Karštos datos
Renginių organizatoriai, erdvės ir internetinės platformos stebi įmonių susidomėjimą kalėdiniais renginiais jau nuo vasaros antros pusės. „Nesikeičia tendencija, kad populiariausios gruodžio datos yra visi nuo gruodžio pradžios ketvirtadieniai ir penktadieniai“, – paklausos tendencijas stebi PLACER.LT erdvių platformos įkūrėja Lina Nosevič.
„Pas mus šios „karštosios“ datos užsakomos dar vasarą. Didelės įmonės, laukiančios virš 200 svečių, turėtų datą pasirinkti anksti. Visgi kitiems metų renginiams matome daug paskutinės minutės užsakymų, labai daug įmonių salę rezervuoti nori pora savaičių iki renginio“ – įžvalgomis dalinasi Kauno viešbučio „Radisson Hotel Kaunas“ direktorė Jūratė Rudienė.
Anot viešbučio vadovės, kalėdiniu periodu penktadieniai dingsta žaibo greičiu, tomis dienomis ir kainos aukštesnės. Tačiau pirmadieniai, antradieniai, trečiadieniai – laisvi, sales galime pasiūlyti už pusę kainos. Tad turintiems mažesnius biudžetus – tai būdas sutaupyti.
Švenčių planavimo portale Breezit.lt žiemos datų populiarumo augimas stebimas nuo liepos mėnesio.
„Planuojančius ar tik ketinančius planuoti raginame suskubti. Ne pirmus metus Breezit.lt platformoje stebime, kad būtent liepos mėnesį prasideda labai intensyvios švenčių vietų paieškos. Pavyzdžiui, liepos–rugsėjo mėn. unikalių vartotojų skaičius švenčių vietų kategorijoje išaugo net 39,48 %, lyginant su balandžio–birželio mėn.
Nuo liepos mėnesio itin suaktyvėja sužadėtiniai, kurie ieško vestuvių lokacijų ateinančiam sezonui. Rugsėjo ir spalio mėn. prie jų prisijungia įmonės, pradėdamos dairytis lokacijų rudens renginiams bei žiemos šventėms“, – statistika dalinasi įmonės vadovė Aurelija Gintalienė.
Kompensuojamas CO2 kiekis
Įmonėms vis labiau įsitraukiant į atsakingo verslo veiklas, įvairios iniciatyvos tampa renginių akcentu ar net visa jo ašimi. Vengiama vienkartinio plastiko, vienkartinių dekoracijų.
„Patys stengiamės vartoti atsakingai ir taupyti įvairius resursus, ir klientams siūlome renginius be plastiko bei kompensuojame visų renginių CO2 kiekį be papildomo mokesčio mūsų svečiams“, – renginių specifika dalinasi „Radisson Hotel Kaunas“ vadovė.
Pasak PLACER.LT erdvių platformos įkūrėjos Linos Nosevič, tvarumo tema ypač svarbi konferencijų, kongresų kontekste.
„Mažai dar girdime kalbant ar ieškant klientų įmonės šventėms tvaraus tiekėjo ar lūkesčių. Viskas savo laiku, visuomenė bręsta, jaunoji karta atsakingai žiūri į tvarumą ir jį jau suvokia daugiau nei rūšiavimą, atsisako įmonės dovanų ir ieško naujų tvarių ir visuomenės gerovę įveiklinančių dovanų ar sprendimų“, – teigia L. Nosevič.
Leidimai ir prašymas pritildyti vakarėlį
Kad tikėdamiesi šokių iki paryčių nenusiviltumėte, svarbu išsiaiškinti erdvės politiką – ar ribojamas triukšmas, kiek ilgai leidžiamas vakarėlis, ar visi šventės sprendimai galės būti įgyvendinami.
Jei turite išskirtinį scenarijų, norite oro akrobatų, konfeti, ugnies efektų, išskirtinių konstrukcijų ar dūmų, derėtų iš anksto aptarti renkantis šventės vietą, kad netektų mažinti numatytos programos ar pritildyti vakarėlio po 10 valandos vakaro.
