„Žmonės įprato, kad kaljano namai tampa vis populiaresni Europoje ir jau nebeturi tokių stiprių asociacijų su Rytais, todėl klientus vis sunkiau nustebinti. Jie tampa reiklesni kokybei ir labiau išprusę bei galintys atskirti, kas yra iš tiesų aukštas lygis šioje veikloje, o kas – tik saviveikla. Galiu drąsiai teigti, kad europiečiai kaljano paruošimo ir rūkymo „procedūrą“ yra taip ištobulinę, kad labai dažnai pralenkia Rytų meistrus“, – pasakoja kaljano namų „D‘Lounge“ įkūrėjas D. Kučinskas.
Verslininkas patirties, reikalingos savame versle, sėmėsi Maskvoje, kur susipažino ne tik su aukšto lygio kaljano gamybos technologija, bet ir suprato kaljano rūkymo kultūrą ir netgi pats atrodo ypatingą kaljano paruošimo būdą. Anot jo, lietuviai vis dar mokosi, kaip tinkamai rūkyti kaljaną, todėl daug dėmesio skiria mokymams.
„Man svarbu ne tik tai, kad žmonės mūsų kaljano namuose gerai praleistų laiką, bet ir būtų edukuojami. Niekada neįsivaizdavau savęs dirbančio didelėje įmonėje, atliekančio nuolat tas pačias pareigas ir turinčio vadovą. Visada norėjau būti vadovas su džinsais, nuolat tobulinantis procesą ir ieškantis geriausių sprendimų. Versle man nepatinka „copy-paste“ principas, todėl kurdamas savo kaljano namus, dariau viską taip, kaip pats įsivaizdavau, pasitelkdamas ilgai kauptas žinias ir patirtį“, – pasakoja kaljanų kultūros ekspertas.
Jaunam vyrui prireikė daugiau kaip 30 tūkst. eur pradinėms investicijoms. „Iš tiesų, šioje veikloje konkurencija didelė, tačiau svarbu ne konkuruoti, o nuolat galvoti, ką galima padaryti geriau. Mes taip pat neapsiribojame vien kaljano rūkymu, svarbi dalis – muzika, gėrimai, maistas, aplinka. Kasdien dirbu daugiau kaip penkiolika valandų per dieną – pats galiu ne tik kaljaną paruošti, bet ir karališką mėsainį iškepti. Kuriame tokią nuotaiką, kad žmonės jaustųsi kaip namuose. Šiuo metu kaljano namuose dirba 6 žmonių komanda“, – veiklos detalėmis dalijasi D. Kučinskas.
Kaljano rūkymo kultūra susiformavo Turkijoje, o pirmieji kaljano namai Lietuvoje buvo įkurti daugiau kaip prieš dešimt metų. „Rinkoje vis dar aibė mitų apie tai, kad kaljano rūkymas gali būti pražūtingas, vis dėlto esu įsitikinęs, kad viskas priklauso nuo to, kaip ir kur tai daroma. Norint išvengti nemalonių ir sveikatai kenksmingų aplinkybių, būtina atsakingai pasirinkti“, – aiškina specialistas.