Skandalingas A. Rakausko ir A. Žabolio ginčas: teismas narplioja 10 mln. eurų vertės akcijų perleidimo sandorį

2024 m. spalio 22 d. 10:34
Papildyta
Verslininko Alvydo Žabolio „skyrybos“ su investuotoju Artūru Rakausku įgauna naują pagreitį: A. Žabolis su partneriais kaltinami apsimestiniu 10 mln. eurų vertės akcijų perleidimo sandoriu. Tokią civilinę bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme išreikalavus sandorio dokumentus, ieškovai teigia, kad jų įtarimai dar labiau sustiprėjo – už akcijas esą iki šiol nesumokėta ir nebuvęs užtikrintas sandorio finansavimas.
Daugiau nuotraukų (2)
Tuo metu bendrovės „ZIP investicijos“ direktorius Giedrius Ivaškevičius tvirtina, kad ieškovų pozicija – nepagrįsta.
Į teismą dar gegužę kreipėsi investuotojo Artūro Rakausko kontroliuojama Nyderlandų kompanija „Era Holdings“, ginčydama įmonių grupės „Žabolis ir partneriai“ įmonės „ZIP investicijos“ š.m. gegužės 8 d. sprendimą perleisti 30,57 proc. investicinės bendrovės „Pirmoji investavimo įmonė“ akcijų vos prieš kelias savaites įsteigtai bendrovei „ZMF1“. Likę 69 proc. investicinės bendrovės akcijų priklauso „Era Holdings“, 0,48 proc. – fiziniam asmeniui.
Spalio 3 d. Apeliacinis teismas paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo gegužės 22 d. nutartį, kuria „ZMF1“ buvo uždrausta perleisti, įkeisti ar kitais būdais suvaržyti įgytas „Pirmosios investavimo įmonės“ akcijas tol, kol byla nebus išnagrinėta iš esmės.
„Pirmoji investavimo įmonė“ valdo sklypą greta „Senukų“ logistikos centro Kauno rajone, dalį „Senukų“ tinklo parduotuvių Baltijos šalyse, verslo centrą „Eleven“ ir „Rimi“ nuomojamą parduotuvę Vilniuje. Bendrovės grynųjų aktyvų vertė siekia 38,7 mln. eurų.
Siekia sandorio restitucijos
„ERA Holdings“ atstovė Erika Počienė komentare Eltai teigia, kad sandoris vertinamas kaip apsimestinis ir siekiama, jog jis būtų pripažintas negaliojančiu bei pritaikyta restitucija.
„Nepaisant atsakovų priešinimosi, teismui pavyko išreikalauti atsiskaitymo už akcijas dokumentus. Paaiškėjo, kad vos prieš kelias savaites iki sandorio atsiradęs akcijų pirkėjas ne tik nėra iki šiol už jas sumokėjęs, bet ir apskritai nebuvo užsitikrinęs finansavimo prieš sandorį“, – sako E. Počienė.
Tuo tarpu „ZMF1“ teismui tvirtino, kad 10,126 mln. eurų atsiskaitymą ketino finansuoti skolintomis lėšomis, kurių grąžinimui būtų reikalingas įgytų akcijų įkeitimas. Teismui pritaikius akcijų suvaržymus, esą buvo apribotos „ZMF1“ galimybės galutinai atsiskaityti.
Advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantysis partneris Irmantas Norkus, dirbantis su investiciniais sandoriais, teigia, kad įprasta, jog pirkėjas visada užsitikrina finansavimą iki sandorio, o ne po jo.
„Joks pardavėjas neperduos nuosavybės į savo turtą, nebūdamas tikras, kad pirkėjas turi pinigų ir atsiskaitys. Todėl šis sandoris labai panašus į apsimestinį arba sandorį tarp susijusių asmenų. Įdomu kiek tokių sandorių yra sudaręs pardavėjas praeityje, o jeigu nėra – kodėl šis kitoks?“ – komentare Eltai teigia I. Norkus.
Anot jo, argumentas, kad įsigytas akcijas buvo planuojama įkeisti, esąs nerimtas. Paprastai komerciniai bankai finansuoja iki 50 proc. įsigyjamų akcijų vertės, likusią dalį pirkėjas moka iš nuosavų lėšų.
Įtariami pardavę patys sau
Pasak E. Počienės, perleidimo sutartis buvo sudaryta grubiai pažeidžiant didžiojo akcininko pirmumo teisę įsigyti akcijas, nesilaikant įstatų ir įstatymo reikalavimų.
Ji kategoriškai atmeta atsakovų pareiškimus žiniasklaidai, esą visos procedūros buvo atliktos tinkamai ir neva pati „ERA Holdings“ nepasinaudojusi pirmumo teise.
„Buvę partneriai pasinaudojo banalia schema – tiesiog permetė akcijas ką tik įkurtai įmonei, kuri tiesiogiai susijusi su jų advokatais“, – komentare Eltai tvirtina E. Počienė.
