Žmonės dėl smarvės keliasi net į kitus miestus – įmonių leidžiamas dvokas šimtus kartų viršijo normas

2024 m. spalio 15 d. 09:33
Eglė Kuktienė
Smarvė Kėdainius jau baigia uždusinti ir žmones net verčia keltis į kitus miestus, todėl kėdainiečių nuo skundų nebestabdo net sudėtinga jų pateikimo tvarka ir painus biurokratizmas, tad, skundais užpylę už blogus kvapus atsakingą Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), žmonės pagaliau sulaukė pirmų rezultatų. NVSC atliko kvapų emisijos tyrimus ir nustatė, kad tiek „Lifosoje“, tiek „Nordic Sugar“ jie viršijo normas net šimtais kartų! Tiesa, pačios įmonės kol kas neskuba tikėti NVSC atliktų tyrimų rezultatais ir panašu, kad ruošiasi juos ginčyti.
Daugiau nuotraukų (3)
Net keturiolikoje vietų kvapo emisijos rodikliai viršijo normas
Kaip skelbia NVSC, pagal 2024 m. liepos–rugpjūčio mėnesiais gautus Kėdainių gyventojų skundus dėl jaučiamų kvapų įstaigos specialistai atliko valstybinę operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę AB „Lifosa“. Taip pat buvo atlikti tyrimai ir AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ bei UAB „Kėdainių vandenys“.
Paaiškėjo, kad tik „Kėdainių vandenyse“ atlikti tyrimai buvo tokie, kokie ir turi būti – įmonės taršos leidime nustatyti emisijos rodikliai neviršijami.
Tuo tarpu tiek „Lifosoje“, tiek AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ rasta, kad kvapo taršos emisijos rodikliai normas viršija… šimtus kartų.
„Buvo paimti oro mėginiai iš įmonėje veikiančių taršos kvapais šaltinių, nurodytų įmonei išduotame taršos ir integruotos prevencijos kontrolės leidime.
Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, kuri atliko tyrimus, pateiktais duomenimis, nustatyta, kad leistini kvapo emisijos rodikliai AB „Lifosa“ buvo viršijami vienuolikoje taršos šaltinių, AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ – trijuose taršos šaltiniuose.
AB „Lifosa“ nustatyti kvapo emisijos rodiklio viršijimai mėginiuose iš fosforo rūgšties cecho (iki 155 kartų), sieros rūgšties cecho (33 kartus), Monoamonio fosfato gamybos skyriaus (iki 59 kartų), Amofoso cecho (iki 76 kartų), Aliuminio fluorido cecho (iki 4 kartų) taršos šaltinių.
AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ didžiausi kvapo emisijos rodiklio viršijimai nustatyti I kategorijos vandens aušinimo aušintuve (264 kartus viršijo Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime nustatytą kvapo emisijos rodiklį), Syvų saturavimo ceche (viršijo iki 14 kartų)“, – „Rinkos aikštei“ teigė NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė-Jauniškienė.
Įmonėms duota laiko susitvarkyti
Tačiau gryno ar bent jau kiek grynesnio oro kėdainiečiams dar teks ilgokai palaukti ir ta smarve dar teks ilgokai pakvėpuoti. Mat tiek vienai, tiek kitai įmonei skirti gana ilgi terminai problemoms išsispręsti.
Įmonei AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ surašytas patikrinimo aktas ir duotas nurodymas pašalinti nustatytus pažeidimus iki 2025 m. sausio 4 d.
Įmonei AB „Lifosa“ surašytas patikrinimo aktas ir duotas nurodymas pašalinti nustatytus pažeidimus iki 2024 m. gruodžio 10 d.
Kvapo taršos rodiklių viršijimai AB „Lifosa“ buvo nustatyti anksčiau, nei AB „Nordic Sugar Kėdainiai“.
Įmonės skeptiškos: dar nagrinėja NVSC tyrimo rezultatus
Tačiau panašu, kad nė viena įmonė taip lengvai nepasiduos ir aklai NVSC rezultatais netiki.
Kaip komentavo AB „Lifosa“, jie nagrinėja įvykdyto tyrimo duomenis ir spręs, ką daryti.
„Pabrėžiame, kad bendrovė gamybinę veiklą vykdo griežtai laikydamasi visų numatytų aplinkos apsaugos teisės aktų ir reglamentų.
Įvertinusi atlikto patikrinimo išvadas, bendrovė atsakys NVSC pateikdama veiksmų padėčiai taisyti planą arba ginčydama išvadas, jeigu jos bus pripažintos netiksliomis“, – spaudai teigė „Lifosa“.
Tuo tarpu „Nordic Sugar Kėdainiai“ paprašė NVSC papildomos informacijos ir gautus tyrimo rezultatus pakomentuos tik po to, kai surinks visą jiems reikalingą informaciją.
Aplinkos ministerija kurčia ir benosė: porina, kad su kvapais Kėdainiuose viskas gerai
Tuo tarpu Aplinkos ministerija, panašu, yra ir kurčia, ir benosė. Na, bent jau tais atvejais, kai kalba eina apie blogus kvapus Kėdainiuose.
Nepaisant to, kad nemalonus kvapas dar toli gražu nereiškia, kad gyventojams yra fiziškai kažkaip pakenkiama, yra atlikta tyrimų, nurodančių, kad blogi kvapai tiesiogiai sietini su prasta gyventojų emocine būkle, padidėjusia depresijos rizika ir mažesniu pasitenkinimu gyvenimo kokybe.
„Oro užterštumas taip pat veikia ir emocinę sveikatą. Moksliniai tyrimai rodo, kad oro teršalų poveikis gali sukelti depresiją, nerimą, psichozes ir galbūt net neurokognityvinius sutrikimus, pavyzdžiui, demenciją“, – sako Kėdainių visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stebėseną Agnė Ruzgutė.
Tačiau Aplinkos ministerijos klerkai, su savo ministru priešaky, kažin ar apie tai ką girdėję.
Mat ši ministerija, vadovaujama Simono Gentvilo, porina, kad Kėdainiuose viskas… gerai.
Net Seimo narių kreipimasis į ministeriją niekuo nepadėjo, mat ši, apsidangsčiusi biurokratiniais reikalais, Seimo nariams atsakė, kad jau ne vienerius metus Kėdainiuose skundžiamasi dėl blogų kvapų, bet Kėdainiuose nei jokios kvapų, nei oro taršos normos neviršijamos. Pasak A. Gentvilo vadovaujamos ministerijos, Kėdainiuose ir su tarša, ir su kvapais – viskas gerai, tai vadinasi, duodama suprasti, kad čia tikriausiai blogai tik su pačių kėdainiečių nosimis…
KėdainiaismarvėLifosa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.