Mikliai vieno kąsnio koldūnus raitanti Asta sako nebeskaičiuojanti, kiek jų prisuka kasdien. Viena porcija – maždaug 30 tokių virtinukų. Juos šeimininkės pagardinta spirgais, grietine, šviežiais svogūnų laiškais. Koldūnai — išskirtinis Kavarsko kavinės patiekalas. Miestelyje netoli Anykščių gyvena apie pusė tūkstančio žmonių. Bet dažniausi valgytojai čia — pravažiuojantys.
„Šiaip nebūtume sustoję, bet girdėjome, kad čia geri koldūnai“, – sakė kavinėje sutiktas vilnietis Gintaras.
Klientų daugėja
Kavinėje vos keturi staliukai. Nuo to laiko, kai ji buvo įkurta, niekas nesikeitė. Sienas ir langus dengia anuomet populiarios medinės lentelės, joje – ne vieną dešimtmetį tarnaujantys stalai, ant jų – nėrinių servetėlės.
„Šią vietą galima palyginti su legendine, dar iš tarpukario laikų užsilikusia Kauno spurgine. Net ir padavėjos, turbūt, tos pačios“, – juokėsi koldūnus kertantis Simonas.
Triūsia šeima
Šioje koldūninėje dažnai galima sutikti ir besisukiojantį šeimininką, buvusį Kavarsko seniūną Algirdą Gansiniauską, kuris teiraujasi klientų, ar šiems viskas gerai, ar skanu. Kavinės valgiaraštyje 7 patiekalai. Tačiau populiariausi iš jų — koldūnai.
„Ką čia beprigalvosi – viskas patikrinta. Žmonėms patinka, jie mėgsta tuos koldūnus. Jie žino, kad jei nori skaniai pavalgyti, gali užvažiuoti į Kavarską. Mes įsikūrę strategiškai labai geroje vietoje – prie bažnyčios. Bažnyčios bokštas yra geriausias kiekvieno miesto ar mažesnio miestelio orientyras“, - pasakojo kavinės savininkas A.Gansiniauskas.
Garsieji koldūnai – patobulintas jo žmonos receptas. 25 metus gyvuojančio šeimos verslo sėkmė, anot šeimininko, – sąžiningas darbas.
„Pats esu barmenu dirbęs. 10 metų stovėjau už baro. Moku tik lietuvių ir rusų kalbas, bet kai reikėjo, su prancūzu gestais susikalbėjau“, – atviravo koldūninės šeimininkas.
Svarbu kokybė
Anot kavinės savininko, kalbų mokėjimas nepadėtų, jeigu žmonėms neįtiktų maistas.
„Jis turi būti skanus. Vien tai padeda mums išlikti, nes jei būtu neskanu, čia greitai tektų duris užkalti“, – įsitikinęs Kavarsko verslininkas.
Kasdien kavinėje darbuojasi dvi virėjos ir barmenė. Ir nors klientų daugėja, plėstis šeimininkai neketina.
„Moterys viską daro savo rankomis – pačios minko, kočioja, pjausto. Neprigaminsi išsiplėtęs. Kiek galime rankomis pagaminti, tiek ir gaminame. Vasarą į lauką dar išnešame du staliukus, o žiemą užtenka šitų keturių“, – dėstė kavinės savininkas.
Garsieji Kavarsko koldūnai yra gavę kulinarinio paveldo sertifikatą. Didelė jų porcija kainuoja 4,40 euro.