Šią savaitę 33-iąjį gimtadienį atšventęs J.Duchovskis puikiai prisimena gimimo dieną praėjusiais metais. Tada vakare, kai matininkas baigė kalti kuolelius, žyminčius būsimo šokolado cecho vietą, prie jų atsinešė šampano butelį ir iššovė kamštį.
Dabar šokolado cechas laukuose, kai kam primenantis bažnyčios kontūrus, jau iškilęs.
Rudenį arba artėjant Kalėdoms J.Duchovskis ketina smaližiams pasiūlyti šokolado, kurį jis pats vadina pigia prabanga.
Dairėsi sodybos poilsiui
J.Duchovskis neslėpė, kad kurdamasis su drauge Laičiuose apie šokolado cechą negalvojo. Jam, gimusiam ir užaugusiam prie Kauno, svarbiau buvo susirasti sodybą poilsiui.
Susiradęs patinkančią Molėtų rajone ilgai negalvojo. Nors buvo sekmadienis, paskambino šeimininkui, pasakė, kad nori apžiūrėti. O šiam pasakius, kad raktus turi kaimynas, visiškas pasitikėjimas nuteikė dar optimistiškiau.
Kai pamatė, kad sodybai tvarkyti laiko neužtenka, nutarė joje apsigyventi ir tiktai paskui įgyvendinti savo svajonę – įkurti šokolado cechą.
Konditerininko specialybę turintis J.Duchovskis buvo dirbęs daugybėje šokolado dirbtuvių Lietuvoje ir užsienyje, jį yra samdęs netgi vienas Dubajaus šeichas.
Sulaukęs 55 tūkst. eurų paramos, kurią skyrė Molėtų rajono vietos veiklos grupė „Keisdamiesi keičiame“, jis ėmė statyti šokolado cecho pastatą.
Konditerininkas neneigė, kad tiek lėšų neužteko pastatui, įrangai, todėl teko panaudoti ir santaupas, prašyti paskolos.
Vėtytuvas veikia puikiai
J.Duchovskis gali valandas pasakoti apie šokolado gamybos paslaptis, todėl nusprendė, kad bus įdomios ir naudingos edukacijos.
Jau anksčiau perpratęs, kaip veikia šokolado gamybos įranga, jis su bendraminčiais nusprendė ir pats sukonstruoti kakavos pupelių vėtytuvą. Jis nuo pupelių atskiria išorinį apvalkalą.
Paaiškėjo, kad apie 50 eurų kainavusi įranga veikia daug geriau nei brangiausi, iki 10 tūkst. eurų kainuojantys vėtytuvai.
Svarbiausia – skrudinimas
Anot J.Duchovskio, kiekvienas šokolado meistras pasakys, kad šio produkto skonis priklauso nuo kakavos pupelių skrudinimo lygio. Be to, skrudinant galima sumažinti kakavos rūgštumą.
Taip pat svarbu, kaip pavyksta atskirti išorinį apvalkalą nuo kakavos pupelių. Beje, taip prarandama apie 20 procentų kakavos.
J.Duchovskis sutiko, kad ceche pagaminto šokolado plytelė gali kainuoti 5–6 eurus: „Tai nėra daug, kai supranti, kiek žmonių dalyvauja jo gamyboje.“ Be to, tokia plytelė bus išskirtinio skonio, visai kitokio negu šokolado už 2 eurus iš parduotuvės lentynos.