Naujausi šalių ekonomikos rodikliai suteikia vilčių, jog ECB palūkanų normas dar kartą mažinti gali jau netrukus

2024 m. rugsėjo 27 d. 14:22
Lina Linkevičiūtė
Prancūzijoje ir Ispanijoje rugsėjį smarkiai sumažėjo metinė infliacija, penktadienį parodė oficialūs duomenys. Naujausi skaičiavimai pakurstė spėliones, ar Europos centrinis bankas (ECB) kitą mėnesį vėl apkarpys palūkanų normas.
Daugiau nuotraukų (1)
Atpigus energijai, vartotojų kainos Prancūzijoje rugsėjį didėjo 1,2 proc. – tai yra mažesnis įvertis, lyginant su su 1,8 proc. didėjimu rugpjūtį, pranešė statistikos institutas INSEE.
Tuo tarpu Ispanijoje infliacija praėjusį mėnesį sumažėjo iki 1,5 proc., nes menko degalų ir maisto produktų kainos, informavo šios šalies Nacionalinis statistikos institutas.
Rugpjūtį analogiškas įvertis buvo pasiekęs 2,3 proc.
Suderintas vartotojų kainų indeksas – rodiklis, kuriuo ECB naudojasi priimdamas sprendimus dėl palūkanų normų – abiejose valstybėse taip pat neviršijo ECB nustatyto 2 proc. tikslo.
Jis Prancūzijoje sudarė 1,5 proc., o Ispanijoje – 1,7 proc.
Visą euro zoną apimantys rugsėjo mėnesio duomenys bus skelbiami kitą savaitę.
Infliacija 20 šalių vienijančioje euro zonoje rugpjūtį sumažėjo iki 2,2 proc. – tai yra mažiausias lygis per daugiau nei trejus metus.
„Prancūzijos ir Ispanijos rugsėjo mėnesio infliacijos duomenys patvirtina, kad bendras visos euro zonos įvertis, kuris bus paskelbtas kitą savaitę, parodys smarkų nuosmukį žemiau 2 proc. tikslo“, – pareiškė tyrimų grupės „Capital Economics“ ekonomistė Franziska Palmas.
ECB ir kiti centriniai bankai ėmėsi kelti palūkanų normas, kad galėtų suvaldyti infliaciją, kuri išaugo po to, kai baigėsi dėl COVID-19 įvesti karantinai, ir dar labiau padidėjo, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.
Tačiau didieji centriniai bankai šiemet jau ėmėsi mažinti skolinimosi išlaidas, kadangi infliacija menksta.
ECB kitą sprendimą dėl palūkanų normų priims spalį.
Anksčiau šią savaitę pasirodę duomenys, liudijantys, kad šį mėnesį sumažėjo euro zonos verslo aktyvumas, taip pat padidino tikimybę, jog ECB gali apkarpyti palūkanas.
PrancūzijaIspanijaEkonomika
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.