Anot jos, A. Žabolio ir partnerių įvardinta 10 mln. eurų akcijų kaina yra mažiausiai perpus uždidinta.
„Kai mūsų teisės bus tinkamai realizuotos, svarstysime galimybę patys išpirkti akcijas už rinkos kainą“, – teigia „ERA Holdings“ atstovė.
Š. m. balandžio 19 d. įsteigta „ZMF1“ priklauso nekilnojamojo turto investicinei bendrovei „Zerosum Mixed Fund I“, kurios vienas iš galutinių naudos gavėjų yra advokatų kontoros „Motieka ir Audzevičius“ partneris Giedrius Kolesnikovas. Ieškinyje teigiama, kad ta pati advokatų kontora „Motieka ir Audzevičius“ įvairiuose teisiniuose klausimuose atstovauja ir bendrovę „Žabolis ir partneriai kapitalo valdymas“, ir akcijų pirkėją „ZMF1“.
Ieškovų teigimu, bendrovės „ZIP investicijos“ ir „Žabolis ir partneriai kapitalo valdymas“ susijusios per tą patį pagrindinį naudos gavėją Alvydą Žabolį, „Žabolis ir partneriai“ steigėją ir vadovą.
G. Ivaškevičius: „Era Holdings“ komentarai yra nepagrįsti
Tuo metu G. Ivaškevičius tvirtina, kad susipažinus su „Era Holdings“ pozicija, to negalima laikyti kuo nors kitu, kaip nepagrįstais teiginiais, bandant perimti „Pirmoji investavimo įmonė“ kontrolę.
„Susipažinome su pilnu „Era Holdings“ (naudos gavėjas A. Rakauskas) pranešimu spaudai ir jame minimus teiginius bei komentarus vertiname kaip nepagrįstus, neatitinkančius tikrovės ir kaip „Era Holdings“ pastangas pusvelčiui perimti PIĮ („Pirmoji investavimo įmonė“) kontrolę“, – Eltai komentavo G. Ivaškevičius.
Taip pat, anot jo, ieškovų kritika, kad sandorio finansavimas užsitikrinamas ne iki sandorio nėra pagrįstas.
„Mūsų nuomone, yra normali praktika, kai įsigijimo sandoris yra finansuojamas įkeičiant įsigytą turtą. Teisiniu procesu sustabdžius turto įkeitimą sandorio finansavimas yra blokuojamas“, – tvirtina jis.
Prarastas pasitikėjimas
A. Žabolis anksčiau žiniasklaidai teigė, kad „skyrybas“ su A. Rakausku po kelių dešimtmečių bendros veiklos nulėmė išsiskyrusios investavimo strategijos.
„Ponas Rakauskas sukaupė didelį turtą – jis vienas iš turtingiausių Lietuvos žmonių – ir jo investavimo strategija, horizontai, geografija, galų gale investavimo dydis, tapo vienokie. Mūsų investavimo strategija yra labai konkreti, lokali. Galime ją vadinti „all in“ – investuojame Vilniuje. Mūsų investavimo dydis yra mažesnis“, – „Verslo žinioms“ sakė jis.
Tuo tarpu „ERA Holdings“ atstovė E. Počienė teigia, kad priežąstys esančios „gerokai žemiškesnės“.
„Ligtoliniai partneriai visiškai prarado pasitikėjimą, kai pradėjo mūsų sąskaita įžūliai siekti savo asmeninių finansinių tikslų“, – komentare Eltai aiškino „ERA Holdings“ atstovė.
Pasak jos, didelę žalą įmonei pradėjo daryti akivaizdus interesų konfliktas, kai ligšiolinį „Pirmosios investavimo įmonės“ valdytoją ir mažąjį akcininką kontroliuoja tie patys asmenys iš „Žabolio ir partneriai“ grupės.
Šiemet A. Rakauskas ir jo vadovaujami „Kesko Senukai Lithuania“ iš A. Žabolio ir partnerių jau išpirko paskutinius 15,19 proc. akcijų bendrovėje „Kesko Senukai Digital“, kuri Baltijos šalyse valdo šešias internetines parduotuves.
Kaip žiniasklaidai teigė „Kesko Senukų“ atstovas Maksimas Davletšinas, sprendimą išpirkti akcijas lėmė siekis pašalinti trikdžius elektroninės prekybos vystymo kompanijos plėtrai.
„Kesko Senukai Digital“ – sparčiai besivystanti kompanija, kurios veiklą reikia nuolat finansuoti, sakė M. Davletšinas, pabrėždamas nesutarimus su mažuoju akcininku dėl poreikio investuoti į bendrovės kapitalą.
ELTA paprašė į situaciją sureaguoti ir A. Žabolį, gavę komentarą straipsnį papildysime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.