Skelbia naujausią informaciją dėl „Foxpay“ skandalo: sulaikytas liko tik V. Germanas, M. Navickienės vyras paleistas už įspūdingą sumą Paimtas ir M. Navickienės telefonas

2024 m. spalio 18 d. 11:11
Dar papildyta
Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pradėjo ikiteisminį tyrimą, susijusį su finansinių technologijų bendrove „Foxpay“ ir jos veikla. „Operacija planuota ilga laiką“, – penktadienį, spalio 18 d., žurnalistams teigė FNTT direktorius Rolandas Kiškis. Anot jo, rinkiminis laikotarpis nėra susijęs su „Foxpay“ byla. „Dėl taktinių sumetimų ir įtariamųjų jautimo, kad šis žingsnis bus, laikas sutapo“, – aiškino R.Kiškis.
Daugiau nuotraukų (11)
Pasak jo, šiuo tyrimu pradėta domėtis 2023 m. rudenį. Vykstantis ikiteisminis tyrimas atsakys, kas kaltas ir kokia apimtimi.
Vis dėlto yra ne tik trys žiniasklaidoje minimi asmenys (Vilhelmas Germanas, Ieva Trinkūnaitė ir Mindaugas Navickas), kuriems įteikti pranešimai apie įtarimus. Iš viso sulaikyti septyni įtariamieji. Visi jie – Lietuvos piliečiai. Tačiau tyrimas – tarptautinis, kol kas atskleidžiama, kad bendradarbiaujama su Šveicarija. Teisėsaugos atstovai penktadienį patvirtino, jog, atliekant ikiteisminį tyrimą, buvo sulaikytas eksministrės konservatorės Monikos Navickienės vyras M.Navickas. 
„V.Germanas ir I.Trinkūnaitė skraidė daug. Ir dažnai. Ir abu, ir po vieną“, – sakė R.Kiškis paklaustas, ar buvo grėsmė, kad įtariamieji gali slėptis.
Dėl vieno įtariamojo gynyba kreipėsi į teisimą, kad šis įvertintų sulaikymo pagrįstumą. Teismas nustatė, kad sulaikymas pagrįstas ir teisėtas.

Šioje tyrimo stadijoje nėra juridinių asmenų, kuriems suteiktas įtariamojo statusas, nors kratos atliktos ir pas juos. Tyrime minimos „iSun“, „Foxpay“ ir „Litlab“. Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotojas Jovitas Raškevičius pabrėžė, kad ikiteisminiame tyrime fokusuojamasi į įmonės „Foxpay“ veiklą, tiriant galimai neteisėtą poveikį viešiesiems pirkimams.
Atliko 32 kratas
Anot FNTT Specialiųjų užduočių valdybos viršininko Roberto Šadianeco, tiriant galimus nusikaltimus, apie 80 pareigūnų atliko 32 kratas, kurių metu rastos nemažos sumos grynųjų pinigų, technikos, elektroninės informacijos bei kriptovaliutos ir turto. 
„Surastas labai didelis kiekis grynųjų pinigų, apie pusė milijono eurų“, – sakė R.Šadianecas.
Kol kas apribota turto už 3 mln. eurų, tačiau ateityje veikiausiai ši suma augs.
Anot R.Kiškio, visiems įtariamiesiems pateikti panašūs įtarimai. Vis dėlto visi bendrininkai dar nėra nustatyti.
Kyšiams – per 100 tūkst. eurų
Šiuo metu ikiteisminiame tyrime nustatytos aplinkybės, kad bendrininkų grupė, susidedanti iš mažiausiai 4 asmenų, galimai pasinaudodami turima įtaka Lietuvoje licencijuotos finansų įstaigos darbuotojams, žinodami, kad tam tikros lėšos yra įgytos nusikalstamu būdu, pažeisdami pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimus, šiomis lėšomis galimai atliko finansines operacijas arba sudarė galimybę tokias operacijas atlikti. Įtariama, kad tokiu būdu 2023–2024 metais galėjo būti legalizuota mažiausiai 17 mln. eurų suma.
Siekdami nuslėpti atliktus pažeidimus nuo Lietuvos banko (LB) ir FNTT atliekamo finansų įstaigos inspektavimo, bendrininkai tam tikriems finansų įstaigos darbuotojams, kurių veikla susijusi su pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija (kurie yra prilyginami valstybės tarnautojams dėl jų vykdomų pareigų), galimai mokėjo kyšius. Įtariama, kad kyšiai galėjo būti mokami už tai, kad darbuotojai nuo patikrinimo nuslėptų ir sunaikintų svarbus duomenis, kurių pagrindu būtų galima konstatuoti aukščiau nurodytus pažeidimus ir finansų įstaigai taikyti pagrįstas poveikio priemones.
Šiuo metu nustatyta galimų kyšių suma siekia per 100 tūkst. eurų.
