Po patikros – stulbinantys atradimai: dvoko įkaitais tapusiems kėdainiškiams teks apsišarvuoti kantrybe

2024 m. spalio 21 d. 10:18
Eglė Kuktienė
Kėdainiškius vimdo nuolatos tvyrantis dvokas. Atlikus kvapų emisijos tyrimus paaiškėjo, kad tiek įmonėje „Lifosa“, tiek „Nordic Sugar Kėdainiai“ ji viršija normas net šimtus kartų.
Daugiau nuotraukų (3)
Tyrimus atliko Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pagal 2024 m. liepos–rugpjūčio mėnesiais gautus Kėdainių gyventojų skundus dėl jaučiamų blogų kvapų.
Paaiškėjo, kad tik „Kėdainių vandenyse“ atlikti tyrimai buvo tokie, kokie ir turi būti, – įmonės taršos leidime nustatyti emisijos rodikliai neviršijami.
Tuo metu tiek „Lifosoje“, tiek „Nordic Sugar Kėdainiai“ kvapo taršos emisijos rodikliai normas viršija šimtus kartų.
„Buvo paimti oro mėginiai iš įmonėje veikiančių taršos kvapais šaltinių, nurodytų įmonei išduotame taršos ir integruotos prevencijos kontrolės leidime.
„Lifosoje“ nustatytas kvapo emisijos rodiklio viršijimas mėginiuose iš fosforo rūgšties cecho iki 155 kartų, sieros rūgšties cecho – 33 kartus, monoamonio fosfato gamybos skyriaus iki 59 kartų, amofoso cecho iki 76 kartų, aliuminio fluorido cecho iki 4 kartų.
„Nordic Sugar Kėdainiai“ didžiausias kvapo emisijos rodiklio viršijimas nustatytas I kategorijos vandens aušinimo aušintuve – ji kvapo emisijos rodiklį viršijo 264 kartus, syvų saturavimo ceche iki 14 kartų“, – teigė NVSC atstovė Lina Grinytė-Jauniškienė.
Tačiau gryno ar bent jau kiek grynesnio oro kėdainiškiams dar teks ilgokai palaukti, mat tiek vienai, tiek kitai įmonei skirti ilgi terminai problemai išspręsti.
„Nordic Sugar Kėdainiai“ privalo pašalinti pažeidimus iki 2025 m. sausio 4 d., „Lifosa“ – iki 2024 m. gruodžio 10 d.
Tačiau panašu, kad nė viena įmonė taip lengvai pasiduoti neketina ir NVSC rezultatais netiki. „Lifosa“ dabar nagrinėja tyrimo duomenis ir spręs, ką daryti.
O „Nordic Sugar Kėdainiai“ paprašė NVSC papildomos informacijos ir gautus tyrimo rezultatus pakomentuos tik po to, kai surinks visą jiems reikalingą informaciją.
Nemalonus kvapas dar toli gražu nereiškia, kad gyventojams yra fiziškai pakenkiama, tačiau yra atlikta tyrimų, nurodančių, kad blogi kvapai tiesiogiai sietini su prasta gyventojų emocine būkle, padidėjusia depresijos rizika ir mažesniu pasitenkinimu gyvenimo kokybe.
LifosaKėdainiaidvokas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.