Juodieji česnakai? Tokių dirvoje niekas neužaugina. Būtent fermentuojami jie pajuoduoja, o kartu pasikeičia jų maistinės savybės bei skonis. Jie tampa saldesni ir primena saldainius guminukus, todėl tampa priimtini šiaip jau nosį nuo česnakų kvapo sukantiems vaikams.
Vis dėlto pagaminti tokius produktus nėra paprasta.
Su bendraminčiais atlikdama mokslinius eksperimentus 37 metų D.Čiūtaitė-Ilevičienė pirmiausia norėjo išsiaiškinti, kokį poveikį fermentuoti česnakai daro sunkiai COVID-19 persirgusių žmonių organizmui. Bet kad tai padarytų, pirmiausia reikėjo pasirūpinti žaliava tokiems tyrimams.
Anot pašnekovės, Europos Sąjungos fondų finansavimo jos komanda negavo, konkurencija dėl lėšų tyrimams buvo ypač didelė. Taigi mokslininkai patys pripirko iš ūkininkų česnakų ir taip pasigamino apie 100 kilogramų žaliavos.
„Pradėjau laboratorijoje fermentuotus juoduosius česnakus dalyti kaimynams, giminėms, pažįstamiems, patys taip pat juos naudojome maistui pagardinti. O netrukus sulaukiau grįžtamojo ryšio – žmonės pradėjo klausinėti, kur jų įsigyti“, – pasakojo D.Čiūtaitė-Ilevičienė.
Eksperimentai netrukus virto verslu ir 2021 metais, investavę šeimos santaupas, ji su vyru ėmėsi juodųjų česnakų gamybos, o produktams sukūrė „Garlic Moon“ prekės ženklą.
Savo verslo nepabūgo
Dovilė pasakojo, kad sumanymą imtis savo verslo sustiprino tai, kad bene dešimtmetį ji dirbo Lietuvos centrinėje kredito unijoje, kurioje konsultavo startuolius. Be to, paaugus dviem vaikams, ėmė kirbėti klausimas, kokių darbų imtis, nes grįžti prie ankstesnės veiklos moteris nebenorėjo.
Taigi kartu su vyru savo kaimo turizmo sodyboje Kauno rajono Pyplių kaime netoli Kačerginės ji įrengė gamybines patalpas ir ėmė ieškoti įrangos, reikalingos česnakams fermentuoti.
Įranga, kuri buvo naudojama moksliniams tyrimams, nuolatinei gamybai netiko, tad verslininkams teko ilgokai pavargti, kol įsigijo tinkamą. Pasak D.Čiūtaitės-Ilevičienės, juodieji česnakai ypač populiarūs Japonijoje, Vietname, Pietų Korėjoje, taigi ir įrangos jiems gaminti teko dairytis tose valstybėse.
„Mūsų draugai perka elektromobilius, o mes – mašiną česnakams fermentuoti.
Investicijos kone tos pačios – siekia dešimtis tūkstančių eurų“, – pajuokavo moteris.
Ji pati rūpinasi česnakų kaip žaliavos tiekimu, jų fermentavimu, produkcijos pakavimu. Vyras į pagalbą suskumba, kai prireikia techninės priežiūros.
Augintojai – Biržuose
Pasak Dovilės, jos šeimos verslui tiktai antri metai – dar tenka mokytis iš klaidų. Būta ne vieno atvejo, kai fermentavimo metu sugesdavo keli šimtai kilogramų česnakų. Fermentacija – tai tinkamas drėgmės ir temperatūros režimas, kurį parinkti nėra paprasta.
Nėra lengva ir gauti tinkamos žaliavos. „Mes patys česnakų neauginame, – pabandėme ir nutarėme, kad tam reikia specialių žinių, o ir geros žemės – taip pat. Tačiau ir iš tiekėjų neperkame jų aklomis.
Pirmiausia išsiaiškinau, kas ir kaip augina šias daržoves Lietuvoje. Kadangi tai didelės biologinės vertės produktai, nenorėjau, kad česnakai, kuriuos perdirbame, nebūtų gausiai tręšiami.
Ieškojau ūkininkų, kurie juos augina tvariai, užderėjusius nurauna rankomis, nes kasami žemės ūkio technika jie apdaužomi“, – aiškino Dovilė.
Česnakus auginančius ūkininkus ji rado Biržų regione ir, pradėjusi bendrauti verslo reikalais, netrukus su jais susibičiuliavo.
Galvoja apie plėtrą
Šiuo metu D.Čiūtaitės-Ilevičienės šeima yra sutelkusi dėmesį į česnakų fermentavimą ir pardavimą. Ateityje ketinama plėsti „Garlic Moon“ asortimentą – gaminti fermentuoto česnako padažą, galbūt – saldainius guminukus su juoduoju česnaku arba kitokią produkciją, kuri patiktų ir mažiesiems.
„Gamyba yra itin kruopštus darbas. Paskaičiavau, kad nuo pat pradžių, kai gauname česnakų partiją iš ūkininkų, kiekvieną šios daržovės galvutę į rankas paimame kone dešimt kartų. Česnakas negenda iš viršaus kaip koks obuolys, reikia kiekvieną jo galvutę apžiūrėti“, – sakė Dovilė.
O ir fermentavimo metu būtina nuolatos stebėti česnakų spalvą, atlikti tyrimus, kiek jie prarado drėgmės, ir įvertinti skonį. Per fermentaciją skiltelės tampa juodos spalvos, kreminės tekstūros, įgauna saldžiarūgštį skonį ir praranda česnakui būdingą aštrų skonį bei kvapą. Taigi fermentacija keičia česnako juslinius požymius bei padidina jo bioaktyvumą.
Kadangi šio produkto galiojimo laikas yra gana ilgas – siekia metus, fermentuoti česnakai laikomi sandėliuose, o supakuojami prieš pat pardavimą. Šie gaminiai tiekiami mažosioms parduotuvėms, prekiaujančioms ūkininkų gaminiais, dalis jų parduodama ir internetu.
„Iš pradžių turėjome leidimą savo gaminiais prekiauti maždaug 100 km spinduliu nuo gamybos vietos, tačiau dabar jau galime juos pardavinėti visoje Lietuvoje“, – pasidžiaugė Dovilė.
Pasak jos, juodųjų česnakų paklausa Lietuvoje pamažu didėja. Vieni žmonės juos perka norėdami išbandyti ką nors nauja, tad pirmiausia įsigyja vos vieną dėžutę, kurioje telpa 3–5 česnakų galvutės. Kiti pirkėjai juos jau naudoja nuolat ir kas mėnesį įsigyja po kelias šio produkto pakuotes.
„Tai universali daržovė. Tai tarsi skonio stipriklis – visus patiekalus pagardina“, – patikino verslininkė.
Bet valgyti česnakų be saiko nederėtų – rekomenduojama tokio fermentuoto gaminio dienos norma yra kelios skiltelės.
Moteris feisbuko paskyroje nuolat dalijasi receptais, prie kurių ypač dera juodieji česnakai.
Ji siekia parodyti, kad tai yra paprastas, bet universalus produktas.