Taip pat šiame ikiteisminiame tyrime yra nustatyta, kad bendrininkų grupė, kurioje taip pat dalyvavo ir anksčiau minimų nusikalstamų veikų padarymų įtariami asmenys, galimai pasisavino jų žinioje buvusį svetimą turtą – užsienio kompanijai priklausančią daugiau nei 24 mln. eurų kainuojančią specializuotą kriptovaliutos „kasimo“ įrangą.
Be to, šiame tyrime taip pat yra tiriamos aplinkybės, susijusios su UAB „LitLab“ administracinio pastato statybomis, ir UAB „Foxpay“ dalyvavimu valstybinių institucijų viešuosiuose pirkimuose.
Dar nemato pagrindo apklausti M.Navickienės
Buvusi ministrė M.Navickienė šioje byloje kol kas niekaip nefigūruoja. Teisėsaugininkai dar nemato ir pagrindo ją apklausti.
Tiesa, kaip praneša „15min“, teisėsauga yra paėmusi vieną iš M.Navickienės telefonų. Pasak portalo, nuo pat trečiadienio nebuvo įmanoma pasiekti buvusios ministrės telefonu, nes skambutis tiesiog būdavo nutraukiamas dar neprasidėjęs.
Seimo kanceliarijos atstovė spaudai Justė Radzevičiūtė-Laugalienė portalą informavo, kad M.Navickienei nebuvo išduotas telefono aparatas, tačiau buvo išduota SIM kortelė.
Kaip skelbta, „Foxpay“ laimėjo du Ekonomikos ministerijai pavaldžios ir sistemą „Elektroniniai valdžios vartai“ prižiūrinčios Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūros (buvęs IVPK) viešuosius pirkimus.
Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) skelbė nustačiusi kainodaros neatitikimus šiuose 2020 ir 2022 metais vykusiuose atsiskaitymų tarpininkavimo paslaugų viešuosiuose pirkimuose.
Anot VPT, įmonė trejų metų veiklos sąnaudas siekė susigrąžinti per pirmus metus. 2020 metais su įmone buvo pasirašyta 360 tūkst. eurų vertės sutartis, o 2022 metų rugsėjį – beveik 906 tūkst. eurų sutartis trijų metų laikotarpiui su galimybe ją pratęsti kasmet.
„Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl galimo poveikio darymo sudarant viešuosius pirkimus ir pinigų plovimo, kas susiję su „Foxpay“ teikiamomis paslaugomis viešajam sektoriui“, – penktadienį sakė J.Raškevičius.
R.Kiškis paneigė kai kurių Seimo opozicijos atstovų iškeltą idėją, kad tyrimą bandė užgniaužti valdantieji. „Niekas iš valdžios institucijų nedarė jokio spaudimo mūsų institucijoms dėl tyrimo ir sunkiai tai įsivaizduoju“, – tvirtino jis.
Leido suimti dviems mėnesiams
Primename, kad spalio 16 d. portalas „15min“ pranešė, jog teisėsauga sulaikė finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkę I.Trinkūnaitę ir jos sugyventinį V.Germaną. Vilniaus miesto apylinkės teismas pastarąjį leido suimti dviem mėnesiams. Kiti įtariamieji paleisti skyrus rašytinius pasižadėjimus neišvykti ir sumokėjus piniginius užstatus.
Kaip skelbia „15min“, M.Navickas buvo paleistas už 100 tūkst. eurų dydžio piniginį užstatą. Jis yra įpareigotas ne tik neišvykti, bet ir nebendrauti su nurodytais asmenimis.
Teismo nutartis remiasi trimis pagrindiniais motyvais: įtariamasis gali slapstytis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ir teismo, gali trukdyti ikiteisminio tyrimo procesui ir galimai gali daryti naujus nusikaltimus.
V.Germanas įtariamas sukčiavimu, papirkimu ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu.
Anot portalo, teisėsauga tyrime dėl galimų finansinių nusikaltimų sulaikė ir buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės, konservatorės M.Navickienės vyrą verslininką M.Navicką.
Kaip teigė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis, šiuo metu atliekamas ikiteisiminis tyrimas, kaltinimų surašytų dar nėra.
STT birželį dėl galimai neskaidrios „Foxpay“ veiklos pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tyrimas vykdomas dėl galimo nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.
STT tyrimo ėmėsi LB atliekant patikrinimą dėl „Foxpay“ veiklos. Taip pat LB papildomai kontroliuoja centrinio banko nurodymų nesilaikiusios „Foxpay“ per mokėjimų sistemą „Centrolink“ teikiamas viešąsias paslaugas.
„Foxpay“ vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje atsidūrė, kai pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I.Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – M.Navickienės sutuoktinis M.Navickas.
M.Navickienė yra teigusi, jog I.Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Vėliau „15min“ pranešė, kad pernai ministrė kartu su I.Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V.Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų. Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I.Trinkūnaite bei V.Germanu M.Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.