Įėjus pro restorano duris lankytojai gali pamatyti, kaip yra brandinama danielių mėsa. Restorano pirmame aukšte ant sienų kabo danielių ragai, stovi įvairūs graviruoti puodeliai su įmonės pavadinimu. Šie indai yra rankų darbo – juodąsias keramikos taures pagamino Merkinės gyventojas ir keramikas Džiugas Petraitis, o molines lėkštes – druskininkietė Skaidra Kvaraciejūtė.
Antrame aukšte atsiveria šviesi ir šilta namų aplinka – ant sienų kabo dideli paveikslai.
Į šią vietą atvyksta ne tik Klaipėdos ar Palangos gyventojai, bet ir užsieniečiai, kuriuos kartais domina ne tik maistas, bet ir pats brandinimo procesas.
Praėjusių metų spalį „Dzūkynės“ restorane apsilankė net pats prezidentas Gitanas Nausėda. Pasirodo, dažnas svečias čia yra ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.
Prasidėjo nuo danielių ūkio
„Dzūkynė“ restoranas įleido šaknis dar danielių ūkyje, kuriame šiuo metu auginama apie 200 danielių. Iš pradžių įmonės savininkai planavo pastatyti gamybinę įmonę, jog žmonės galėtų nusipirkti danielių mėsos, tačiau vėliau persigalvojo.
Ž.Valukynienė akcentavo, jog neplėtojo idėjos parduoti danielių mėsos ūkyje, nes vienas kilogramas danielių šviežios mėsos siektų apie 20 eurų, o ši kaina yra ne visiems įkandama.
Pati Valukynų šeimyna gyvena prie Merkinės, todėl ir restoraną atidarė šioje vietoje.
Anksčiau vyras su žmona pravažiuodavo pastatą, kuriame įkūrė restorane, jį vis nužvelgdavo. Pasak pašnekovų, pamatę Merkinėje žmonių srautus ir žinodami šios vietos dvasią ir turtą, nusprendė, kad čia reikia atidaryti maitinimo įstaigą: „Mes norėjome kažkuo išsiskirti, todėl pasirinkome, jog visi restorano patiekalai būtų tik iš žvėrienos, viskas gaminama vietoje ir jokie pusgaminiai nėra patiekiami“.
Šioje vietoje buvo įsikūrusios kirpyklos, siuvyklos, todėl Valukynai turėjo įdėti daug darbo, jog viską perdarytų. Jie ruošdami restorano patalpas darbavosi apie aštuonis mėnesius. Restorano interjerą kūrė dizainerė Jekaterina Kazmazovskaja.
„Mes pasakėme dizainerei, jog norime jaukios namų aplinkos. Todėl ji viską darė taip, kad būtų šiltas namų interjeras, jog žmonės atėję jaustųsi kaip namuose.
Su šia dizainere greitai radome kalbą, nes sutapo mūsų norai ir mintys. Pirmasis aukštas yra paprastesnis – kabo danielių ragai, kurie buvo surinkti, kai gyvūnai juos numetė, o antrame aukšte yra daugiau prabangos“, – pabrėžė Ž.Valukynienė.
„Dzūkynės“ restoranas ir danielių ūkis iš Valukynų šeimynos pareikalavo apie 650 tūkst. eurų investicijų.
Labai įdomus žvėris
Šiuo metu Valukynų šeima susijungė su kitu danielių ūkiu, kad visada turėtų reikiamą kiekį danielių mėsos. Danielius, sulaukęs pusantrų metų, pristatomas į skerdyklą, o vėliau mėsa perkeliama į brandinimo kamerą, esančią restorano pirmame aukšte. Po dviejų savaičių ceche iš mėsos pradedami ruošti patiekalai.
„Pusantrų metų amžius yra riba, todėl mėsa tinkamiausia – vėliau gyvūno svoris taip stipriai nekinta. Kuo didesnis žvėris, tuo brandinimas trunka ilgiau“, – teigė Ž.Valukynienės vyras.
M.Valukynas yra medžiotojas ir miškininkas, todėl labai daug dėmesio skiria kokybiškam danielių auginimui: „Šis žvėris yra labai įdomus, todėl su kiekvienu reikia sugyventi, priprasti ir išsiaiškinti, ką jis mėgsta“.
„Danielių populiacija 1956 m. buvo išnykusi. 1992-1996 m. atsirado pirmasis ūkis Anykščiuose, kuriame pradėti nelaisvėje auginti danieliai. Vėliau jie buvo išleisti į laisvę, jog būtų atkurta danielių populiacija“, – minėjo Ž.Valukynienės vyras.
Parduoda net rūkytą širdį
Šiuo metu restorano savininkai yra paskirstę, kurių danielių produktai keliaus ant žmonių stalo, o kurie toliau bus auginami: „Kol kas mums jų užtenka, todėl šiuo metu gauname naudos ir iš ūkio, ir restorano“.
Be to, Ž.Valukynienė pridūrė, kad jų restorane visi sultiniai, mėsa ir desertai gaminami iš brandintos danielių mėsos. Jie siūlo paragauti net rūkytos širdies. Restorane patiekalų kainos svyruoja nuo 5 iki 18 eurų.
Anksčiau „Dzūkynės“ savininkė turėjo profesionalų virtuvės šefą, kuris sugalvojo įvairių patiekalų, o dabar visa tai atlieka patys savininkai.
Šiuo metu beveik visi dirbantys darbuotojai gyvena Merkinės apylinkėse. Jų „Dzūkynės“ restorane dūzgia net 20.
Restorano savininkė laikosi ir kelių taisyklių. Pavyzdžiui, vestuvių ir kitų didesnių švenčių ragaudami danielių mėsos neatšvęsite, nes savininkai negali uždaryti restorano viso antro aukšto, o be to, garsi muzika trikdytų Merkinės gyventojus.
Tačiau Valukynų ateities planai yra rimti – šalia esančiame pastate planuoja atidaryti patalpą, kurioje galėtų priimti didesnį skaičių klientų. Dar po kelerių metų norėtų atidaryti viešbutį, kur galėtų apsistoti apie 40 asmenų.