Sankcijos rusams sujaukė kortas – vietoj pinigų už prekes gaus mandarinų

2024 m. spalio 5 d. 16:12
Lrytas.lt
Rusija su Pakistanu sudarė barterinių mainų sistemą. To prireikė, nes, Vakarams taikant Maskvai sankcijas, kyla sunkumų atsiskaitant įprastai pinigais.
Daugiau nuotraukų (1)
Toks susitarimas buvo pasirašytas pirmajame Pakistano ir Rusijos prekybos bei investicijų forume Maskvoje.
Pasak Rusijos valstybinės agentūros TASS, pirmoji Rusijos bendrovė, kuri pasinaudos šiuo mechanizmu, bus „Astarta-Agrotrading“. Ši Pakistanui tieks avinžirnius ir lęšius, o Pakistano „Meskay + Femtee Trading Company“ mainais tieks mandarinus ir ryžius.
Susitarta, kad Rusija eksportuos 20 tūkst. tonų avinžirnių, o Pakistanas tieks tokį pat kiekį ryžių.
Kitoje sutartyje numatyta, kad Rusija išsiųs 15 tūkst. tonų avinžirnių ir 10 tūkst. tonų lęšių mainais į 15 tūkst. tonų mandarinų ir 10 tūkst. tonų bulvių.
Pasak Pakistano prekybos ministro pavaduotojo Nasiro Hamido, barterinių mainų sistema buvo sukurta dėl „tarpusavio atsiskaitymų sunkumų“.
Kaip pažymi „themoscowtimes.com“, piniginės operacijos vis atidžiau tikrinamos, mat joms taikomos tarptautinės sankcijos. Barterinių mainų schemos suteikia įmonėms galimybę išvengti keblumų.
Tai ne pirmas Rusijos barterinės prekybos, bandant spręsti mokėjimo problemas, atvejis. Rugpjūtį agentūra „Reuters“ pranešė, kad Rusija diskutavo su Kinija dėl barterinės prekybos, ypač metalais ir žemės ūkio produktais, atnaujinimo. Tačiau šis projektas įsibėgėja lėtai, nes atskiros bendrovės siekia patenkinti konkrečius poreikius.
Prieš Sovietų Sąjungos žlugimą tarp Pekino ir Maskvos buvo įprasti barterinių mainų susitarimai, kurie tęsėsi ir XX a. 9-ajame dešimtmetyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.