Naujovę Tailande įvedusi turtuolių šeima kelią skinasi ir Europoje: tai – ne paskutinis azijiečių laimikis

2024 m. rugsėjo 29 d. 21:31
Chirathivatų šeima – viena turtingiausių Tailande. Šioje šalyje jie pirmieji atsisakė derybų parduotuvėse, o dabar sėkmingai plečia verslo imperiją svetur.
Daugiau nuotraukų (1)
Kai kuriuos sėkmė, regis, lydi nuo lopšio. Tai tinka ir 59-erių Tosui Chirathivatui, kurio vadovaujama šeima stengiasi įsitvirtinti Europos prabangos prekių rinkoje.
Po sensacingo savo buvusio partnerio austro Rene Benko bankroto Chirathivatų šeima neseniai priglobė žymiąją Berlyno universalinę parduotuvę „Kaufhaus des Westens“, dar vadinamą „KaDeWe“. Tai tikriausiai nebus paskutinis azijiečių laimikis.
Juk per pastaruosius 13 metų Europoje jie įsigijo puikią vertingiausių prabangių universalinių parduotuvių kolekciją: nuo „La Rinascente“ Italijoje, „Selfridges“ Jungtinėje Karalystėje iki „Illum“ Danijoje.
Iš viso 40 objektų 36 miestuose ir septyniose šalyse.
Prekiauja kone šimtmetį
Prabangios universalinės parduotuvės Chirathivatams reiškia daugiau nei pramogą. Šeimos gebėjimai jau kone šimtą metų susiję su pirkimu ir pardavimu, aptarnavimu ir įvairiais klientų troškimais.
Legenda byloja, kad bendrovės įkūrėjas Cheng Ni Tiangas 1927 metais nuo nuolatinių piratų puolimų iš Kinijos Hainano salos pabėgo į Bankoką (Tailandas).
Ant upės kranto priešais miesto centrą, o ne kinų kvartale, kaip dauguma imigrantų, jis atidarė kioską.
Teigiama, jog nuo trijų moterų Cheng Ni Tiangas susilaukė 26 vaikų. Juos visus įsivaikino.
Verslas įsisiūbavo po Antrojo pasaulinio karo. 1956 m. šeima atidarė pirmąją Tailando universalinę parduotuvę „Central Departament Store“.
Kiti prekybininkai dažniausiai siūlė prekes iš kitų Azijos vietų, o Chirathivatai kosmetiką, kaklaskares, žurnalus ir knygas importavo iš JAV ar Europos.
Užuot nuolat derėjęsi su klientais, jie staiga nustatė savo prekių pardavimo kainą.
Tai buvo naujovė Tailande.
Teko dirbti ir vaikams
Visus tuos metus šeima laikėsi tvirtos nuostatos – tik ji viena turi lemiamą balsą šiame versle.
Toks užaugo ir T.Chirathivatas, verslo įkūrėjo anūkas. Per moksleivių atostogas visi jaunesni šeimos nariai padėdavo parduotuvėse. Vaikai pardavinėdavo žaislus arba rūšiuodavo „Lee“ bei „Wrangler“ džinsus.
Vėliau T.Chirathivatas baigė ekonomikos studijas Kolumbijos universitete Niujorke ir dirbo „Citibank“. 1989 metais jis prisijungė prie bendrovės, kuri išsiplėtė į kitas verslo sritis.
Dabar „Central Group“ – tai koncernas su 14 mlrd. dolerių apyvarta, 3700 parduotuvių pasaulyje ir 80 tūkst. darbuotojų.
Imperijai, be prabangių universalinių parduotuvių, taip pat priklauso viešbučiai, poilsiavietės, gastronomijos, statybos, prekybos centrai.
Nuo 2013-ųjų T.Chirathivatas – „Central Group“ vykdomasis pirmininkas.
Teigiama, kad dalį savo medaus mėnesio jis praleido prekybos centruose stebėdamas savo konkurentų veiksmus.
Nusprendė plėstis kitur
Viename savo retų interviu „Central Group“ vadovas žurnalui „Monocle“ sakė: „Mes vis dar laikomės tradicijų – norime pirkti verslą ir iš jo sukurti ką nors ypatingo miestui. Galvojame apie ilgalaikę perspektyvą.“
Kad tai rimta, paaiškėjo 2011 metais. Tuomet šeima žengė pirmąjį žingsnį į Europą ir už maždaug 250 mln. eurų perėmė universalinių parduotuvių operatorių „La Rinascente“ su būstine Milane.
Ir čia šeima parodė savo įžvalgumą. Mat politinė padėtis Tailande yra nepastovi.
2010 m. per neramumus Bankoke sudegė tuo metu didžiausias „Central Group“ prekybos centras „Central World“. Tai paspartino šeimos verslo veržimąsi į užsienį.
TailandasturtuoliaiEuropa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.