Tai – raibos kavos kainos Vilniaus kavinėse. Lietuviams – riebokos, bet jau įprastos. Turistams gi – kiek šokiruojančios. Tačiau miesto svečiai, kaip ir visi turistai, kokiame pasaulio kampe beatsidurtų,paprastai dairosi ne į tai, kiek kainuoja kava, bet kur jos galima jaukiai išgerti.
Vilnius jiems turi ką pasiūlyti, – ką tik sudarė „Geros kavos žemėlapį“.
Fotografai – trys, kavinė – viena
Maždaug prieš metus fotografų atidaryta kavinė „Backstage Cafe“ Vilniaus T.Ševčenkos gatvėje yra smarkiai nutolusi nuo centro. Įrengta savitame užkampyje, kuriame pilna kuriančių žmonių. Todėl lankytojų stygiumi jos savininkai nesiskundžia.
Tiesiog trys fotografai – Robertas Muravskij, Ieva Markevičiūtė bei Vytenis Petrošius – kavinę prieš metus ėmė kurti sau ir sukūrė „kaip sau“.
„Mums nereikia konkuruoti su kavinių tinklais. Viena, esame nuošalioje vietoje, Naujininkuose, loftų kieme. Antra, kavinės nelaikome pelną nešančiu verslu. Mums daugiau tai – pomėgis.
Buvome kavos vartotojai. Niekada nedirbome kavinėse, neturėjome sąlyčio su tinklais, bet mėgome kavą. Kadangi turėjome neprastas fotostudijos patalpas, nutarėme jas pritaikyti kavinei.
Dar vienas mano pomėgis – muzika, todėl parūpinau kavinei geros aparatūros ir geros muzikos.
Robertas labiau rūpinosi kavos tiekimu ir jos pateikimo kultūra.
Taigi smarkiai nerizikavome, kūrėmės ramiai, neskubėdami. Patys darėme remontą, kūrėme dizainą. Ir dabar patys dirbame kavinėje“, – pasakojo V.Petrošius.
Norėdami geriau pažinti lankytojus, jie visi trys – I. Markevičiūtė, V.Petrošius ir R. Muravskij – bendravo su svečiais, kad geriau perprastų jų poreikius. O dabar džiaugiasi tuo, kad tie svečiai atsiveda dar daugiau svečių.
Pasikliovė savo patirtimi
Kavinė „Backstage Cafe“ – viena iš dešimties, kurios pateko į ką tik išleistą „Geros kavos žemėlapį“.
Tačiau teneįsižeidžia tų kavinių savininkai, kurių adresų neatsirado šiame leidinyje. Nes ne suregistruoti visas Vilniuje esančias kavines buvo jo sumanymas.
Žemėlapį sudarė žmogus, pasikliovęs savo patirtimi. Taigi maršrutuose nėra sužymėtų tinklinių kavinių – nei „Vero Cafe“, nei „Caffeine“, išskyrus „vieną tašką“, – kavą skrudinančią „Caffeine Roasters“ Pylimo gatvėje.
„Penkerius metus gyvenau užsienyje, aplankiau daugybę pasaulio vietų, neaplenkdamas jose kavinių. Iki jų dažnai tekdavo keliauti pėsčiomis, tad tokie pasivaikščiojimai tapo neprastu būdu geriau pažinti lankomus miestus.
Tai dariau ir grįžęs į Vilnių, kur, su drauge lankydamas kavines, atrinkau dešimtį tokių, kurios skleidžia kavos kultūrą ir yra tokios, į kurias norisi atsivesti svečius – į kurias norisi grįžti“, – sakė leidinio sumanytojas ir jo autorius dailininkas bei dizaineris Lukas Bytautas.
Pasak Luko, studijuodamas grafikos dizainą bei e-medijas Jungtinėje Karalystėje, jis ten dirbo barista, tad perkando ir kavos ruošimo ypatybes, o kartu išsiugdė gebėjimą nesunkiai perprasti kavos kokybę.
Parodys kelią
Pasak L.Bytauto, leidinys padės Vilniaus lankytojams susidėlioti savo „kavos maršrutą“ – mieste, kuriame jau klesti kavos kultūra, nenusileidžianti Europos didmiesčiams.
„Geros kavos žemėlapis“ išleistas bendradarbiaujant su Vilniaus miesto verslo ir turizmo plėtros agentūra „Go Vilnius“. Jos vadovė Inga Romanovskienė tikisi, kad šis savitas žemėlapis nuves miesto svečius į jaukias kavinės ir taip prisidės turistams geriau pažinti miestą bei patalkins formuojant Vilniaus įvaizdį
Prasideda festivalis
Kita kavos mėgėjams patraukli žinia – tai tris dienas, nuo penktadienio iki sekmadienio, Vilnias menų fabrike „Loftas“ vyksiantis didžiausias Baltijos šalyse kavos festivalis „Vilnius Coffee Festival 2018“.
Pasak jo organizatoriaus Nido Kiuberio, per pastaruosius keletą metų Vilniuje kavos kultūra suklestėjo ir sostinė dabar tikrai turi ką parodyti svečiams.
Duris atveria vis daugiau kavinių, didelį dėmesį skiriančių kavos pupelių kilmei, kokybei, siūlančių įvairius kavos paruošimo būdus, rengiančių kavos mėgėjų ir profesionalų susibūrimus.
„Tai, kas dabar vyksta, nė nebegali būti geriau: ir leidinys – žemėlapis, ir festivalis. Nėra net ko lyginti, kas Vilniuje buvo prieš 11 metų, kaip pradėjau verslą, ir koks jis dabar.
Dabar pats geriausias laikas savo verslo nišai atrasti, o kavinių sėkmė priklauso nuo žmonių, kurie to imasi“, – sakė N.Kiuberis, kurio planuose – ir skaitmeninis kavinių tinklo Vilniuje, o gal – ir kituose miestuose žemėlapis.