Kaime prie Kauno mezgami megztiniai su nanotechnologijomis

Tikriausiai daugelis net nežino, kad yra drabužių, kurie prisotinti vitamino E ar repelentais, saugančių nuo UV spindulių ir elektrostatinio krūvio. Jei tai nustebino, dar didesnį įspūdį turėtų padaryti faktas, kad tokie drabužiai gaminami čia pat, Lietuvoje, Pagirių kaime prie Kauno.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2014-05-15 16:37, atnaujinta 2018-02-13 21:55

„Mes gaminame didelės pridėtinės vertės gaminius“, - taip apie savo produkciją sako įmonės generalinis direktorius Juozas Martikaitis.

„Garlitos“ pagamintus megztinius dėvi NATO kariai, jos megztiniais vilki policininkai, muitininkai, lakūnai, slidininkai.

Iš Lietuvos verslo paramos agentūros gavusi 440,38 tūkst. litų įmonė juos skyrė produkcijos populiarinimui parodose užsienyje. Važinėdamas po jas J.Martikaitis pastebėjo tendenciją, jog pristatydami drabužius armijai iš trikotažo būna vieni.

Keleri metai paslapties

Garlita“ pati kuria raštus, modelius – nuo žaliavos iki pateikimo vartotojams – apsuka visą gamybos ciklą. Jei užsakovai pateikia idėją, kuriai įgyvendinti reikia į verpalus integruoti nanotechnologijas, „Garlitos“ reikalas surasti specialistus, kurie galėtų atlikti reikiamus tyrimus. Kai neužtenka išmanančiųjų Lietuvoje, kreipiamasi į užsienio mokslininkus.

„Mūsų reikalas išbandyti ir pateikti sprendimą. Dar nebuvo tokių sumanymų, kurių neįmanoma įgyvendinti, nes per brangūs ir nerealūs“, - sako „Garlitos“ direktoriaus pavaduotoja Rasa Stanevičienė.

Neretai kontraktuose užsakovai nurodo, kad tam tikrą laiką negalima populiarinti idėjos gaminių, kurie išdirbami bendraujant su mokslininkais.

Uniformomis rengia tūkstančius britų ir airių

Nuo 1970-ųjų prasidėjusi „Garlitos“ veikla šiandien išsiplėtusi į Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Prancūziją, Skandinavijos šalis, Airiją. Kai Europą krėtė krizė ir šiame regione sumažėjo užsakymai, Pagirių kaime įsikūrusi įmonė įkėlė koją į Afriką, Aziją, JAV.

Į užsienį „Garlita“ veža ne tik karinės linijos, bet ir kitus savo gaminius: drabužius vaikams, madingus drabužius, namų tekstilę. Jau dešimtmetį „Garlitos“ siūtomis uniformomis rengiasi airių ir britų mokiniai. Ši įmonė – lyderė Europoje tarp mokyklinių uniformų gamintojų.

95 proc. visų gaminių įmonė išveža svetur. Lietuvoje lieka vos 5 proc. produkcijos. Ir dabar laukia atsakymų iš Estijos ir Švedijos dėl to, ar bus „Garlitai“ patikėta užduotis gaminti karinius drabužius.

Nepaprasti megztiniai

Drabužiai su kapsulėmis, atbaidančiomis vabzdžius, kainuoja triskart daugiau nei įprasti rūbai. Galima suprasti, kam reikalinga tokių savybių turinti apranga: juos renkasi medžiotojai, žvejai, grybautojai. O kam skirti megztiniai su integruotomis E vitamino kapsulėmis? Čia jau – daugiau egzotikos.

„Tokie drabužiai reikalingi povandeninių laivų jūreiviams. 160 žmonių įgulai tam, kad šešiems mėnesiams pakaktų vaistų, jų reikia pasiimti 200 kilogramų. Kad balasto kiekis sumažėtų, vaistai, kurie sudaro didžiausią medikamentų dalį, integruoti į drabužius. Kapsulė iš lėto tirpsta ir per odą organizmas pasisavina vitaminus. Žmonėms, ilgesnį laiką negaunantiems saulės, svarbu gauti vitamino D ir E. Negaunant vitamino E, kyla konfliktai, komandos darosi nebeįmanoma suvaldyti. Taip neatliksi jokios karinės užduoties“, - aiškino J.Martikaitis.

Iš kitų neįprastų gaminių, „Garlitos“ „spintoje“ galima rasti drabužių, saugančių nuo elektromagnetinių spindulių ir elektrostatinio krūvio, taip pat ir nuo kompiuterio ekrano, mobiliųjų telefonų sklindančių spindulių. Šiame audinyje naudojamas nerūdijančio plieno pluoštas.

Atsparūs ugniai „Garlitos“ rūbai vėsina tada, kai daiktai pradeda kaisti. Daugiausia jie naudojami tankistų ir pilotų aprangoje. Jau naudojami Vokietijos kariuomenėje.

Pjūviams atspariuose audiniuose yra stiklo plaušelių. Juos rekomenduojama dėvėti motociklininkams, gaisrininkams, lakūnams, karinėms struktūroms.

Tarp įmonės produkcijos rasite gaminių, saugančių nuo UV spindulių, atsparių purvui ir drėgmei, kurių paviršiaus pluoštuose yra nematoma apsauga nuo vandens, purvo, naftos.

Sportininkams tinkami rūbai, atsparūs prakaitui, nes drėgmė absorbuojasi į išorinius drabužio sluoksnius.

„Mūsų galimybės – didelės. 173 įmonės darbuotojai per mėnesį pagamina 40 tūkst. produkcijos vienetų“, - skaičiuoja įmonės vadovas.

Anot jo, „Garlitos“ gaminius, pritvirtinę savo prekių ženklus, pardavinėja labai rimti prekybos tinklai. Tik dėl konfidencialumo sutarčių jų įvardinti negalima. Labai daug Pagiriuose pagamintos produkcijos iškeliauja į Skandinaviją, Norvegiją. Norvegai yra vieni tų, kurie ant lietuvių pagamintos produkcijos uždeda savo etiketę ir gaminį pardavinėja lyg jis būtų užsienietiškas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.