Viskas įskaičiuota
Renginį galima suplanuoti bet kur, įspūdžiui sukurti tinka netradicinės erdvės: loftai, fabrikai, industrinės erdvės. Renginių organizatoriams tai įprasta. Visgi, planuojantiems šventę patiems, reiktų turėti omenyje, kad gali tekti nuomoti stalus, kėdes, staltieses, aptarnaujantį personalą, ieškoti maisto tiekėjų.
„Daug dalykų atrodo nepastebimi, kol jų nepasigendame. Kaip tarptautinio tinklo viešbutis ir renginių centras, turime atitikti griežtus kokybės standartus ir savo erdves esame pritaikę dideliems renginiams. Klientams nereikia sukti galvos dėl interneto ryšio, elektros instaliacijų, kokybiškų projektorių ir konferencijų garso aparatūros, tinkamo vėdinimo, liftų, erdvės, pritaikytos neįgaliesiems. Šių dalykų nepastebime, neįvertiname, mums tiesiog patogu, kai viskas taip, kaip reikia. Tačiau techninės detalės labai svarbios, kuria komfortą, apie kurį mes pagalvojame už jus.
Renginių organizatoriai vertina, kad viską turime po vienu stogu. Galime salę transformuoti ir perstatyti vidury renginio. Turime aptarnaujantį personalą, kurie pasitinka, nurenka indus, paruošia sales. Turime įvairių stalų, rūbinę, dienos šviesą visose salėse, taip pat galimybę suteikti papildomas patalpas techniniam personalui bei atlikėjams.
Labai svarbu būti lankstiems. Esame apgyvendinę begalę įžymybių bei sportininkų ir pritaikę erdves jų patogumui. Pavyzdžiui, pas mus gyvenusiems šokėjams buvome patiesę parketą. Dziudo imtynininkams – tatamį, kad be vargo galėtų treniruotis mūsų erdvėse. Ne kartą klientams esame nešę ledo, padėję išlyginti marškinius ar net prieš renginį siuvę įplyšusią suknelę. Visokių tokių atvejų pasitaiko, tačiau juos padedame klientams kuo greičiau ir sklandžiau išspręsti“, – pasakoja J. Rudienė.
Portalo Breezit.lt duomenimis, pagal šventės vietos tipą populiariausios išlieka sodybos ir vilos (40,28 %). Antroje vietoje karaliauja restoranai (29,77 %). Viešbučiai stabiliai laikosi trečioje pozicijoje (10,42%). Ketvirtoje vietoje yra dvarai (7,36 %), nuo jų nedaug atsilieka banketinės salės (6,36 %).
„Breezit platforma turi pasiūlyti ir nestandartinių švenčių vietų, kurių augantį populiarumą stebime kiekvienais metais, pavyzdžiui, industrinės vietos, muziejai, studijos, teatrai ir galerijos (5,81 %).“ – teigia Aurelija Gintalienė.
Moterims – vištiena, vyrams – kiauliena?
„Jau pamiršome meniu skirstymą vyrams ir moterims. Kas dabar paklausu – tai vegetariškos ir veganiškos alternatyvos, sveikesnis maisto pasirinkimas. Tiek patys stengiamės siūlyti subalansuotą, maistingą meniu, tiek matome poreikį iš klientų.
Nors sausainiai prie kavos nepraranda paklausos, tačiau kavos pertraukoms siūlome humusą su daržovėmis, pikantiškus ir maistingus užkandžius. Pasitaiko ir teminių meniu – lietuviškų tradicinių saldumynų ar užkandžių be cukraus diabeto temai skirtose konferencijose“, – nepamiršti kintančių mitybos įpročių pataria J. Rudienė.
Anot L. Nosevič, klientų biudžetas auga, įmonės maitinimui kalėdiniams renginiams skiria vis daugiau lėšų. Visgi klientai turi platų diapazoną pasirinkimų tiek vietos, tiek meniu asortimente, ir taupydami renkasi stovimą kokteilinį variantą su pasitikimo taure ir keliais užkandžiais.