Nuspręsta: kaimo turizmo paslaugų tiekėjai galės pateikti reikalingą informaciją jiems patogesniu metu

2024 m. spalio 3 d. 12:49
Žygimantas Šilobritas
Seimas leido kaimo turizmo paslaugų teikėjams teikti apgyvendinamų asmenų informaciją jiems patogesniu metu.
Daugiau nuotraukų (1)
Tokias Ekonomikos komiteto parengtas Turizmo įstatymo pataisas ketvirtadienį priėmimo stadijoje palaikė 82 Seimo nariai, susilaikiusių ar balsavusių prieš parlamentarų nebuvo. Šis įstatymas įsigalioja 2025 m. sausio 1 d.
Kaip pateikiama įstatymo aiškinamajame projekte, 2024 m. sausio 1 d., buvo pereita prie elektroninio apgyvendinamų asmenų registravimo Nacionalinėje turizmo informacinėje sistemoje (NTIS). Visgi, toks pakeitimas, kaip vertina projekto pateikėjai, neįvertino apgyvendinimo paslaugų teikėjų galimybių pateikti informaciją bei administracinės naštos, kuri sukuriama reikalaujant informacijos pateikimo NTIS.
Tvirtinama, kad kaimo turizmo paslaugų teikėjai dažniausiai veikia periferijose, kur nėra užtikrintas nuolatinis interneto ryšio veikimas, kuris yra būtinas tinkamam nuostatų įgyvendinimui. Be to, kaimo turizmu užsiima individualūs verslininkai, neturintys automatizuotų sistemų pateikti informaciją ir dėl senyvo amžiaus galimai turintys iššūkių naudojantis kompiuteriais ar telefonais tokiais tikslais.
Todėl Seimas nusprendė leisti kaimo turizmo paslaugų teikėjams, turintiems galimybę informaciją teikti NTIS, teikti ją jiems patogiu metu – kasdien arba esant blogam interneto ryšiui ar turizmo sezono metu įkarštyje – kartą per savaitę ar kartą per mėnesį.
Konservatorius Jurgis Razma tokio pakeitimo priėmimą pavadino reikalinga pamoka, kad įgyvendinant tarptautines sutartis reikia atsižvelgti į galimybes įgyvendinti jų sąlygas.
„Tai yra mums tam tikra pamoka, kai mes ant greitųjų padarome įstatymo pataisas pagal tarptautines sutartis ar reikalavimus, bet nepasižiūrime, ką tai reiškia realybėje. Šiuo atveju tikrai buvo didelis apsunkinimas kaimo turizmui ir dabar ištaisome“, – Seimo posėdžio metu teigė J.Razma.
Perėjimas prie NTIS sistemos ir asmenų registravimo argumentuotas Šengeno susitarimo dėl laipsniško bendrų sienų kontrolės panaikinimo įgyvendinimo.
kaimo turizmasinformacijaSeimas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.