, turime laivą, kuris važiuoja į visus renginius. Vykstame su komanda ir vietoje ruošiame žuvį. Žmogus mato, kad rūkiname malkomis, gali akimis nuskenuoti, ką jis valgys“, – pasakojo žuvies rūkintojas.
Nori, kad nebereikėtų valgyti ant kapoto
Manydamas, kad Molėtuose trūksta rūkytos žuvies, Vaidas neklydo. Vilma sako, kad kai kurie lankytojai jau turi tradiciją penktadieniais užsukti į rūkyklą.
„Ir žinom, kas ką valgo. Stengiamės, kad žmonės bent jau tomis dienomis gautų tą žuvytę, kurią mėgsta“, – kalbėjo moteris.
Verslą plėtojanti šeima ambicijų nestokoja – atidarė rūkytos žuvies parduotuvę ir Utenoje, o Molėtuose birželį duris atvers ant griliaus ir ugnies keptų žuvies patiekalų restoranas. Kaip juokauja Vaidas – nori, kad lankytojams žuvies nebereikėtų valgyti ant automobilio kapoto.
„Mums siūlė negaminti žuvies ant ugnies, tik grilių pasilikti, o aš labai užsispyrusi. Sakė, kad su malkom sunku žaisti, bet aš jau prie to pripratusi“, – užtikrintai pasakojo Vilma.
Pora neslepia, jog surasti šefą, kuris dirbtų naujame restorane – misija neįmanoma. Tačiau žada žvalgytis į šiuos specialistus ruošiančias mokyklas ir šefą „užsiauginti“. O ir patys darbo nebijo – šeima nusiteikusi išmokti visų virtuvės subtilybių, kad netektų patirti streso darbuotojams susirgus ar išėjus.
Ežere neplaukiojo jau ilgai
Pasiteiravus, kada paskutinį kartą patys buvo žvejyboje, Morkūnai juokiasi – nors gyvena ežero pakrantėje, praėjusiais metais į vandenį neišplaukė nė karto.
„Dirbame su karpių augintojais iš Ignalinos, Molėtų rajono. Kiek įmanoma, ieškome Lietuvoje, bet jūrinių žuvų čia negausi, tai yra tiekėjų, kurie veža iš užsienio. Pats žvejoti nelabai mėgstu“, – sakė Vaidas.
O ir laiko tam trūktų – dienas, kuriomis nedirba, šeima gali skaičiuoti ant rankų pirštų.
„Praėjusį šeštadienį, grįžę iš mugės, suplanavome, kad sekmadienį išsijungsime telefonus ir pailsėsime nors vieną dieną. Šeštadienio vakarą skambina iš parduotuvės, kad nebeturi žuvytės. Tai sekmadienį 6 ryto mes jau mašinoje“, – juokėsi Vilma.
It bitės zujantys žuvies rūkintojai neslepia, kad tai – mylimas darbas. Todėl ir neskaičiuoja jam paskirtų valandų.
Naujienų portalas lrytas.lt aštuntus metus tęsia projektą „Verslo genas 2024“ ir kviečia dalyvauti jaunus verslininkus, žmones ir komandas. Registracija vyksta šiame puslapyje: Verslo genas 2024.
žuvisrūkyklaMolėtai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.